DESTAQUEM

L’ús de l’energia elèctrica a casa

Un gest tan innocent com encendre un interruptor genera llum, però també impactes.
13 de maig, 2024

Tenir accés a l’energia elèctrica és un bé de primera necessitat. L’ús futur de l’electricitat s’erigeix com un dels majors reptes que tenim com a societat. I és que els impactes de la seva producció i consum (emergència climàtica, esgotament de recursos, conflictes internacionals, dependència, etc.) no deixen lloc a dubtes: necessitem accelerar un canvi de model energètic. Està a les nostres mans, com a persones consumidores i com a ciutadania, posar el nostre granet de sorra per fer una transició energètica cap a un model més sostenible i descentralitzat i, alhora, canviar els nostres hàbits per fer efectiu un menor nivell de demanda energètica.

FRAGMENT EXTRET DEL QUADERN
Núm. 62.
En aquest quadern ens centrem en l’energia i en les opcions de producció local, comunitària i descentralitzada. Hi fem una panoràmica sobre…

Quin paper juga l’energia elèctrica a casa: amb què l’utilitzem?

Potser ho has experimentat quan, per una tempesta elèctrica, de sobte, t’has quedat sense llum. Anys enrere, gairebé l’únic patiment d’aquest fet -afortunadament aïllat a casa nostra- era la nevera i el congelador: si no torna l’electricitat, el menjar se’ns farà malbé. Actualment, estem força més endollats i, a part de la nevera, patim perquè Internet deixa de funcionar, no podem carregar els nostres dispositius electrònics, potser tampoc no podem cuinar… La nostra dependència de l’energia elèctrica és més que evident.

Davant d’aquest fet, podem assumir el repte de replantejar-nos la nostra connexió perpètua amb l’electricitat; però si volem assumir un altre repte menys ambiciós, podem començar a reduir l’ús de l’energia elèctrica a casa. I tenim molt camp per córrer.

Què pots fer reduir l’ús d’energia elèctrica?

  1. Tingues un bon nivell de benestar a casa amb el mínim requeriment d’energia: apaga els aparells si no els has de fer servir; evita deixar el telèfon, l’ordinador o la tauleta carregant-se tota la nit, etc.
  2. Utilitza aparells eficients i repara’ls quan s’espatllin.
  3. Contracta electricitat d’origen renovable certificat.
  4. Si és possible, produeix energia renovable a casa.
  5. Promou noves instal·lacions d’energia renovable amb els teus estalvis.
  6. Reflexiona i autoavalua’t sobre el teu nivell de consum energètic: estem en moment d’emergència climàtica!

Productes i serveis que t’oferim des d’Opcions

  1. Contractació d’electricitat 100% renovable.
  2. Eco-reformes d’interiors.
  3. Fes una ullada al Quadern 65 “Confort tèrmic: com el generem en moments d’emergència climàtica?”

1. Contractació d’electricitat 100% renovable i cooperativa

Aposta per la contractació d’electricitat amb certificats de garantia d’origen que avalin una producció d’energia de fonts 100% renovables. La gestió per part d’una cooperativa de consum aporta elements molt necessaris al sector energètic, com per exemple la transparència, la defensa del bé comú i l’absència de lucre.

A qui proposem? 

  • Som Energia. És una cooperativa de producció i comercialització d’energia verda que va néixer a Girona fa gairebé 15 anys. Sense afany de lucre, treballa per construir un model energètic renovable en mans de la ciutadania des de la participació i la transparència.

2. Eco-reformes d’interiors

Reformar l’interior d’un espai és una oportunitat per pensar com millorar en confort i eficiència energètica. Assessora’t sobre què pots fer a la teva llar per aconseguir-ho i sobre quins materials o productes s’adeqüen millor als valors que cerques: de baixa petjada ecològica, de consum conscient i bons per a la salut. 

Si has de fer obres o renovar electrodomèstics: 

  • Celobert. Cooperativa d’arquitectes, aparelladores, urbanistes i enginyeres que ofereix serveis tècnics amb responsabilitat ecosocial. T’acompanyen en tot el procés de construcció o de rehabilitació, posant especial èmfasi en l’estalvi i l’eficiència energètica, en l’apoderament al llarg del procés i en l’ús de materials de baix impacte ambiental.
  • Espai René. El seu objectiu és posar a l’abast de tothom electrodomèstics i productes per a la llar saludables, eficients i que garanteixin uns hàbits beneficiosos per a la salut i respectuosos amb el medi ambient. A més, ofereix assessoraments personalitzats en llar saludable.

3. Quadern d’Opcions “Confort tèrmic: com el generem en moments d’emergència climàtica?”

El mes d’octubre del 2023 l’acabàvem amb una dada prou alarmant: la temperatura havia superat en 1,7ºC la de l’era preindustrial. Davant d’això, neix el gran repte de repensar les nostres llars per fer-les més confortables, i fer-ho amb mirada de justícia, garantint el dret a una llar digna per a tothom. Però tenim també un altre repte encara més gran, que és pensar com fem front a aquest augment de la temperatura de manera col·lectiva.

Aquest Quadern pretén posar els raïls per encarar aquest doble repte i convidar a pensar com adaptem i transformem els nostres hàbitats, els nostres entorns (llars, equipaments, espais públics, els nostres pobles i ciutats…). Les pàgines del Quadern desborden les mesures d’aïllament tèrmic i afronten el concepte de confort climàtic. Perquè no tothom es troba en el mateix punt a l’hora de fer front a les variacions del clima i no a tothom afecten igual els episodis climàtics extrems.


Contingut elaborat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS