A Opcions hem parlat en nombroses ocasions de cremes solars. Vivim en un país on el temps diari mitjà d’hores de llum és d’unes 7 hores. Això no vol dir que durant totes aquestes hores els raigs de sol incideixin de la mateixa manera i, per tant, necessitem fer ús de les cremes solars durant aquestes 7 hores. Però sí que cal tenir-ho en compte si ens volem protegir dels perills d’estar força hores sota els raigs de sol.
Dosis de sol amb moderació poden ser molt beneficioses per les persones. Per exemple, pel que fa a l’obtenció de la vitamina D. Però també cal ser conscients que passar-nos amb l’exposició al sol, o fer-ho sense la correcta protecció, ens pot comportar riscos per la salut.
Cremes solars: utilitzem-les (bé)
Què en sabem, de l’ús de les cremes solars? Responem tres preguntes freqüents a tenir en compte abans d’un dia sota el sol.
1. Quanta crema solar m’he de posar?
Untar-nos amb cremes solars de màxima protecció no ens permet estar al sol tota l’estona que vulguem. A més, cal ser conscients que cap crema solar protegeix al 100% i que és convenient evitar l’exposició solar entre les 12h i les 16h. Dit això, hem d’utilitzar la quantitat de crema necessària perquè cobreixi tota la nostra pell que queda exposada. Tampoc cal untar-nos més del compte i acabar blancs per la crema, la nostra pell pot absorbir fins a un màxim de producte i, la que no absorbeixi, quan ens banyem anirà a parar a l’aigua.
Hem de fer un ús racional del protector, que ens cobreixi bé, però que no en sobri, i renovar l’aplicació quan faci falta, no de manera obsessiva. Ho veiem en la següent pregunta.
2. Cal aplicar la crema solar més d’un cop?
D’entrada, cal recordar que no hauríem d’estar massa hores seguides exposats al sol. Tot i això, a vegades no hi ha més remei (per feina, perquè estem fent una travessa per la muntanya…) i, en aquests casos, no hi ha dubte: la resposta és sí, cal aplicar crema solar més d’un cop.
Generalment, les cremes solars informen de quanta estona protegeixen en el mateix pot. També cal tenir en compte que comencen a fer efecte uns 30 minuts després de l’aplicació. Dit això, les autoritats sanitàries recomanen posar la crema abans d’exposar-se al sol i renovar l’aplicació al cap de les 2 hores. Alerta, també, amb les activitats que fem. Tot que la nostra crema sigui resistent a l’aigua, ens hem de tornar a posar crema després de banyar-nos, suar o eixugar-nos encara que no hagin passat les 2 hores.
I per què abans hem dit que no cal aplicar-se crema de manera obsessiva? Perquè és important trobar l’equilibri entre la nostra protecció i la del medi ambient, alhora que no cal malgastar crema solar si no ens ha de fer efecte.
3. Realment importa el factor de protecció de la crema solar?
Sí. Els números que trobem a les cremes solars indiquen el FPS (Factor de Protecció Solar). Es tracta de la capacitat que té un protector per evitar que els rajos malmetin la nostra pell.
Posem l’exemple del FPS 15. Aquesta xifra ens indica quanta estona tardarà a cremar-se (patir lesions a la pell) una persona que s’ha untat amb aquesta crema. Si la persona en qüestió es comença a cremar al cap d’estar 10 minuts exposada al sol, amb la crema tardarà 15 vegades aquest temps a patir lesions, el que és igual a 150 minuts. Això vol dir que algú amb la pell més fosca no necessita crema solar perquè no es crema? No rotund. Els raigs de sol, sense protecció, són perjudicials per tothom si no ens hi exposem d’una manera saludable, fet que implica protegir-se, entre altres coses, amb cremes solars.
Les cremes solars i el medi ambient: és veritat que contaminen l’aigua?
Segurament, alguna vegada hauràs vist com, en la superfície de l’aigua de la platja, ben a la vora de la sorra, apareixen taques olioses. Aquestes taques es deuen a les cremes solars que utilitzem, entre altres causes.
Això és així perquè alguns protectors no són biodegradables, de manera que quan s’alliberen al medi no desapareixen. Aquest fet provoca un gran impacte en l’ecosistema marí. A part de contaminar les aigües, les restes de les nostres cremes solars (i altres productes cosmètics o químics) poden ser ingerides per éssers vius, tot causant-los diverses malalties, i afectar la flora i fauna marina, especialment els coralls.
Si utilitzem cremes solars ecològiques, minimitzarem aquests efectes nocius pel medi ambient. En aquest article, parlem bastament de diversos aspectes a tenir en compte a l’hora de triar una crema solar.
3 maneres d’ampliar la nostra protecció del sol
1. A l’ombra, millor
Sabies que, tot i estar a l’ombra, també rebem rajos de sol? És el que s’anomena radiació difusa o rajos reflectits. En qualsevol cas, si no rebem el sol directament, els seus possibles perjudicis seran molt menors; per tant, a la platja fem ús de para-sols, aprofitem les ombres dels arbres, etc.
2. Roba fresca
Fins ara només hem parlat de què fan els raigs de sol a la nostra pell, però no hem d’oblidar les altes temperatures que, sovint, van associades a l’exposició al sol. Per evitar cops de calor, revisem com ens vestim, ja que hi ha teixits més frescos, com el cànem, el lli o el cotó. A més, sabies que la roba també ens protegeix dels raigs solars? Cada tipus de teixit té més o menys capacitat de protecció, alhora que cada vegada hi ha més roba anti-UV, com samarretes o gorres, de teixits tècnics, que filtren els rajos ultraviolats per la manera com estan teixits. En qualsevol cas, abans de comprar un teixit d’aquestes característiques, informem-nos.
3. Gorres i ulleres de sol
Al cap, si hi tenim cabell, no acostumem a posar-nos-hi crema, però això no vol dir que els rajos de sol puguin arribar igualment a la nostra pell. Utilitzar gorres, mocadors o bandanes ens protegirà de possibles cremades i mals de cap. El mateix amb els ulls. En aquest cas, encara que no mirem directament el sol, cosa que no hem de fer mai, els seus raigs ens poden perjudicar la vista per la reflexió. Per tant, és important utilitzar ulleres i assegurar-nos que tenen protecció contra els rajos ultraviolats.