Tot el que et cal tenir en compte abans de comprar un mòbil, mentre l’utilitzes i quan ja no et pot fer més servei.
1. Tria conscient
Abans de comprar un mòbil, informem-nos de les opcions més conscients i, a l’hora de triar tipus i prestacions, pensem per a què el necessitem.
- Pel que fa a la mida: necessitem que sigui gaire gran? Ens resulta còmode?
- Pensem en la durada de la bateria. És una especificació tècnica més (la capacitat, que es mesura en mil·liampers, mA) a tenir en compte. Per exemple, un telèfon de quatre polzades amb 1.500 mA segurament tindrà més autonomia que un de cinc polzades amb 2.300 mA, perquè la pantalla, un cop està encesa, és un dels elements que més energia consumeix.
- No comprem un mòbil amb més prestacions de les que necessitem, perquè no l’aprofitarem al 100%. Per fer servir WhatsApp i Facebook no cal gaire cosa.
- Si ens agraden les fotos, quan llegim les especificacions tècniques ens hem de fixar en la qualitat de les lents i del sensor, més que en la quantitat de megapíxels.
- Assegurem-nos que l’espai d’emmagatzemmatge és suficient. Avui ha de ser com a mínim de 16 Gb (per guardar-hi aplicacions i fotos).
- Valorem la versió del sistema operatiu i el suport per part del fabricant.
- No comprem el mòbil a través de l’operadora de telefonia: a la llarga pot sortir més car, perquè n’hi ha que busquen permanències ocultes.
2. Més privacitat
La mandra i manca de sentit comú posen en risc la nostra privacitat. Quan tenim pressa (a una mà el mòbil i a l’altra el carretó de la compra o els fills que ens reclamen) però necessitem immediatament aquella aplicació o llegir aquella notícia o contactar amb aquella persona, som capaços de dir-li que sí a tot. Segur que vols perdre la privacitat i que et facin arribar anuncis en funció del que diguis als teus correus personals?
Abans de respondre que sí, abaixem el ritme i pensem i valorem les opcions que tenim. Potser al final la resposta continuarà sent afirmativa, però almenys ho haurem valorat de manera conscient.
- Quan ens disposem a instal·lar una aplicació cal llegir tots els missatges sobre seguretat i privacitat.
- En alguns casos, configurar la privacitat és tot un repte. És el cas de Windows 10, molt agressiu amb la privacitat dels usuaris. No ens hem de deixar intimidar. Si finalment no ens convenç l’opció final, cal buscar-ne una altra.
- En el cas d’emmagatzematge al núvol, no hi guardem informació sensible (com ara contrasenyes o números de targetes de crèdit). En cas de fer-ho, fem servir xifratge propi (mitjançant aplicatius com TextSecure, Wickr, Telegrama, Gliph, Surespot) i no confiem només en el xifratge de la companyia.
- Evitem donar accés a la ubicació física excepte per a aquelles aplicacions que realment ho requereixin (com ara la navegació en ruta).
- Fem servir el sentit comú. Per exemple, si un joc del mòbil ens demana accedir a la llista de contactes o al registre de trucades, preguntem-nos si això és coherent amb el tipus d’aplicació. Si no ho és, encara que ens resulti incòmode, no hem d’instal·lar-nos finalment aquella aplicació.
3. Menys consum de dades… i d’energia
Així reduirem la factura en diners i la factura energètica.
- Actualitzar les aplicacions a través de connexió wifi permet estalviar consum de megabytes (a la factura, però els megabytes s’envien igualment). L’streaming de vídeo té un consum elevat, com també la funció auto-play, que permet que els vídeos es posin en marxa només de passar-hi per sobre, i per tant en moltes ocasions sense que vulguem. A la configuració d’aplicatius com Twitter, Facebook o Instagram es pot establir que els vídeos només s’engeguin si tenim el wifi activat.
- També podem configurar això mateix amb les pujades d’arxius automàtiques (que només es facin si tenim connexió wifi).
- Si activem l’opció ‘Restringir dades de referència’, si una aplicació consumeix moltes dades ‘en segon terme’ evitarem utilitzar la xarxa mòbil per descarregar actualitzacions d’estat. Per exemple, quin sentit té actualitzar Twitter constantment sense que el consultem?
- Esborrem els correus electrònics que no necessitem i comprimim els documents adjunts (com més gran és un adjunt, més energia consumeix i més emissions genera enviar-lo). Millor encara si enviem enllaços en lloc d’arxius, perquè ocupen menys i el receptor pot decidir si els obre o no.
- Quan fem una cerca hem d’intentar fer servir paraules clau tan precises com puguem. Guardem les adreces habituals a la carpeta de favorits.
- Quan carreguem el mòbil, que arribi fins al 100%. En canvi, no cal esperar a que es descarregui del tot per recarregar-lo.
- Amb la precàrrega de continguts amb wifi, com per exemple música o vídeo d’streaming a Spotify i YouTube, reduïm el consum de dades i podem gaudir d’aquests continguts quan no tinguem connexió.
- Per consultar Facebook hi ha alternatives a l’aplicació oficial, com Tinfoil, Metal, Toffed i Hermit, que consumeixen molt menys.
4. Més durabilitat
Unes quantes coses que podem fer perquè el mòbil ens duri més de dos anys:
- Tenir-lo en bones condicions ambientals: evitar temperatures i humitats massa elevades, el contacte amb l’aigua i l’exposició directa al sol.
- Protegim-lo amb una funda per evitar trencaments o deteriorament de la pantalla.
- En cas que es mulli eixuguem-lo ràpidament i no el tornem a fer servir fins que hagin passat 24 hores.
- Quan comenci a perdre prestacions, canviem les peces que siguin substituïbles. En la majoria de les vegades es tractarà de la bateria, ja que hi ha pocs mòbils modulars. Aquí presentem el primer del món que va ser modular, que a més té altres avantatges.
- Reinstal·lar de tant en tant el programari de fàbrica pot ajudar a allargar la vida útil del mòbil.
- Carregar-lo sempre fins al 100%, a més d’estalviar energia també allarga la vida de la bateria.
- Per si el perdem, valorem si volem servir-nos d’apps com Wheres my Droid, que el localitza per GPS i el bloqueja perquè ningú en pugui fer un mal ús.
5. Quan ja no el vulguem
Si encara funciona, optem per la reutilització. Hi ha organitzacions, empreses o iniciatives que faciliten la reutilització d’aparells (ordinadors i mòbils). A Catalunya està prenent molta solidesa el projecte eReuse, que de moment permet recircular ordinadors però s’està treballant per fer el mateix en el cas dels mòbils.
Si està espatllat de manera irreversible, duguem-lo a un punt de recollida de residus electrònics.