DESTAQUEM

Calendari d’aliments de temporada

Un article que t'ajudarà a saber quan és l'època de les fruites i hortalisses del nostre territori.
11 de novembre, 2024

Ja tenim aquí el nou calendari d’aliments de temporada!

Tomàquets tot l’any i melons per Nadal. Ens sembla natural celebrar el Cap d’Any menjant raïm, però el cas és que aquesta no és una fruita pròpia del mes de desembre, sinó que és al setembre, quan la collim.

Ens hem acostumat a menjar moltes hortalisses i fruites a qualsevol època de l’any. Això sovint implica que ens arriben de molt lluny, que s’han cultivat en hivernacles, que s’han conservat en càmeres… Tenim molts motius per prioritzar els aliments de temporada! Per això hem tornat a dissenyar el calendari d’aliments de temporada. I aquesta vegada, arriba amb novetats.

El nou calendari d’aliments de temporada mostra quan és la temporada de les hortalisses, fruites i plantes silvestres del país. Així podem saber quan consumir carbassó, bledes, albergínia, préssec… i fer un consum més respectós amb els cicles de la terra.

En aquest article pots obtenir el calendari d’aliments de temporada per reconèixer els productes de la terra! Continua llegint per descarregar-te’l.

Què ens diu la temporada dels aliments?

Per més que intentem acotar el període de temporalitat de les verdures, hortalisses i fruites, sempre hi haurà algunes variacions de caràcter local que no són rellevants des de l’òptica de la gran distribució, perquè representen una fracció minúscula del mercat dels frescos, però que en canvi són importants des d’una mirada agrocultural, perquè ens parlen de les singularitats d’un paisatge ben divers.

Només a Catalunya, podem diferenciar clarament diverses zones amb calendaris de sembra i recol·lecció que poc s’assemblen si els confrontem. Per exemple, no té res a veure el febrer dels Pirineus, amb les hortes encara cobertes de neu i el sòl glaçat, amb el febrer d’aires primaverals de les hortes del Maresme, el Llobregat o el Camp de Tarragona.

Per tant, per acotar la temporalitat hem buscat el terme mitjà raonable que abraça gairebé totes les zones d’horta productiva i ens hem fixat, especialment, en aquelles que abasteixen en gran part els mercats i comerços a casa nostra.

Sabem que a l’abril, si hem tingut bonança, podem collir un tomàquet d’hivernacle en zones termòfiles a prop del mar, o que els pebrots i les albergínies poden dilatar la temporada fins al novembre si el fred arriba tard. Raïm d’agost, coliflor d’abril i síndria de setembre, acabats de recol·lectar. Hi són, per descomptat, en alguns indrets, però no hem volgut estirar excessivament els extrems per tal de facilitar a la persona consumidora un marc d’acció raonable i sensat. La generalització d’un mercat global i voraç amb energia fòssil de baix cost a lliure disposició ha fet que les ciutats, i cada cop més els pobles d’entorns rurals, visquin instal·lats en la fantasia del rebost ple: tot l’any tenim de tot i ja no depenem de la producció local de temporada.

Així doncs, creiem necessari emfatitzar la millor temporada per a cadascun dels vegetals frescos que us mostrem, i l’assumim des d’una idea de proximitat que engloba el conjunt del territori.

Alhora, si en aquest mapa de bons aliments hi sumem el potencial que ens ofereixen les varietats agrícoles tradicionals i les plantes silvestres comestibles, podem disposar d’un assortiment d’aliments ric i biodivers que lliga la memòria ancestral amb les necessitats actuals i aporta valor tant a la cuina compromesa del dia a dia, sigui casolana o professional, com al paisatge, l’economia, la cultura gastronòmica i la qualitat ambiental del nostre entorn.

Novetat en el calendari d’aliments de temporada: plantes silvestres

Aquest calendari incorpora una novetat: espècies silvestres, com ara la malva, la borraina, l’ortiga o els blets. Es tracta d’exquisides verdures, espontànies i oblidades, que trobem als marges de molts camins, entre els cultius d’horta i, fins i tot, als parcs i jardins. Plantes conegudes, ben presents arreu, que encara formen part de l’imaginari popular malgrat haver perdut progressivament el protagonisme a la cuina.

Només un apunt: si les voleu recol·lectar, tingueu cura i no escolliu indrets potencialment contaminats, especialment en entorns urbans, i consumiu-les només si les identifiqueu amb solvència. Un cop extremades les precaucions, us esperen els gratinats i les cremes d’ortigues, els estofats de llegums amb verdolaga, o els gelats amb pètals de rosella!

Com llegir el calendari d’aliments de temporada?

Cal recalcar que el calendari d’aliments de temporada és una referència per associar la recol·lecta de productes amb les estacions. Com hem vist, els climes i les condicions per a l’agricultura que es donen al país són molt variats i no se’n pot fer un retrat precís sense dedicar-hi un llibre sencer. Si volem tenir dades més concretes sobre la nostra zona, podem seguir les indicacions que donem a continuació o preguntar als pagesos o botigues locals.

El calendari correspon a la comarca del Bages, que és la zona climàtica intermèdia entre totes les que es donen a Catalunya. Per a lectors i lectores d’altres comarques, la manera d’utilitzar-lo seria la següent:

  • A les zones que tenen condicions climàtiques similars, a grans trets, es pot aplicar el mateix calendari.
  • A les zones més fredes (com ara el nord i les zones de muntanya), en general els períodes s’escurcen: es comença a collir una mica més tard i s’acaba una mica abans. A zones molt fredes, les plantes que necessiten més sol i calor (tomàquets, albergínies) es poden conrear només en hivernacle, fins i tot a l’estiu. Em canvi, els estius suaus permeten que plantes amb tendència a espigar-se i a fer-se amargues amb la calor, com l’enciam, l’escarola o els espinacs, aguantin bé l’estiu.
  • A les zones més càlides, els productes de primavera, estiu i tardor poden avançar-se mitja estació i allargar-se’n mitja més. En aquest cas els conreus amb més restricció són els que necessiten molta aigua. Per a les plantes que s’espiguen amb la calor, les temporades, com l’enciam que ja hem comentat abans, s’escurcen.

També cal tenir present que:

  • A totes les regions hi ha àrees amb microclimes on les condicions per al conreu poden variar significativament en pocs quilòmetres.
  • Les temporades es poden desplaçar, escurçar o allargar segons el temps que faci cada any.
  • Una hortalissa pot tenir varietats que constitueixin excepcions al calendari.

Aquestes serien, a grans trets, les indicacions per fer un bon ús del calendari. Des d’Opcions recomanem consumir productes de temporada per diverses raons, les recollim en aquest article.

Deixa’ns el teu correu electrònic i, automàticament, rebràs el calendari perquè el puguis consultar o imprimir i penjar en un lloc ben vistós!

.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS