portada15

Núm. 15. Consum de sabó, gel i xampú

Descarrega’t aquí el pdf. ESTUDI CENTRAL No ens en rentem les mans. Consum de sabó, gel i xampú per CRIC Quina higiene necessitem? . Matèries primeres . L’espumera dels reclams . Reduïm el consum . A qui comprem? . Salut i higiene al llarg de la història occidental . Els punts calents dels sabons, gels ...

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
No ens en rentem les mans. Consum de sabó, gel i xampú

per CRIC
Quina higiene necessitem? . Matèries primeres . L’espumera dels reclams . Reduïm el consum . A qui comprem? . Salut i higiene al llarg de la història occidental . Els punts calents dels sabons, gels i xampús . Com són els productes d’higiene? . Les substàncies més problemàtiques . Al·lèrgies . Pistes per reconèixer els productes . Perfil dels fabricants de productes d’higiene.

 

PERQUÈS
Bo, bonic i… al preu just. Els perills de fixar-te només en el preu

per CRIC
La pregunta més freqüent quan anem a comprar és quant val? Naturalment tots volem que els diners ens donin per a moltes coses. Però els preus barats moltes vegades tenen un ‘preu’ que no veiem i que pot ser desagradable. Aquí expliquem alguns perquès de la conveniència de fixar-nos en altres consideracions, a més del preu, des del punt de vista d’un consum conscient.

 

IDEES
Festes SOS terribles o festes sostenibles?

per CRIC
Sigui gran o petita, qualsevol festa la podem organitzar mirant de respectar al màxim el medi i les persones. Amb enginy i recursos podem minimitzar els residus i el soroll, estalviar energia i comprar a empreses que es guiïn per criteris ecosocials. No deixem de banda el tema del transport i el fum.

 

EINES
Com muntar una cooperativa de consumidors. Organitzacions de consumidors amb valor afegit

per CRIC
Una de les opcions per consumir aliments ecològics és associar-nos en una cooperativa, que ens facilita des d’obtenir verdures quasi directament de l’hort fins a afavorir un model socioeconòmic basat en la solidaritat. Darrerament estan apareixent força cooperatives noves. Aquí s’explica com muntar-ne una.

 

POSSIBILITATS
Com allò dels pans i els peixos però…

per CRIC
Ara farà tres anys que va néixer la cooperativa de consum crític La Gleva al barri de Gràcia de Barcelona… És veritat que la solidaritat funciona i s’encomana?

 

LLIGAMS
Junts i de bracet: govern europeu i lobbies conviuen a Brussel·les

per CRIC
Les institucions europees i els grups que pressionen perquè les lleis siguin convenients als seus interessos conviuen físicament al ‘barri UE’ de Brussel·les. El 70% dels lobbiistes treballen per al món empresarial. Aquest article és un resum del treball ‘Lobby Planet’ Guide to Brussels, del Corporate Europe Observatory (CEO), que també organitza visites guiades al barri UE de Brussel·les.

 

MIRADES
Desastres naturals provocats

per Miguel Muñiz
Alguns trets de la manera d’organitzar-nos la vida al món occidental (consum d’energia, agricultura intensiva…) contribueixen a un increment de la freqüència i de la severitat de les catàstrofes naturals i de la devastació que provoquen. Malgrat que les repercussions d’aquestes catàstrofes sobre persones i ecosistemes són esfereïdores, encara fem el ronso davant de les possibilitats de canvi de model energètic.

ALTRES QUADERNS

Núm.64

NOU

Aigua. Com gestionem aquest bé comú?

ESTIU 2023