Interior casa familiar

Tu a casa meva i jo a la teva

Es poden fer vacances econòmiques amb un alt nivell de confort i de comoditat?, conèixer una cultura diferent sense sortir de casa?, deixar de contribuir a l’impacte ambiental de la construcció d’hotels sobre llocs turístics?

Tot això és possible amb els intercanvis de casa. Es tracta d’oferir la possibilitat que una altra persona o família visqui a casa teva mentre tu t’instal·les a la seva durant un període de temps. Aquest model turístic d’origen americà i molt estès als països nòrdics, és cada vegada més freqüent al nostre territori. I té un èxit especial entre famílies amb criatures. El seu model es basa principalment en la confiança i el respecte, i no implica cap tipus d’intercanvi econòmic. Susana González és una veterana de l’intercanvi de casa. Viatja amb les seves dues filles adolescents. “Per a mi no hi ha una altra manera de viatjar! Tu saps la de trastos que m’he estalviat de moure amunt i avall cada vegada? Des del cotxet o les joguines quan les nenes eren petites fins el material de muntanya ara que en som aficionades. Tot això, més enllà dels xampús, sabons, pastes de dents, oli, sal o estris de cuina. Jo aprofito els intercanvis per compartir tot el què puc. A més, m’agrada transmetre a les meves filles el sentit comunitari de les coses.”

Nena que salta en un llit elàstic a l'exterior d'una casaLa Maria Esteban viatja amb la seva parella i les seves dues filles. Ens explica que “hi ha moltes fórmules d’intercanvi. La més habitual és l’intercanvi de casa simultani, en què t’instal·les a casa d’una família al mateix temps que aquesta viu a casa teva. Però també pots intercanviar una segona residència, acceptar convidats mentre tu vius a casa o fer intercanvi entre joves per facilitar que practiquin idiomes. Nosaltres ho hem provat tot i és una activitat que ens enriqueix des de tots els punts de vista. I, a més, hem fet moltes amistats fent les vacances així.

Hi ha un ampli ventall de cercadors de cases. Alguns d’accés gratuït, i altres que requereixen el pagament d’una quota anual per poder penjar les pròpies dades i accedir a les de les altres famílies. La mecànica consisteix a publicar un anunci amb les característiques i fotografies de casa teva i de l’entorn i, d’altra banda, especificar quins són els destins que t’interessen i les dates en què vols marxar. L’intercanvi de casa funciona especialment en època de vacances, però també hi ha oferta per a temporades llargues i caps de setmana.

Què cal tenir en compte per fer un intercanvi de casa?

Temps per planificar un intercanvi

Per trobar un lloc afí a les teves necessitats i un perfil de família similar al teu i per resoldre qüestions logístiques com acordar de quina manera fer arribar les claus a la família que vindrà a casa, pactar si es volen incloure altres elements més enllà de la casa a l’intercanvi -com poden ser el cotxe o les bicicletes- o resoldre dubtes o peticions concretes com pot ser la necessitat d’una barana de llit. Almenys 3 mesos d’antelació són necessaris per garantir un intercanvi tranquil i confortable.

Mano encima de un mapa mundiLa tranquil·litat de la seguretat

Anotar en un lloc visible els telèfons d’emergències (mèdiques, d’assegurances o de policia) i contactes d’amics o familiars que puguin donar un cop de mà als hostes en cas de necessitat. Els objectes personals? González diu “el més valuós ve sempre amb mi. La resta, ho deixem tot a casa. El distanciament amb les coses materials és molt senzill, i tot el que pot passar és que es trenqui alguna cosa. Com també se’m pot trencar a mi. Tinc sempre confiança plena en les famílies que venen a casa.”

Fer d’amfitrió

Deixar una mica de lloc als armaris o reservar llençols i tovalloles per als convidats. Preveure alguna provisió de menjar a la nevera perquè aquests puguin passar còmodament les primeres hores, o senyalar en un mapa serveis de transport, alimentació o llocs d’interès, són detalls que la família convidada agrairà de ben segur. Susana González explica que ella acostuma a deixar la casa neta i reservar espais per al confort de les persones que s’hi instal·laran. “Però els armaris continuen estant plens! La dinàmica no és la d’un hotel…” També diu que “els hostes acostumen a tenir dret a consumir el que volen de la nevera o del rebost sempre que ho reposin després. Cosa que proporciona una comoditat extrema”. A la Maria li agrada sorprendre els convidats amb un menú sorpresa per quan arribin a casa seva. “Una truita de patates, un gaspatxo o una escalivada acompanyats d’una mica de vi, són garantia d’èxit.”

Bol de vidre amb maduixes al centre d'una taulaEl manual d’instruccions

On és l’aspiradora? Puc utilitzar l’assecador de cabell? Com funciona la rentadora? Són preguntes que formen part del dia a dia i que es poden resoldre en un bàsic manual d’instruccions on s’expliqui el funcionament general de la casa. Si, a més, t’agrada regar cada vespre el potos que tens al menjador, o tens l’hàbit de tancar la porta amb dues voltes de clau durant la nit, pots aprofitar aquest document per explicar-ho.

Alguns webs on pots trobar més informació

Home exchange

Intervac home exchange

GTI home exchange

Home link

Couch surfing

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023