Ens agrada menjar tomàquet a l’estiu, carabassa a la tardor i calçots a l’hivern. Però, què passa quan volem gaudir d’un brou casolà o d’una crema de carbassa en qualsevol època de l’any, i sense renunciar a la proximitat, la qualitat i l’origen agroecològic dels ingredients?
Aquest és justament l’objectiu d’un projecte d’intercooperació entre productores del territori, petits obradors, distribuidores ecologístiques i cooperatives de consum, que ha donat lloc a una nova línia de conserves i aliments 100% agroecològics dels Vallesos i Maresme: Té Teca!
Què és Té Teca?
El nom de la nova marca, Té Teca, descriu l’essència del projecte: alimentació de qualitat, però també tota la “teca” que hi ha darrere de menjar com cal a tots els nivells, en cada una de les baules de la cadena alimentària.
Té Teca! s’ha presentat oficialment aquest mes de juny del 2025 i ha nascut amb la voluntat d’aportar als consumidors i consumidores la tranquil·litat de saber què mengen, d’on prové, com s’ha elaborat i com s’ha garantit un tracte just en tot el procés. L’objectiu és fer accessible una alimentació saludable, justa i de proximitat, i transformar el model alimentari des de l’economia social i solidària. “Amb Té Teca! alimentem persones de manera honesta i, alhora, fem possible un model econòmic més just i sostenible en totes les baules de la cadena alimentària”, expliquen des de l’equip impulsor.
Com podem menjar el que volem tot l’any i alhora fer un consum responsable?
100 % agroecològic i de proximitat
És important escollir sempre conserves elaborades amb ingredients de proximitat, de temporada i d’origen agroecològic, procedents de productores locals compromeses amb una agricultura que respecta el sòl, l’aigua i la biodiversitat. No es tracta només de fer servir aliments ecològics, sinó de construir una cadena alimentària curta, justa i transformadora: del camp a la taula, sense intermediaris especulatius.
Elaboració artesanal en petits obradors
Cal fixar-se en on s’ha elaborat el producte que volem comprar. Les bones conserves es cuinen amb calma, a foc lent, en petits obradors ubicats al territori. Aquesta manera de fer permet mantenir la qualitat nutricional i sensorial dels aliments, i evita les pràctiques de la indústria alimentària que busquen reduir costos a costa de la qualitat.
Traçabilitat, preus justos i condicions dignes
Darrere cada producte hi ha una història traçable i és important saber qui ho ha produït, qui ho ha elaborat i com ha arribat fins a la botiga. Aquesta transparència és la base per construir una relació de confiança entre consumidores i productores i per defensar un model alimentari que no es basi en l’explotació ni en l’opacitat.
La clau són els acords previs entre productores i elaboradores, que garanteixen un pagament digne i estable per la pagesia.
Una logística compartida i eficient
A més de pensar en què mengem, cal preocupar-nos de com ens arriba. La distribució a través de xarxes cooperatives del territori, utilitzant sistemes logístics col·laboratius i de baix impacte ambiental, optimitza recursos i reforça les aliances entre entitats de l’economia social i solidària. Així es construeixen alternatives reals als grans canals de distribució.
Ecobotigues que són aliment
L’última baula (on comprem els productes) també és decisiva. És per això que cal apostar per un consum conscient i cooperatiu.

Som Aliment
Precisament, les botigues cooperatives de consum agroecològic situades als Vallesos i al Maresme han posat en marxa una campanya conjunta sota el lema “Som Aliment”, que vol fer visibles els seus valors compartits: botigues de proximitat obertes a tothom, amb productes locals, ecològics, saludables i de qualitat, amb preus justos per a les productores i un tracte honest amb les consumidores. També són espais de socialització, dinamització comunitària i suport mutu, i projectes amb vocació transformadora guiats pels valors de la sobirania alimentària, l’agroecologia i l’economia social i solidària.
Som Aliment també dona nom a una estratègia conjunta d’aquestes entitats per mancomunar estructures, recursos i serveis, amb l’objectiu de millorar la seva viabilitat i el seu potencial transformador. La iniciativa està impulsada per La Magrana de Granollers, La Feixa de Mataró, L’Egarenca de Terrassa, El Rodal de Sabadell i La Fresca de Cardedeu. I està oberta a la participació de totes les cooperatives de consum agroecològic de Catalunya.
La campanya s’inscriu en el moviment de les cooperatives de consum “Som” (com Som Energia, Som Connexió o Som Mobilitat) i en vol esdevenir el referent en l’àmbit del consum agroecològic cooperatiu.
Els primers productes de Té Teca (conserves de crema de carbassa, brou de verdures, cigró menut cuit i mongeta del ganxet cuita) ja es poden trobar a les 5 ecobotigues cooperatives que formen part del projecte Som Aliment:
- La Magrana Vallesana (Granollers)
- La Fresca (Cardedeu)
- L’Egarenca (Terrassa)
- El Rodal (Sabadell)
- La Feixa (Mataró).
Properament s’ampliarà l’assortiment amb nous productes i també es podran trobar en altres punts de venda cooperatius, que es podran consultar al web teteca.cat.

Un model que alimenta molt més que el cos
Té Teca! i Som Aliment són dues cares d’una mateixa moneda: la d’un model alimentari que cuida la terra i les persones i que reconeix el valor de cada baula de la cadena: de qui sembra, de qui elabora, de qui distribueix, de qui compra… i que entén l’alimentació com un dret i no com una mercaderia.
Avui més que mai, optar per menjar agroecològic no és només una decisió gastronòmica, és també una aposta per la justícia social, la sostenibilitat ambiental, la sobirania alimentària i la construcció de comunitat. I sí: és possible. I Té Teca!
Aquesta iniciativa és fruit del projecte Conserves Agreocològiques del Vallesme, impulsat per Tres Terres, l’Agrària del Vallès, Granollers Pedala, Tres Cadires, La Fleca Digital i La Fresca amb la col·laboració de La Magrana Vallesana, L’Egarenca, El Rodal i La Feixa, promogut pel Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i finançat pel Ministeri de Treball i Economia Social, en el marc del programa Projectes Singulars.
