Pam a Pam és un projecte col·laboratiu que dona resposta a la necessitat de consumir d’una manera més responsable. Es tracta d’n directori amb forma de mapa on s’ubiquen les iniciatives d’alimentació, habitatge, serveis o energia que comparteixen els valors de l’economia social i solidària.
Pam a Pam, el resultat d’una necessitat latent
La idea de crear aquesta eina sorgeix en un moment en què, de manera reiterada, moltes persones s’acostaven a SETEM -organització propulsora de Pam a Pam, a la qual s’hi va sumar la XES un any més tard per ampliar l’abast territorial- preguntant per opcions de consum allunyades dels models econòmics predominants.
Per respondre i anticipar-se a aquestes i a altres consultes, el 2013 neix Pam a Pam. I avui, després de cinc anys en línia, ja compta amb més de 600 iniciatives de tots els sectors de l’economia al seu directori. S’hi poden trobar projectes que treballen en sectors diversos, com l’alimentació, la cultura i l’oci, l’educació, el tèxtil, la restauració i l’hostaleria o la salut i les cures, entre d’altres. Aquest directori l’actualitzen permanentment una comunitat de persones compromeses amb el projecte que, de manera voluntària, hi col·laboren. Són les anomenades xinxetes.
Les xinxetes, la clau del projecte
En Dani Vidal i la Sara Mas són dues de les xinxetes que col·laboren amb Pam a Pam. S’encarreguen de detectar i entrevistar iniciatives susceptibles d’aparèixer al mapa i publicar-les si han passat els requisits establerts.
Tant la Sara com en Dani valoren molt positivament el seu vincle amb el projecte perquè participar-hi els ha permès conèixer molts projectes d’arreu compromesos amb l’entorn. Segons en Dani, això és “un estímul per no deixar de formar-me, ja que com a entrevistadores necessitem formar-nos una base que ens permeti donar profunditat a cada criteri que preguntem”. De fet, l’aprenentatge és un dels aspectes que més valoren, no només per les iniciatives que descobreixen, sinó perquè poden “aprofundir en els criteris de l’economia solidària i recollir totes aquelles idees que fan possible les alternatives. També les relacions que es generen al voltant de cuidar-nos i curar-nos entre totes mentre reforcem la nostra militància. Això ens fa poderoses i combatives”, diu la Sara.
Allò que porta una xinxeta a implicar-se en el projecte depèn de cada cas. El Dani ja formava part d’un banc del temps i va trobar molt interessant “conèixer un projecte que intentés caracteritzar i definir un marc conjunt, el de l’economia social i solidària, i intentar visibilitzar i connectar les iniciatives que proposen models alternatius”. Pel que fa a la Sara, allò que la va convèncer va ser “poder conèixer iniciatives que lluiten contra el capitalisme i veure de prop el volum de treball, de reflexió i d’intensitat de les alternatives solidàries”.
La comunitat Pam a Pam és oberta a totes aquelles persones que hi vulgui participar, tothom pot ser xinxeta. Per facilitar-ho, es programen formacions periòdiques.
Les iniciatives que apareixen al mapa
Actualment, el mapa compta amb més de 600 iniciatives en tots els sectors de l’economia i ubicades arreu del territori català. Tots aquests projectes han passat l’entrevista de les xinxetes, que inclou preguntes que han de respondre criteris de democràcia interna, desenvolupament personal, perspectiva feminista, condicions de treball, proveïdores, intercooperació, ús de llicències lliures i obertes, transparència, gestió financera, cohesió social, transformació social, arrelament territorial, sostenibilitat ambiental, gestió de residus i consum energètic.
El resultat és el mapa en permanent actualització i que reflecteix una realitat cada vegada més extensa. Alhora, és una eina per a les consumidores que permet decidir on consumir tenint la certesa que s’està invertint en establiments que no perpetuen les dinàmiques capitalistes, treballen amb productes mediambientalment sostenibles o que tenen unes condiciones laborals justes per a totes les treballadores.
El mapa es pot consultar tant a la pàgina web com en una aplicació mòbil que es pot descarregar gratuïtament (actualment només disponible per a dispositius Android).
Fotografia de portada de Laura Solé.