portada3_1

Núm. 3. Les neveres

Descarrega’t aquí el pdf. ESTUDI CENTRAL Consum conscient de neveres per CRIC Les neveres: com refreden les neveres? • Les neveres no frost • La casa domòtica • Les neveres i el medi ambient • La capa d’ozó i les neveres • Regulacions mediambientals • Alguns consells pràctics. Els fabricants de neveres: Medi ambient • ...

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
Consum conscient de neveres

per CRIC
Les neveres: com refreden les neveres? • Les neveres no frost • La casa domòtica • Les neveres i el medi ambient • La capa d’ozó i les neveres • Regulacions mediambientals • Alguns consells pràctics.

Els fabricants de neveres: Medi ambient • Aspects socials • Lobbies • Perfil dels fabricants de neveres.

 

ARGUMENTS
Empresa gran, empresa petita

per Albert Recio
Sovint veiem la mida de l’empresa com un element que diferencia dues alternatives productives. Però la realitat és més complexa i, al marge de les diferències estructurals, potser el tret més distintiu entre empreses grans i petites és el grau de poder que tenen. El comportament pel que fa a drets laborals, medi ambient, etc., depèn de la personalitat de cadascuna i de la permissivitat política i social del context en què actuen.

 

IDEES
LETS: Sistemes d’intercanvi i comerç local

per CRIC
Els grups de LETS (‘Local Exchange and Trading System’) faciliten l’intercanvi de béns i serveis entre un grup de persones sense intervenir-hi els diners. En una crisi econòmica poden esdevenir clau per a la supervivència.

 

EINES
On trobar productes de Comerç Just

per Alberto Benbeniste
Amb el lema ‘No ajuda, sinó comerç’ va néixer el moviment de Comerç Just, que estableix relacions comercials amb productors del Sud en condicions dignes (a diferència del comerç convencional, en el qual els productors solen ser menystinguts pels compradors del Nord). Avui, a l’Estat espanyol hi ha uns 600 punts de venda de productes de Comerç Just.

 

POSSIBILITATS
Lliures de bosses de plàstic

per CRIC
És possible eliminar les bosses de plàstic d’un país? Bangla Desh va aprovar un pla per prohibir l’ús, venda i fabricació de bosses de plàstic. Es va aprovar una llei que permet sancionar amb 10 euros qui utilitzi una bossa de plàstic, i amb 10 anys de presó qui continuï fabricant-ne.

 

TRAMPES
Verde que te quiero verde: el greenwashing o rentat verd d’imatge

per Álvaro Porro
T’arriben a fer creure que estàs netejant l’atmosfera quan condueixes el cotxe amb gasolina de BP. El ‘greenwashing’ (rentat verd d’imatge) manipula la imatge de moltes empreses i distreu l’atenció de les seves activitats agressives amb l’entorn natural. És sorprenent veure com grans multinacionals perverteixen el debat mediambiental amb espectaculars campanyes d’imatge.

 

LLIGAMS
La porta giratòria

per Vanessa Maxé i Xavier Miró
Porta giratòria’ és un terme que s’usa per designar el fet que algunes persones, en passar del món empresarial al polític o viceversa, aprofiten que poden ‘remenar les cireres dels dos cistells’ per afavorir els interessos propis, fins i tot en casos en què aquests interessos perjudiquen l’interès general.

 

MIRADES
Repensar-nos per construir una societat equilibrada

per Carles Porcel
Sovint, els moviments socials, malgrat ser avantguardistes, no són conscients que segueixen, en la conducta i el pensament, patrons de la cultura occidental que limiten l’èxit del seu activisme. L’autor creu que per avançar en els canvis socials cal aprendre a pensar, sentir i actuar de maneres diferents, en el contingut, i especialment en la forma. D’aquí la importància del desenvolupament humà col·lectiu.

 

VIATGES
Vistes sobre Manhattan… d’un visitant catalogat com a ecologista

per Manolo Vílchez, Fundació Terra
Nova York és la ciutat on totes les xifres són astronòmiques. Entre tants gratacels, és una abradable sorpresa conèixer els jardins i horts que Green Guerrillas han estat muntant i cuidant des de fa trenta anys en espais abandonats de tots els barris.

ALTRES QUADERNS

Núm.64

NOU

Aigua. Com gestionem aquest bé comú?

ESTIU 2023