DESTAQUEM

10 consells per practicar una mobilitat sostenible

Més enllà d'anar a peu o en bicicleta, hi ha més coses que podem fer per una mobilitat sostenible.
30 d'octubre, 2024

Per mobilitat sostenible entenem aquella que resol els desplaçaments, sigui de persones o mercaderies, de manera que redueix o evita l’impacte negatiu en el medi ambient i en el conjunt de la societat​, especialment el derivat de l’emissió de Gasos d’Efecte Hivernacle (GEH).

Posem especial èmfasi en el fet que la mobilitat sostenible no només implica com ens desplacem les persones, sinó també com es desplaça tot el que és necessari per al desenvolupament de la vida.

Mobilitat sostenible: com ens movem per anar d’un lloc a un altre?

Per anar a treballar o a estudiar, per oci, per anar a comprar, per anar al metge, dins del mateix municipi o altres, més o menys quilòmetres… És molt probable que, per un motiu o altre, ens desplacem cada dia. Com realitzem aquests desplaçaments depèn de molts factors: les nostres condicions personals, on s’han de produir, quins recursos tenim al nostre abast… No és el mateix viure en un poble petit i molt aïllat que en una gran ciutat; o tenir una condició física que et permet desplaçar-te a peu o en bicicleta o no tenir-la, per posar un parell d’exemples. Per tant, són diversos els factors que determinaran com realitzarem el desplaçament. En aquest article veurem com incorporar la mirada de la mobilitat sostenible de manera transversal.

Mobilitat sostenible i consum

Ara bé, de poc servirà moure’ns sempre a peu, en bicicleta o transport públic si després sempre fem la compra per Internet i no tenim en compte els productes de proximitat o km zero. Ens estalviem les emissions dels nostres desplaçaments diaris, sí, però estem afavorint el desplaçament de moltes mercaderies i béns de consum que, molt probablement, podríem evitar.

FRAGMENT EXTRET DEL QUADERN
Núm. 54.
En marxa cap a una mobilitat sostenible! Opcions dedica el seu darrer quadern a parlar de l’impacte del cotxe i dona alternatives.

La mobilitat sostenible no només ens interpel·la a nivell dels nostres desplaçaments. La mobilitat en la nostra societat és un fenomen molt complex que inclou tant els desplaçaments de persones com de mercaderies, béns i serveis. Per tant, els consells per una mobilitat sostenible que oferim a continuació no només tenen a veure amb els trajectes que realitzem de manera individual, sinó també els que necessitem com a membres d’una societat altament articulada i interconnectada.

Mobilitat sostenible: 10 consells que ja pots posar a la pràctica

Arribats aquí, plantegem 10 consells per potenciar la mobilitat sostenible en tots els àmbits, és a dir, en la nostra esfera particular, però també en el model de consum. Dit d’una altra manera, proposem 10 consells perquè la mobilitat sostenible sigui la norma que regula tots i cadascun dels desplaçaments dels diferents actors d’una societat.

1. Busca en un mapa tots els carrils bici del teu municipi i les zones amb prioritat per vianants i bicicletes.
Cal prioritzar els desplaçaments amb mitjans que no siguin el cotxe o la moto, com ara la bicicleta, el patinet o fins i tot els desplaçaments a peu. Una bona manera d’acostumar-s’hi és valorant primer el terreny: quines opcions de ruta tinc? Em trobaré molt desnivell o me’l puc estalviar? Trobaré carril bici al llarg de tot el recorregut?

mobilitat sostenible carril bici
Els carrils bici són cada vegada més presents en més ciutats. Foto via: Canva

2. Ajuda’t d’eines per crear rutes per anar d’un lloc a un altre.
Aquest consell ens serveix per a l’anterior. Si utilitzem eines com mapes, aplicacions… podrem estudiar més fàcilment la ruta, optimitzar-la segons les nostres necessitats… I potser també ens endurem alguna sorpresa, ja que en alguns trajectes urbans ens adonarem que tardem el mateix, o fins i tot menys estona, anant a peu o en bicicleta que amb qualsevol altra mena de transport.

