Regals no materials

Regals no materials, regals especials

Un sopar, un massatge, un taller, una nit d’hotel, un curs de fotografia o un bateig de vol. Les idees de regals no materials són infinites!
15 de desembre, 2022

Regalar “experiències” és tendència. Hi ha contribuït la presència massiva als grans centres comercials de les anomenades capses regal, amb un ventall de marques, temàtiques i preus que pot arribar a marejar.  El cert és que els regals no materials són una bona forma de mantenir la tradició dels regals sense contribuir al malbaratament de recursos i l’acumulació d’objectes a les llars, que sovint es converteixen en els temuts “pongos”.  És veritat que per evitar regals innecessaris, el primer pas és mirar de reduir-ne el nombre. Però un cop hem decidit que volem fer-ne un, els regals no materials són una opció a considerar.

Capses regal amb valor afegit

La cooperativa del Bages Fent País ha aplicat els principis de l’economia social i solidària a la idea de les capses regal. Es comprometen, per exemple, a afavorir l’economia autòctona i els productes locals i contribueix a la normalització del català, usant-lo com a llengua prioritària en les seves comunicacions externes. També han decidit promoure la seva activitat amb tècniques de màrqueting responsable, vetllen per l’equitat de gènere i tenen mesures de conciliació familiar dins la seva organització. Treballen amb el format capsa i vals. Es poden comprar en línia o en algun dels seus punts de venda.

 

Un regal a mida

Les capses regal tenen l’avantatge que deixen l’elecció final a mans de qui la rep, que pot triar entre moltes possibilitats. És una opció interessant si no es coneixen gaire els gustos de la persona que ha de rebre el regal. Ara bé, si volem fer un regal més personal, si tenim clar què pot agradar-li o si ens agrada un projecte en concret, podem assumir la tria nosaltres. Les opcions no s’acaben mai, aquí en donem unes quantes:

Espectacles i cinema

Deu ser el regal no material més comú: teatre, circ, màgia, concerts… Quan, a més, apostem per espectacles de companyies o sales petites, contribuïm a sostenir una oferta cultural rica i diversa. Si volem fer un regal a una persona cinèfila, el cinema cooperatiu Zumzeig, del barri de Sants de Barcelona, ens ho posa fàcil amb els seus vals regal.

Tallers i cursos

Aprendre a fer ceràmica, saber treure partit a la càmera fotogràfica o fer una empenta al nivell de francès. Regalar tallers i cursos és una manera d’oferir aprenentatges que poden durar tota la vida.  L’associació Fuga, ofereix cursos de fotografia al barri del Poble-sec, a Barcelona i fan una oferta per aquestes festes.

Si, a més de regalar un taller o un curs, triem continguts que ajudin a connectar amb la natura o reduir la petjada del nostre dia a dia, el regal és doble.  Per exemple, es pot regalar un taller per aprendre a cultivar un hort urbà, com el que ofereix la cooperativa Tarpuna. A l’espai René també ens hi poden ajudar amb el seu cicle “Llar saludable”. La cooperativa Biciclot proposa regalar una cosa tan especial i inoblidable com aprendre a anar en bici i, per als que ja en saben, un taller per adquirir les nocions bàsiques del manteniment i reparació de la bicicleta. També es pot regalar un taller de cuina vegetariana, perquè reduir el consum de proteïna animal és recomanable per molts motius. Una iniciativa interessant que ofereix tallers de cuina de diversos orígens i també d’infantils, és l’entitat sense ànim de lucre Mescladís.

Àpats i escapades

L’equip de Fent país ha fet una selecció extensa de propostes per gaudir un bon àpat o una escapada per recordar. Una altra opció és el xec regal de la Xarec, la cooperativa que agrupa diverses iniciatives de l’economia social i solidària del sector del turisme i la restauració.  També podem fer un cop d’ull al web de la fundació Ecotur, que agrupa més de cent iniciatives de turisme rural, agroturisme i ecoturisme. Al seu portal, a més de descobrir-hi moltes destinacions interessants, també podem regalar el seu carnet d’amic, que dona accés a diversos avantatges.

Hi ha moltes altres  idees, com ara unes entrades per a un parc d’aventures sobre els arbres, un escape room, una subscripció a una mitjà digital, una ruta cultural (n’hi ha de literàries, arquitectòniques i d’història, per exemple), un bateig de vol o de submarinisme, un tast de vins, una visita a un observatori o una excursió en veler.

Regals no materials residu 0

Els regals no materials han estalviat moltes corbates, perfums i llibres no desitjats. Però compte perquè una capsa o un val regal no sempre implica menys impacte ambiental. Si optem per una empresa de capses regal que les fa amb plàstic i un llibret imprès a tot color, pot no haver-hi gaire diferència. Està clar que el tipus d’exeperiència també pot variar molt en aquest sentit: no és el mateix regalar un massatge al costat de casa, que anar a provar un fórmula 1 a Monte Carlo.

Sigui quin sigui el regal si, a més, fem una compra electrònica i ens ho fem portar a casa, els costos poden ser iguals o superiors a alguns regals físics. Per evitar el malbaratament de recursos, en el cas de les capses regal, podem buscar l’opció d’imprimir el val a casa o, simplement, anotar el codi en una targeta feta per nosaltres i així el regal també queda més personalitzat.

Hi ha qui es resisteix als regals no materials perquè sembla que desllueixen la festa, sobretot si pensem en les criatures. Però hi ha moltes maneres d’aconseguir que sigui un moment especial, més enllà del nombre i el volum dels paquets que s’obren. Ara bé, si després de sospesar totes aquestes idees ens decantem per regalar un objecte, en aquest article donem cinc idees per ajudar a reduir residus. A més, està clar, sempre es pot regalar Opcions!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS