Aula buida. Com consumir menys material escolar

Com consumir menys material escolar?

Per fer un consum conscient de material escolar, el primer pas és valorar com en podem consumir menys. Aquí donem algunes pistes!

Consumir menys material escolar és el primer pas per fer-ne un consum conscient. Podem aconseguir-ho amb aquestes quatre pautes: revisar necessitats, no malbaratar, reparar i, per últim, aprofitar material de la natura i de rebuig.

Revisar necessitats

Tan fàcil com preguntar-nos: segur que és necessari? Que ho haguem comprat cada any no vol dir que sí. Que tots els companys de classe ho tinguin, tampoc. Fins i tot, encara que sigui l’escola qui ho demana, podem posar-ho en dubte i comentar-ho amb l’equip. Per exemple, les tovalloletes, tot i que no són material escolar, sovint figuren a llistes de coses que demanen les escoles. En canvi, n’hi ha que han apostat per les alternatives. Així mateix, com sempre que hi ha una època de despeses, pot ser un bon moment per parlar amb els petits del consum i tot el que implica.

No malbaratar

Evitar-ne el malbaratament és una de les principals mesures per consumir menys material escolar. Al setembre potser ja hem fet tard i el malbarament del curs anterior ens obliga a passar per caixa ara. Però sí que és moment per a fer-se bons propòsits per al curs que comencem, com ara:

Utilitzar un mànec allargallapis ens permet aprofitar fins a l’últim trosset de color o llapis. És una bona manera de donar més vida al material que ja tenim.

  • A l’ordinador, predeterminar els marges de les pàgines perquè els textos ocupin el mínim de fulls.
  • Utilitzar els papers per les dues cares.
  • No abusar de subratlladors.
  • Tenir cura de no perdre els estris. Si cada objecte té el seu lloc, de seguida el trobarem a faltar si ens oblidem de desar-l’hi.

Mantenir en bon estat

Només cal tenir una mica de cura del material per aconseguir que ens duri més. Algunes idees que hi ajuden:

  • Tapar sempre els estris que contenen tinta, com ara bolígrafs i retoladors.
  • No mossegar llapis i bolígrafs. Si no ho podem evitar, hi ha mossegadors que protegeixen l’estri d’escriptura. Convé assegurar-nos que són de silicona i lliures de BPA i tòxics.
  • Evitar que es mullin els estris de paper o cartró, com llibres o llibretes.
  • Posar cantoneres metàl·liques a les carpetes. Si no en trobem a la papereria habitual, podem buscar a botigues d’scrapbooking.
  • No deixar la motxilla sobre terres amb materials que freguen (com pedretes), i sobretot no arrossegar-la-hi.
  • Pel que fa a l’ordinador: no tapar-li la reixeta de ventilació, tenir-la sempre coberta amb un teixit poc tupit per evitar que hi entri pols (és la causa de molts ralentiments), posar els portàtils a sobre d’unes “potetes” (per exemple dues barretes de fusta) perquè respirin, no moure l’aparell mentre l’estem usant, fer còpies de seguretat regularment.

Reparar

Quan vegem algun deteriorament en algun estri, reparem-lo de seguida per evitar que vagi a més. Per exemple, si la carpeta té les puntes desgastades perquè no tenia cantoneres, podem folrar-la, aprofitant per personalitzar-la. Les motxilles poden quedar com el primer dia passant per la rentadora. Val la pena fer un tractament previ a les zones més brutes, amb un raspall de les ungles i una mica de detergent. Si hi ha estrips, es poden apedaçar.

En aquest “A fons” d’Opcions donem molts recursos per reparar aparells.

La calculadora científica espatllada probablement es pot arreglar. Val la pena intentar-ho! Si els aparells informàtics fallen, revisem-los:

  • Traiem la pols dels ventiladors. El que acumula més brutícia (pols, pèls de gat…) és el de la font d’alimentació (les aspes que es veuen a través de la reixeta). El més eficaç és treure la tapa de la torre (sol estar agafada amb dos o quatre cargols) i bufar les aspes amb un esprai d’aire comprimit (en venen a les botigues d’informàtica) o passar-hi una aspiradora. De passada podem treure la pols de la resta de ventiladors i dels dissipadors de calor (i de tota la placa base). A la xarxa hi ha molts vídeos que ensenyen com es fa.
  • Netegem el programari i buidem el disc d’arxius innecessaris. Per fer-ho és molt pràctica l’aplicació gratuïta CCleaner.

Si després d’aquestes dues primeres accions hi segueixen havent lentitud o “penjades”, potser cal ampliar memòria, actualitzar programari (però a discreció: hi ha versions noves que no aporten utilitats significatives i en canvi són més feixugues) o dur l’aparell a reparar.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023