Potser et preguntaràs per què reduir el consum de dades si la teva companyia et va fer una oferta irresistible: consum de dades infinit per un mòdic preu. Però té sentit parlar de consum infinit en un planeta finit?
El consum de dades té un impacte
És fàcil que els anuncis o les ofertes ens acabin eclipsant. Actualment, no tenir connexió a Internet pot semblar una anomalia per una gran majoria de gent i, fins i tot, un mal de cap o angoixa per alguns. Ens hem acostumat a estar connectats, disponibles i amb accés a la informació i tothora; com a màxim podem tenir problemes de cobertura en zones remotes (o no tan remotes). Les companyies telefòniques, coneixedores d’aquesta dependència a les dades, se n’aprofiten i ens sedueixen amb gigues il·limitats i trucades infinites. Però, realment necessitem hores infinites, si els nostres dies estan limitats a 24 hores?
Independentment de la nostra gestió del temps, el consum de dades té un impacte en el medi ambient. Sembla mentida, tenint en compte que les dades no es veuen; però que no es vegin, no vol dir que no generin un impacte. Bàsicament, el que genera més impacte és:
- Les granges de dades. En l’article l’Impacte ambiental del núvol, que recomanem que llegeixis, ho expliquem àmpliament. Però com a resum, direm que les granges de dades -o Data centers– són grans (enormes) magatzems que allotgen tota la infraestructura necessària per a l’emmagatzematge i processament de les dades d’Internet. Un dels més grans del món és el China Telecom-Inner Mongolia Information Park; la seva superfície és superior a la que ocuparien més de 223 camps de futbol.
- El transport de les dades. La informació no viatja a través dels núvols, malgrat que siguin nombroses les referències que fem a aquest fenomen atmosfèric. Les dades viatgen gràcies a un entramat d’antenes i cables que, com et pots imaginar necessiten molta energia elèctrica per funcionar.
- Els dispositius. Ens referim als mòbils, ordinadors, tauletes, rúters… és a dir, els aparells que utilitzem per connectar-nos a Internet. No només suposen un problema per la seva producció, sinó també per la seva gestió com a residu.
Per ampliar aquesta informació, a part de llegir aquest article, també et recomanem que llegeixis aquest de Som Connexió, on posen l’exemple de l’impacte que té la reproducció d’un vídeo. I és que, tal com expliquem, veure 4 hores de vídeo en alta qualitat a través d’Internet equival a fer un viatge de 50,4 Km en cotxe.
Com reduir el consum de dades del teu mòbil
Pots voler-ho perquè vols reduir l’impacte ambiental del teu consum a Internet o perquè la teva tarifa sí que és limitada i si consumeixes massa megues, et pots quedar sense quan més els necessitis. Sigui quina sigui la teva opció, et proposem 7 trucs per reduir el teu consum de dades:
- Sempre que sigui possible, utilitza connexions wifi i aprofita per realitzar les operacions que consumeixen més dades: descarregar i enviar arxius, actualitzar aplicacions, etc.
- Activa l’opció “Restringir dades de referència”, així evitaràs que les aplicacions que tens obertes en segon pla consumeixin dades (o una altra opció és tancar les aplicacions quan ja no l’utilitzes; recorda que tancar l’aplicació és diferent a sortir de l’aplicació),
- Esborra els correus electrònics que no necessitis.
- Configura’t el whatsapp, Telegram, Signal… perquè no es descarreguin automàticament els arxius que t’envien si tu no ho demanes.
- És preferible compartir enllaços en lloc d’arxius, ocupen menys espai i qui els rep, té l’opció d’obrir-los o no.
- Alerta amb els vídeos i les videotrucades. Com ja hem comentat, els vídeos són els que més consumeixen. En aquest cas, fem una crida a l’autoresponsabilitat i autogestió.
- Seguint l’estela dels vídeos, desactiva que aquests es reprodueixin automàticament a les xarxes socials.
Seguint un o més d’aquests trucs estaràs reduint el teu consum de dades. I això significa que estaràs aportant el teu granet de sorra en la cura del medi ambient.