Alternatives a les bosses de plàstic. Compra de grans de cafè a granel.

Les millors alternatives a les bosses de plàstic

Les bosses de plàstic d'un sol ús tenen els dies comptats, però no cal esperar més per buscar alternatives. N'hi ha per a cada tipus de bossa i necessitat!

No cal esperar prohibicions i recàrrecs per buscar alternatives a les bosses de plàstic d’un sol ús. La millor opció passa per la reutilització. El carro, el cabàs, la bossa plegable sempre a sobre i les bosses de roba amb nanses són recursos que havien caigut força en desús i que ara tornem a veure. Però què passa amb les bosses de plàstic sense nanses? Les que es fan servir per posar-hi fruites i verdures,  però també per transportar-hi embotit, formatge, carn o peix? I les bossetes per comprar a granel?

 

Alternatives a les bosses de plàstic per a la fruita i la verdura

Les creadores de BistyBags volien comprar pomes i tomàquets sense recórrer a bosses de plàstic. Segons el tipus d’establiment, com ara al mercat, podem demanar que ens ho posin a qualsevol bossa de roba, directament al cabàs o una bossa de bioplàstic reutilitzada. A botigues de barri ho podem posar al cistell de la botiga i després ajudar a posar-ho a la bàscula per no allargar gaire el procés. Als supermercats també podem intentar de fer-ho així, però no sempre ho permeten, en especial si comprem molta quantitat i diversitat de productes. Per això elles van crear una alternativa: bosses de polièster que permeten veure el contingut i enganxar l’etiqueta del pes al cordill. Poc més tard, va aparèixer una altra alternativa, Bolseta. A la taula següent donem detalls de les dues empreses i els seus productes.

 

Marca

BitsyBags

Bolseta, la bolsa da vida

Empresa BitsyBags Irene Tato Sans

 

Forma jurídica Societat Limitada Persona física autònoma
Seu social de l’empresa Barcelona Barcelona
Teixit Polièster Polièster
Origen geogràfic dels teixits Unió Europea Barcelona
Certificació dels teixits o altres materials Certificació OEKO TEX
Teixits tintats Sí, el cordill
Lloc de fabricació del producte Unió Europea Barcelona
Empresa que fabrica el producte Fundació Portolà i Salta Confecció (empresa de la Fundació Ared)
Mides de la bossa 30 cm x 37 cm 30×30 o 30×40
Observacions Promou la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social
Imatge BitsyBags Bolseta

Font: Opcions. Elaborada amb informació facilitada per les empreses.

 

Si la idea de bosses de polièster no ens fa el pes, encara que siguin reutilitzables i evitin molts plàstics d’un sol ús, també tenim altres opcions. Tant la marca Memo com Re-sack tenen bosses de malla de cotó amb el certificat Gots. La primera és d’Alemanya i també compta amb el certificat Fairtrade. La segona és dels Països Baixos i les seves bosses poden comprar-se, per exemple, a Everuse. Per altra banda, si a l’establiment on comprem no els cal que es vegi el producte, qualsevol bossa de roba pot fer servei. 

 

Alternatives a les bosses de plàstic per a la carn, peix, embotit i formatges

Dinars en carmanyoles
Autora: Ella Olsson

Tant si comprem a petites botigues de barri, al mercat o al taulell del supermercat, és habitual que ens serveixin els aliments amb diversos elements d’un sol ús: paper encerat, paper plastificat, safates de porexpan o paper de plàstic transparent (per fora o per separar els aliments del paquet). Un cop embolicats, encara els fiquen dins una bossa de plàstic. Però cada vegada més persones es neguen a tornar a casa carregades de bosses, bossetes i altres materials d’un sol ús que només hauran servit per transportar els aliments de la botiga al domicili.

Per això, comença a ser habitual veure arribar a les botigues persones carregades amb les seves carmanyoles. Està clar que aquest mètode no és apte per a compres improvisades i imprevistos de darrera hora. Però permet estalviar molts recursos i redueix la quantitat de residus diaris. La Sara fa temps que ho fa així: “Sempre els portem el tàper i ara ja ens coneixen i mai ens posen envàs.” El més complicat, segons explica, és que als supermercats accedeixin a usar el tàper. “Tot i així, els he deixat un suggeriment a la bústia”, apunta. El Christian i el Jordi, que van participar al repte #JosócCoco, recorden que el primer dia que van anar a la carnisseria amb la seva carmanyola van patir un atac de vergonya. Superat el tràngol, ara sempre s’emporten les seves hamburgueses així i expliquen que a la parada del mercat on compren n’estan encantats.

 

Comprar a granel i sense residus

Per altra banda, la compra a granel s’està recuperant: creix el nombre d’establiments que ofereixen la possibilitat de comprar productes a pes: des de llavors a pasta, passant per cereals i fruita seca. El mapa Barcelona + Sostenible recull, entre molta altra informació, els establiments de la ciutat on podem comprar a granel.

La compra a granel té l’avantatge que ajuda a evitar el malbaratament alimentari perquè s’ajusten les quantitats a les necessitats del moment. També s’associa a l’estalvi de residus, però això no sempre és així. Tot i que sovint, en aquests comerços, faciliten bosses de paper, també n’hi ha que donen l’opció del plàstic. Si cada cop que comprem 100 grams d’arròs fem servir una bossa de plàstic nova, més aviat podem acabar llençant més plàstic que comprant-ne un quilo d’envasat. Per evitar-ho, tant les bosses de plàstic com les de paper es poden reutilitzar per reduir l’impacte ambiental de la nostra compra. També podem anar-hi amb carmanyoles de casa. Ara bé, si apostem per comprar a granel sovint, val la pena tenir unes bossetes de roba. Ens les podem fer a casa amb roba que aprofitem de peces de vestir que ja no es poden dur. També hi ha empreses de proximitat que en comercialitzen.

Marca

Cotó Roig

El Flamenc

Reusar Mola

Empresa Àngels Perramon-Rosa Escalé El Flamenc (Núria Tomàs) Usar y Reusar, un proyecto de La Ecocosmopolita
Forma jurídica Persona física autònoma + jubilada Persona física autònoma Persona física autònoma
Seu social de l’empresa Manresa Vidreres (Girona) Barcelona
Teixit Cotó Cotó Cotó
Origen geogràfic dels teixits Cotó d’Andalusia, transformació a Catalunya Brasil i Turquia Turquia
Certificació dels teixits o altres materials Cotó certificat en producció integrada Teixits OCCGuarantee, fil GOTS, tintes GOTS i Oeko-Tex Certificat GOTS i Certificado OCCGuarantee Essentials.
Teixits tintats Només sota demanda No. Alguns dels models tenen serigrafia (tintes GOTS i Oeko-Tex) No
Lloc de fabricació del producte Catalunya Girona Barcelona
Observacions Promou la inserció laboral de persones en risc d’exclució social

Font: Opcions. Elaborada amb informació facilitada per les empreses.

 

 

Opcions no rep cap tipus de contraprestació de les empreses esmentades en aquest article per la informació que en donem. D’aquesta manera, garantim que la informació que hi apareix és objectiva i no està condicionada per interessos comercials. Si ens vols ajudar a continuar publicant amb aquesta independència, subscriu-te!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023