taller

Els tallers de reparació

15 de desembre, 2022

Pagar una feina s’ho val. Cal pagar un preu just per una feina feta, ja sigui diagnosticar una avaria, reparar-la o fabricar un aparell. Al preu que van avui els aparells nous, “sospitem” que alguns dels treballadors que han intervingut en la fabricació no han cobrat un preu just per la seva feina.

En general els tallers cobren una quantitat per diagnosticar l’avaria i una altra per reparar-la; els diners que pagues pel diagnòstic seran di- ners ja pagats de la reparació, si l’acabes fent. Hi ha tallers que no t’ho posen fàcil, per reparar. Un dels tallers que hem consultat cobra 10€ per fer el diagnòstic, i per la reparació cobra com a mínim mitja hora, a 20€, encara que la faci en 10 minuts (que ja hem vist que en força casos seran sufcients). Un altre taller cobra 3€ pel diagnòstic (o 5€ si és un electrodomèstic “complex”), i 0’35€ per cada minut que trigui a arreglar-lo. El primer taller t’aconsella ja d’entrada, i insistentment, que val més que compris un aparell nou, perquè et sortirà més barat. Bé, tot depèn de amb què ho comparis! Una reparació de 10 minuts al primer taller val 20€, al segon en val 3’5€. Com és, que el primer posa tantes traves a fer la seva pròpia feina? Tots dos tallers també venen aparells nous, però el primer subratlla que els té barats, i que a més t’hi farà un 10% de descompte, amb la qual cosa recuperaràs els 10€ del diagnòstic, o gairebé. Ens ha explicat que els mateixos fabri- cants li ofereixen preus barats (passen cada 15 dies), per afavorir que els clients optin per can- viar l’aparell. Sembla, doncs, que aquest taller ha decidit tenir el mateix interès que el fabricant: vendre aparells.

També hi ha diferències en els mètodes. Si s’ha espatllat un component elèctric, hi ha tallers que canvien tota la placa per una de nova, i d’altres que canvien només el component avariat. Una placa pot valdre 60€, 100€ … i un component 20 o 50 cèntims, més l’estona de localitzar-lo. En termes de recursos naturals, la diferència de cost encara és més abismal. En el cas d’aparells en garantia, hi ha serveis tècnics que en lloc de reparar-lo te’l canvien directament per un de nou, gratis esclar. De manera que val la pena investigar una mica, pel barri o pel boca-orella, per trobar tallers que estiguin per la reparació i per la mínima substitució de peces.

Com trobar tallers de reparació?

Serveis tècnics oficials o tallers de reparació locals? Per a tenir la seguretat que la solució a la nostra avaria és l’adequada, és imprescindible tenir confiança amb el servei que ens atengui. Moltes avaries poden tenir una solució senzilla. Val la pena anar al taller amb esperança, seguretat i confiança per dialogar amb qui ens atengui.

“Se’m va espatllar la torradora. Al taller simplement van apartar una planxa metàl·lica que tocava la resistència amb un tornavís. Ni tant sols em van voler cobrar.”

“No puc recomanar cap taller. M’han reparat coses que després han durat quatre dies.”

  • Podem trobar els serveis tècnics oficials de cada marca als manuals dels electrodomèstics o per internet.
  • Als tallers locals podem preguntar com treballen.
  • Demanem referències a coneguts, així els tallers que fan bé la seva feina s’aniran donant a conèixer gràcies al boca-orella.
  • Hi ha un directori de tallers de reparació a l’àrea metropolitana de Barcelona, al web Millor que nou.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS