per Redacció
Vivim una explosió d’iniciatives col·lectives per a la producció i el consum, tant dins del món activista com en el convencional.
Des de compartir en lloc de comprar fins a la producció participativa de programacions culturals, passant per l’ajuda mútua en habilitats, els projectes col·lectius d’habitatge… etc.
En 10 anys a Catalunya s’han creat més de cent mercats o xarxes d’intercanvi i cooperatives de consum, els bancs del temps s’han multiplicat per tres a tot l’Estat… Avui existeixen almenys unes 200 iniciatives de consum col·laboratiu a l’Estat.
A la Guia Pràctica (pàgines 24-27) hi tenim una selecció d’un centenar de serveis o béns d’àmbits diversos que s’ofereixen mitjançant fórmules col·laboratives.
Al Regne Unit l'”economia del compartir” equival a l’1’3% del PIB, i s’estima que arribarà al 15% en cinc anys.
Les experiències col·laboratives donen consistència a una ona de fons transformadora, que pot acabar esquerdant unes estructures econòmiques i polítiques cada cop més obsoletes.
per Redacció
Diversions de carrer amb sentit, assegurances ètiques, idees per consumir menys roba i que sigui sense treball esclau, més fórmules per compartir vehicle…
per Redacció
Els darrers anys s’estan donant internacionalment el que podrien ser els primers passos cap a una revolució energètica pel que fa a l’electricitat: s’està expandint la generació distribuïda en instal·lacions de petita potència a partir de fonts renovables (principalment solar fotovoltaica), que abasteixen l’autoconsum de llars i d’empreses petites o mitjanes i alimenten la xarxa elèctrica injectant-hi l’excedent d’electricitat que no consumeixen.
Són excel·lents notícies en un moment en què entre les principals amenaces per al planeta hi ha el canvi climàtic, l’esgotament dels combustibles fòssils i els riscos dels accidents nuclears.
Molts països s’han adonat que la transició cap a aquest nou model elèctric és una oportunitat d’or per obrir escletxes de llum en la preocupant situació actual. Però el govern espanyol està legislant per posar-hi traves i preservar els interessos de l’oligopoli elèctric.
per Montse Peiron, Isabel Atela
Evitem els deterioraments prematurs! Aquest article és una recopilació de pràctiques per mantenir les coses en bon estat, moltes de les quals han sortit a diferents números al llarg la dotzena d’anys d’Opcions.
Un parell de gotes d’aigua al cantell de la porta de sota la pica no fan res… Això és el que pensàvem abans de trobar-nos un dia la fòrmica esberlada i el conglomerat bufat. I no es pot reparar!
Educar-nos en costums quotidians de manteniment ens estalvia disgustos i despeses, i ens garanteix una llar agradable per molts anys.