3. Si et desplaces amb cotxe, condueix de manera eficient.
La manera com conduïm afecta no només al consum de combustible, sinó a l’estat, condicions i temps de vida del vehicle. Per exemple, si volem conduir d’una manera més sostenible, haurem d’accelerar suaument, mantenir una velocitat constant o reduir la velocitat en lloc de frenar. En el cas dels vehicles elèctrics, Som Mobilitat ens explica alguns consells per conduir els vehicles elèctrics de manera més eficient i sense consumir tanta energia.

4. Si tens cotxe, fes-ne un bon manteniment.
A part de fer una conducció eficient, fer un bon manteniment del vehicle és clau perquè aquest ens duri més temps i no l’hàgim de renovar tan sovint. Algunes de les claus bàsiques per mantenir el vehicle en bon estat són revisar els pneumàtics amb certa freqüència, tenir la pressió adequada i amb el dibuix visible i fer revisions regularment. Així n’allargaràs la vida i milloraràs l’eficiència del consum de combustible.

5. Comparteix trajectes amb cotxe.
Per molt que vulguem prescindir del cotxe, moltes vegades resulta pràcticament impossible. Això passa especialment en municipis amb una xarxa de transport públic pobra o quan els horaris de la freqüència de pas del transport públic són incompatibles o insuficients. En aquests casos, podem agrupar-nos per compartir vehicles. A més, econòmicament ens sortirà més a compte i ens podrem beneficiar, per exemple, dels carrils d’alta ocupació (VAO).

6. Redueix les compres per Internet (o suprimeix-les definitivament).
Comprar per Internet implica un transport, generalment una furgoneta, que et portarà la compra a casa teva. En el millor dels casos, només farà un trajecte, però sovint les entregues no es poden fer en el primer intent, fet que implica nous desplaçaments. Revisa si el teu cas necessita aquest servei porta a porta i, si necessites fer la compra per Internet, valora les opcions d’anar a buscar el teu producte en un punt de recollida o busca el producte a La Zona, que procura que el repartiment sigui el més sostenible possible.

mobilitat sostenible i mercat de pagès
Comprar en mercats de pagès afavoreix la mobilitat sostenible perquè es prescindeix d’intermediaris. Foto via: Canva

7. Compra productes km 0.
Així t’assegures que, com a mínim, no ha viatjat en avió. També pots optar per comprar directament al productor, així també estalvies la fase de la distribució. Això és especialment senzill en el cas d’alguns aliments que pots adquirir en mercats de pagès.

8. Tria turisme local.
Si volem anar de viatge, no cal fer milers i milers de quilòmetres, hi ha moltes propostes a prop nostre que poden resoldre les necessitats que busquem quan viatgem: descansar, conèixer un lloc nou, desconnectar, aprendre… La irrupció al mercat dels vols barats, ara ja fa uns anys, va alterar les nostres formes d’oci i vam començar a incorporar sense fre caps de setmana arreu d’Europa. És així com hem acabat coneixent més capitals europees que els municipis del nostre territori. Prioritzem el turisme local i sostenible i explorem altres formats com el cicloturisme. No només afavoreix al medi ambient, sinó també a les comunitats locals i al nostre territori.

9. Mobilitza’t per causes que tenen com a rerefons la mobilitat sostenible.
Per exemple, per aturar l’ampliació de l’aeroport de Barcelona o el trànsit de creuers.

10. Difon aquests consells!
El boca-orella sabem que funciona molt bé. Segurament no aconseguirem que els multimilionaris renunciïn als seus iots o jets privats, però difonent aquests consells i explicant que necessitem practicar una mobilitat sostenible aconseguim generar interès, sensibilització i mobilització política, imprescindible per avançar cap a una societat més justa i sostenible.

Fes clic aquí per accedir a aquesta mateixa informació en forma d’infografia


Aquest article l’hem publicat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS