Esponges marines per il·lustrar un article sobre esponges marines menstruals

Les esponges marines menstruals

Les esponges marines menstruals són l'alternativa renovable i natural dels tampons d'un sol ús. A més, es poden compostar o llençar a la brossa orgànica.
15 de desembre, 2022

Les esponges marines menstruals han esdevingut la solució ideal per a dones que buscaven un mètode de retenció intern diferent del tampó d’un sol ús i la copa menstrual. Si bé no són el sistema reutilitzable més estès, per a moltes dones ha suposat un autèntic descobriment. També hi ha esponges sintètiques per al mateix ús, però no són reutilitzables i, per tant, no suposen un recurs interessant des del punt de vista del consum conscient. Les esponges marines, en canvi, poden utilitzar-se durant sis mesos, són un recurs renovable i, un cop ja no ens fan servei, es poden compostar.

Les esponges marines, un animal especial

Esponges és el nom comú dels porífers, uns animals aquàtics colonials, generalment, marins. Habiten a totes les mars i també a una gran part de les aigües continentals. N’hi ha milers d’espècies diferents, però només cinc són aptes per a l’ús comercial. D’aquestes, per a usos menstruals, només són recomanables les compactes.
L’alta demanda d’aquests éssers vius, ha portat a la creació de granges. Un cas interessant és el de l’ONG suïssa Marine Cultures, que treballa potenciant les granges marines per reduir la pressió sobre la vida aquàtica a zones pesqueres amb poblacions empobrides de l’oceà Índic.

Granja d'esponges marines
Granja d’esponges marines. Foto: Marine Cultures.

Tant si són de granja com no, per recol·lectar-les es tallen deixant-ne la base, que es regenera donant lloc a un nou exemplar. Durant la recol·lecció s’alliberen de forma espontània milions d’òvuls i cèl·lules espermàtiques que romanen a l’aigua, afavorint la reproducció sexual per fecundació indirecta.

­
Ara bé, sembla que la demanda d’esponges marines, supera la capacitat de producció. Alguns dels bacteris que viuen dins les esponges tenen propietats antivíriques i antitumorals, però a cada esponja se n’hi troben quantitats ínfimes. Com que no hi ha prou producció d’esponges ni per desenvolupar els assajos clínics i, per tant, tampoc per satisfer tota la demanda que es podria derivar d’aquests possibles usos mèdics, s’han desenvolupat diversos projectes científics per avançar en el ‘cultiu de laboratori’ d’esponges marines.

Les esponges marines com a tampó menstrual

Des d’un punt de vista sanitari, l’ús de les esponges marines no comporta més riscos associats que un altre mètode de retenció intern. Així ho sosté la doctora Elena Carreras, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i Presidenta de la Societat Catalana d’Obstetrícia i Ginecologia.

Avantatges i inconvenients

Les esponges marines, com a mètode de retenció intern de flux, aporten l’avantatge de la llibertat de moviments. Ara bé, si ho comparem amb un tampó, té menys capacitat d’absorció. En contrapartida, permet mantenir relacions sexuals coitals, característica que ha estat decisiva per a moltes dones per inclinar-se per aquesta opció. D’altres que buscaven un instrument de retenció intern reutilitzable han triat les esponges marines menstruals perquè la col·locació de la copa menstrual no els resultava fàcil.

Com que les esponges marines són un animal, no és un mètode apte per a veganes estrictes. Si bé és cert que, com que les esponges no tenen sistema nerviós ni cèl·lules nervioses diferenciades, hi ha qui defensa que el seu ús no seria contrari al veganisme.
Al web especialitzat La copa menstrual, alerten que després del part, convé consultar el ginecòleg abans de tornar a fer servir l’esponja com a mètode de retenció.

On comprar esponges marines menstruals

L’ús de les esponges marines com a tampons menstruals no és gaire estès. En canvi, és habitual trobar esponges marines per a la higiene de nadons, per exemple. Aquests tipus d’esponges, però, no acostumen a ser aptes per a ús menstrual, perquè són molt poc compactes.

A Internet trobem esponges aptes per a la retenció de la regla en diverses pàgines especialitzades en higiene menstrual. L’empresa Esponja Marina, de Màlaga, que comercialitza esponges provinents del Mediterrani, l’Egeu i l’Adriàtic, també ofereix l’opció de compra en línia. Bebés ecológicos és una altra empresa, en aquest cas, d’Almeria, que en comercialitza per Internet. En el seu cas, les importen, a granel, del golf de Florida i les distribueixen envasades en una bossa compostable.

Forma d’ús

Abans del primer ús, s’aconsella rentar les esponges marines menstruals amb aigua i vinagre, per eliminar-ne possibles impureses. Sempre, abans de col·locar-la dins la vagina, cal remullar-la bé. Després l’escorrem per treure l’excés d’aigua i l’inserim, amb les mans netes. Un cop a dins, no s’ha de notar. Si sentim que és massa gran, podem treure-la i retallar-la. Per extreure-la, cal estar relaxada i, simplement, estirar-la avall amb els dits. Si ho fem a la gatzoneta, reduïm la distància entre l’esponja i la sortida del canal i pot ser més fàcil.

Neteja i assecat de les esponges marines menstruals

Per netejar les esponges no és recomanable l’ús de sabons ni detergents. Durant la menstruació, n’hi ha prou d’esbaldir-la amb aigua i tornar a col·locar-la. Un cop acabat el cicle, abans de guardar-la per al proper, la posem en remull tota la nit en un got d’aigua amb una cullerada de bicarbonat sòdic o una cullerada de vinagre.
Després s’ha d’esbaldir, escórrer-la i deixar assecar en contacte amb l’aire. Per facilitar l’assecat, hi ha qui fa passar un fil, amb l’ajuda d’una agulla, per l’interior de l’esponja i així es pot estendre més fàcilment. Un cop seca, es recomana desar-la dins d’una bossa de cotó.

Un residu fàcil

Es recomana canviar l’esponja cada sis mesos o abans si notem que comença a desprendre polsim. Podem desfer-nos-en llençant-la al cubell de la brossa orgànica o deixant-la en contacte directe amb la terra, en un test, per exemple.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS