Autor: Dan Meyers

Give me my money back!

Tot el que necessites saber de les finances ètiques en un article.
19 de juny, 2023

Tens quatre duros a la butxaca? No, els duros ja fa temps que han passat a la història i, a la butxaca, en tot cas, hi duus el mòbil. I és des del mòbil on, molt possiblement, fas totes les teves compres i pagaments.

Però… on són els teus diners? Qui els gestiona? Saps què en fa, dels diners, mentre tu no els estàs fent servir? No t’has preguntat per què tenen tant interès a obrir-te un compte gratuït quan entres a la universitat?

Llops amb pell de xai

Saps que molts dels bancs que coneixem són responsables de pràctiques tan menyspreables com els desnonaments, els negocis de guerra, la participació en fons voltors, la compravenda d’habitatges o la utilització de paradisos fiscals per a l’evasió d’impostos?

I tot això, sovint, sota el lema “socialment responsable”, fent greenwashing i socialwhashing.

Per tant, podem dir que quan decidim confiar la gestió dels nostres diners a un banc, estem avalant, també, allò que aquest banc fa amb els nostres diners.

Finances ètiques i finances convencionals

Davant d’això, cada vegada més persones decideixen gestionar els seus diners a través de projectes que pretenen millorar les condicions socials i mediambientals. Això, i res més, són les finances ètiques. És a dir, són el tipus de finances que fan compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d’objectius socials i ambientals, posant-ho al mateix nivell: la seva raó de ser és contribuir a la transformació social i no pas la generació de benefici econòmic.

Les finances ètiques fan compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d’objectius socials i ambientals

Enfront d’això, tenim les finances convencionals i dominants que són les que tenen com a objectiu principal la màxima rendibilitat i beneficis de les seves inversions. Un benefici que es pot generar invertint en qualsevol tipus de negoci, encara que vulneri drets humans o ambientals, com poden ser la indústria d’armament, les energies fòssils, projectes d’especulació urbanística i de destrossa del territori

A continuació, tens un rànquing de les principals entitats bancàries que avalua els principis de les finances ètiques i que t’ajudarà a distingir el que és “real” del que és greenwhashing:

  • Coherència: prevalen els valors de la cooperació i el respecte mutu.
  • Participació: busquen garantir la participació igualitària i democràtica de totes les persones del projecte, independentment de la quantitat econòmica aportada.
  • Exclusió: no financen projectes que vulnerin els drets humans, socials i ambientals.
  • Transparència: la informació sobre quins sectors es financen és pública i accessible.
  • Compromís: no especulen a la cerca de guanys immediats, sinó que faciliten l’accés al crèdit i l’inverteixen en economia real.

L’escàner de les finances ètiques és un recurs online que et permet, de manera ràpida, avaluar la teva banca i veure el grau de compliment dels principis de les finances ètiques. Així podràs saber on guardes els teus diners.

Quatre evidències i arguments que et faran repudiar la banca convencional

1- El negoci de la guerra. Molts bancs que coneixem financen la indústria d’armes. De fet, 3 de cada 4 armes al món són possibles gràcies a aquest finançament que els arriba dels bancs. Vols saber quina és la petjada en armes del teu banc? Aquí la pots consultar.

2- Especulació immobiliària. Mentre que moltes persones tenen dificultats per accedir a habitatges en condicions dignes i preus accessibles, la banca convencional acumula pisos buits i, en múltiples ocasions, és responsable del desnonament de famílies.

3- Increment de les desigualtats entre territoris i comunitats i de la desigualtat entre Nord i Sud global. L’especulació a la borsa, la inversió en grans empreses multinacionals, el finançament d’empreses que extreuen recursos o que exploten les seves treballadores, etc. són altres de les activitats habituals d’aquesta banca. Aquests són negocis que perpetuen la desigualtat i la injustícia entre el Nord i el Sud globals.

4- Inversió en recursos fòssils. Sí, en moments d’emergència climàtica, encara hi ha qui continua invertint en la indústria dels combustibles fòssils i ho fa amb els diners de la banca convencional. Aquí pots consultar una llista negra dels bancs que ho promouen i hi inverteixen.

Bon Vent i Banca Nova és una campanya per informar sobre les finances ètiques i animar a fer el pas definitiu per deixar la banca convencional i passar a una banca que actua d’acord amb els teus valors

I qui fa la banca ètica?

Quan parlem de finances ètiques, trobem entitats bancàries i entitats parabancàries.

Les entitats bancàries estan regulades pel Banc d’Espanya. S’encarreguen de la intermediació financera, principalment captant estalvi o capital i invertint-lo en crèdits i préstecs, entre altres serveis financers. Amb elles es poden fer els moviments bancaris més comuns de la gestió diària, com per exemple: pagament de rebuts, domiciliacions, ingressos, transferències…

Les entitats parabancàries no estan regulades pel Banc d’Espanya i únicament ofereixen serveis financers d’estalvi, inversió i/o crèdit. Per tant, són entitats on dipositar els estalvis o demanar un crèdit amb impacte positiu, però que no permeten operar en el dia a dia (fer pagaments, ingressos o transferències immediates, per exemple).

Serveis bancaris que ofereixen Triodos Bank i Fiare Banca Ètica

Vols canviar d’aires? Continuar amb la mateixa farsa o canviar de banc

Si has arribat fins aquí és possible que et comencis a fer algunes preguntes… Has investigat la petjada en armes o la inversió en combustibles fòssils del banc que et facilita el Carnet Jove? Has revisat l’activitat que s’associa al banc per a la teva operativa diària? O potser l’has passat per l’escàner de les finances ètiques?

Sí, fa molta ràbia adonar-se de fins a quin punt tot està enfangat i tothom hi està implicat, fins i tot vells coneguts que apareixen cada dia als anuncis publicitaris de la tele que tenim al menjador de casa. Però no et desesperis, tens alternatives, i el canvi encara és possible.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS