Quan, després de revisar les necessitats, tenim clar que ens caldrà consumir algun estri de material escolar, no cal córrer de seguida a la botiga. Tenim opcions per aconseguir material escolar sense comprar.
Accedir a l’ús
Ningú ha dit que haguem de ser propietaris de tot el que farem servir durant el curs. Per exemple, si l’escola ens fa arribar llista de llibres de lectura podem mirar si n’hi ha exemplars a les biblioteques i anar-los a buscar quan sigui l’hora. També podem demanar-los en préstec a famílies del nostre entorn.
Una manera que les escoles tenen d’afavorir la reutilització de llibres és repetir lectures d’un curs per a l’altre. Així els llibres poden passar-se entre germans i d’una família a l’altra o ser socialitzats per l’escola o l’associació de famílies. Per incentivar la socialització dels llibres de text, la FAPAC va publicar aquest manual. Està adreçat als centres educatius que volen impulsar projectes en aquest sentit. ASSAICE és una entitat sense ànim de lucre que dona suport a associacions de famílies i escoles que aposten per la socialització i reutilització. Abacus ofereix el mateix servei, vinculant-lo a la compra de llibres per part de l’escola, no a socis i sòcies de consum particulars
No tan sols els llibres poden ser socialitzats, també el material d’escriptura o dibuix, com ara regles i compassos. Si en alguna matèria es fa servir instrumental específic i no es pot socialitzar, als centres amb més d’una línia, es poden organitzar parelles entre l’alumnat de classes diferents de manera que es pugui compartir.
Si a l’entorn immediat no trobem el que ens cal, hi ha plataformes de préstec que ens posen en contacte amb persones que, tot i que no ens coneixen, estan disposades a deixar-nos coses. I en alguns casos, com el d’instruments musicals, hi ha l’opció del lloguer.
Intercanviar i redistribuir
La circulació de bosses de roba ja és habitual entre les famílies dels centres escolars. També es pot fer amb el material de dibuix tècnic o instruments musicals, com la flauta dolça. Hi ha associacions de famílies que faciliten i incentiven aquestes pràctiques. Per exemple, organitzant mercats d’intercanvi, habilitant espais de recollida de material en desús i utilitzant les xarxes o plafons de suro per facilitar la comunicació de necessitats i ofertes.
Una altra opció que ens pot sortir bé és fer una crida al nostre entorn perquè tothom revisi calaixos i pots de llapis i ens passi el que ja no faci servir però encara pugui fer servei. També hi ha webs i aplicacions, com No lo tiro i Gratix on trobem objectes que altres persones regalen.
Aprofitar material de la natura o de rebuig
No es tracta d’anar a buscar plomes d’oca per escriure, però sí que podem recórrer a elements com fulles, fang, sorra o pedres per a treballs d’expressió artística en comptes de goma eva, purpurines i gomets. Per altra banda, si utilitzem fulls impresos per una sola banda o pàgines no utilitzades de llibretes i agendes antigues per crear blocs de notes evitem consumir nous recursos.
Podem fabricar una cola instantània casolana, apta per a paper i cartró només amb aigua i farina (1 part i ¾ aprox.).
Altres coses que podem fer-nos a casa, aprofitant material de rebuig són:
- Un estoig amb les restes d’un texà vell
- Una funda per a l’agenda escolar amb un tros de roba
- Un pot de llapis amb una llauna
- Un tauler per penjar-hi notes amb taps de suro enganxats
A Internet podem trobar moltes més idees!