Cames d'un infant que decora un arbre de Nadal. Nadal, consum i criatures.

Nadal, consum i criatures

Idees pràctiques per convertir aquestes festes en una oportunitat d'aprenentatge.

Pot semblar el contrari, però les festes de Nadal són fantàstiques per a les famílies interessades en el consum conscient. És cert que les grans empreses mercadegen intensament amb les il·lusions dels infants. S’aprofiten, per exemple, del vincle emocional que molts petits han establert amb personatges televisius per vendre més. Al mateix temps, els ofereixen joguines sexistes que reforcen la dicotomia de gènere i els rols que s’hi associen. Tots sabem, a més, que la majoria de joguines són de mala qualitat i moltes no aporten valor al joc infantil.

Amb aquest panorama, podem treure alguna cosa positiva d’aquestes festes? A Opcions creiem que sí. Precisament perquè són dates en què a moltes cases es consumeix molt, pot ser un bon moment per aprendre algunes coses de la forma com consumim. Us fem un parell de propostes que poden ajudar-hi.

La carta als Reis

El moment d’escriure la carta als Reis d’Orient és una oportunitat única per aturar-nos i xerrar de consum amb els fills. Podem propiciar que reflexionin i treguin les seves pròpies conclusions sobre aspectes tan rellevants com la diferència entre el desig i la necessitat, la distància entre el valor d’una cosa i el seu preu i la influència de la publicitat en les nostres decisions.

Els podem proposar, per exemple, que dels elements de la llista, com a mínim un respongui a una necessitat i no a un desig. Si els falten idees, podem repassar plegats si alguna peça de roba o les sabates demanen un relleu. O si els cal renovar l’embolcall per a l’entrepà o la cantimplora. També es pot aprofitar per mirar si els manca res del material escolar, algun element d’emmagatzematge per a l’habitació o un paraigua. Així pot sorgir una conversa sobre quines són les necessitats autèntiques de les persones. Però també sobre la capacitat humana de desitjar i la importància que pot tenir satisfer els nostres desitjos.

Algunes famílies tenen la tradició que una de les coses que es demanen als Reis no s’ha de poder comprar amb diners. En aquestes dates, en què sovint es llença la casa per la finestra, pot ser un bon exercici per recordar que les coses més valuoses no tenen preu. De fet, sovint, són els mateixos infants els que ja ho fan, de demanar de forma espontània coses com pau i amor.

A l’hora de fer la carta, per als petits és difícil no deixar-se portar pels missatges publicitaris als que estan sotmesos de forma intensa. A més, sovint, com passa amb la publicitat, no són conscients de la seva influència. Per això pot ser útil limitar el nombre de regals demanats que hagin estat anunciats a la televisió o vistos en un catàleg. D’aquesta manera, l’exercici mental que ha de fer la criatura és desconnectar de les idees que li han vingut de fora per connectar amb ell mateix i preguntar-se: Amb què m’agrada jugar? Quines joguines són les que em proporcionen més bones estones de joc?

El valor de les joguines

Són dies de vacances i, mentre esperem l’arribada dels Reis, a vegades hi ha tardes que costen d’omplir. Una activitat que els podem proposar és fer memòria de les joguines que els van regalar l’any passat. Anar a buscar-les i valorar plegats en quin estat es troben i quin ús n’han fet durant l’any. Potser la nau espacial que anunciaven a la tele es va trencar el segon dia? O potser ha quedat oblidada en un calaix tots aquests mesos? I aquell joc que va arribar a casa de la tieta i que no va fer cap gràcia en el moment d’obrir? Potser és el que ens ha ofert les tardes de joc més memorables?

El pas següent pot ser aprofitar per organitzar un taller de neteja i reparació de joguines. Posar-les a punt és una bona manera de treure el focus de l’expectativa d’estrenar aviat i donar valor al que ja tenim. En cas de trobar alguna joguina electrònica espatllada, podem anar a Millor que nou, on miraran d’ajudar-nos a arreglar-la. Un cop tot en ordre, si som de mantenir el secret dels Reis, podem proposar als infants de muntar una exposició perquè quan arribin, vegin que han tractat bé el que els van portar l’any passat. També pot passar que haguem trobat alguna joguina, trencada o no, que ja sabem que no donarà joc a casa. Llavors una opció és portar-la a entitats que en recullen. Per exemple, a l’Hospital de joguines reben joguines espatllades, les arreglen i les fan arribar a entitats d’atenció a la infància. També des d’alguns ajuntaments, com ara el de Barcelona, organitzen recollides i intercanvis de joguines.

­­

A més, en el procés de recuperar i condicionar els jocs, pot ser que algun que havia quedat arraconat, ara ressusciti. Fins i tot pot acabar caient de la llista algun joc per ser substituït per un petit complement per al que ja tenim, com un pont per al circuït del tren, una extensió d’un joc de construcció o un vestit nou per al nino.

­

­

­

Una recomanació interessada

I per acabar una darrera recomanació, aquesta una mica interessada, és cert. Diuen els experts, que els valors no es transmeten fent discursos als més petits. Que el que realment aprenen és el que els mostrem amb el nostre testimoni. Per això, encara que d’entrada no ho sembli, Opcions és un molt bon regal per a tota la família. Som l’única revista especialitzada en consum conscient i fa més de quinze anys que difonem informació i criteri per consumir menys i viure millor.

Amb Opcions o sense, si volem que els nostres fills esdevinguin consumidors conscients, caldrà que a casa tinguem eines per fer un consum positiu durant tot l’any.

 

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023