portada36

Núm. 36. Guies pràctiques per anar a comprar: pa, carn, pintura, bolquers i compreses

Descarrega’t aquí el pdf. ESTUDI CENTRAL Guies pràctiques per anar a comprar: pa, carn, pintura, bolquers i compreses per CRIC El pa ecològic i local és millor per al medi ambient i el món rural; fet amb llevat mare i farines integrals té més nutrients. La carn de ramaderia extensiva és més sostenible; la trobareu ...

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
Guies pràctiques per anar a comprar: pa, carn, pintura, bolquers i compreses

per CRIC
El pa ecològic i local és millor per al medi ambient i el món rural; fet amb llevat mare i farines integrals té més nutrients.

La carn de ramaderia extensiva és més sostenible; la trobareu a botigues ecològiques i carnisseries que venen carn d’indicadors geogràfiques protegides o ramaders coneguts. Menjar menys carn és més sa, just i econòmic.

Tenim diferents opcions de bolquers i compreses reutilitzables. Per a la menstruació també podem triar copes menstruals i esponges. En cas de fer servir productes d’un sol ús, escollim els compstables o ecològics.

Les pintures sintètiques són les més perjudicials (si n’hem de llençar, portem-les a la deixalleria); utilitzem naturals o minerals i aprofitem-les al màxim. No cal pintar cada dos per tres.

 

PERQUÈS
Per què de vegades cal tornar enrere per anar cap endavant? Sistema d’envasos amb dipòsit

per Álvaro Porro
Quan era nen m’encantava anar al celler amb els meus pares. Portàvem el carro ple d’ampolles de vidre buides, i el Cèsar o la Pilar, els dependents, anaven apuntant tot el que dúiem. Amb l’arribada dels supermercats aquest sistema va començar a recular. En aquella època, quan pensava què volia ser de gran, em debatia entre treballar en un celler o ser bomber. Encara no tinc clar si hagués pogut ser bomber, però no crec que hagués pogut treballar en un celler, ja gairebé no en queden.

 

EL DIVAN
La gràcia està en els dilemes, el truc en la passió. Reflexions sobre el CRIC

per CRIC

Com us comentàvem a l’editorial, l’accidentada manera com hem començat l’any ens ha convidat a fer una reflexió sobre el nostre camí i els reptes que afrontem des del CRIC i Opcions. Hem gaudit llegint les reflexions que heu deixat a la nostra web i us agraïm la participació i el suport. Per a aquest Divan especial n’hem hagut de seleccionar només unes quantes per raons d’espai, però la resta estan disponibles a la web. Comencem per compartir les preguntes que nosaltres mateixos ens fem.

 

MÓN EN MOVIMENT
Món en Moviment 36

per CRIC
Roba justa, texans sans; l’insostenible consum energètic del sistema alimentari; ja és possible energia 100% renovable a casa; com explicar que després de 60 anys de cooperació internacional la situació dels empobrits no hagi millorat?; per un impost a les transaccions financieres i la supresió dels paradisos fiscals; peces de la ciutat agroecològica; comprar, llençar, comprar; pel consum responsable de material infantil; llavors lliures i soberania alimentaria!

 

EINES
Les begudes vegetals son bona llet!… o no? Idees per a un consum conscient de “llets” vegetals

per Toni Lodeiro
En la nostra cultura recent, la llet de vaca ha estat considerada un aliment imprescindible, tant gastronòmicament com nutricionalment parlant. Tot i això, en els darrers anys ha augmentat el nombre de persones que intenten reduir-ne o eliminar-ne el consum. (En qualsevol cas, costa imaginar un esmorzar o una beixamel… sense llet!) D’aquí ve l’augment de les vendes de substituts. Al text analitzem què ens aporten les “llets vegetals” i les diferents opcions a l’hora de consumir-ne.

ALTRES QUADERNS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023

VOLUNTARIS

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 

SOCIS CONTACTS

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 

SOCIS ACCOUNTS

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
 

REGAL

Dades de la persona que rebrà el regal

*
*
*
*
*
*
*
*
*

Dades teves (qui fa el regal)

*
*
*
*
*
*
*
*
 

INTERESSATS

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

DONATIU

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*