Fa 40 anys ens trobàvem al 1983. Aquest any van passar moltes coses, com per exemple que es van celebrar les segones eleccions municipals després del franquisme, que TV3 va fer la primera emissió o que l’Hospital de Bellvitge va ser el primer a realitzar un trasplantament de fetge. La Viquipèdia recull les principals efemèrides; però no hi consta la que volem destacar amb aquesta entrevista: el naixement d’Arç Cooperativa, una de les llavors de les finances ètiques i del que avui coneixem com a Opcions.
Arç Cooperativa té prou solera i, avui dia, podem dir que és la primera corredoria d’assegurances que es caracteritza per oferir assegurances ètiques. Això vol dir que el seu ADN està impregnat de valors com la justícia social, la sostenibilitat o el suport mutu.
Però més enllà de saber què és i que fa Arç Cooperativa, volem conèixer la gent que la fa possible. Entrevistem a l’Alfonso B. Bolado (AB) i a la Isabel Rodríguez (IR), d’Arç Cooperativa. L’Alfonso fa 20 anys que treballa a la cooperativa i, actualment, és el responsable de la coordinació del comitè de direcció. Vetlla per la visió global del projecte i la continuïtat dels plans de gestió. La Isabel treballa a l’àrea d’administració i desenvolupament, és sòcia d’Arç des de fa quatre anys i en fa tres que és membre del Consell Rector. Va conèixer les assegurances ètiques i, per tant, Arç, mentre estudiava el Postgrau de Gestió de cooperatives i ESS del Tecnocampus.
Podeu fer-nos un resum molt breu de quina va ser la llavor d’Arç? Com va començar tot plegat?
AB: Aquests dies que estem de celebració ho hem explicat molts cops, però no ens cansa gens perquè és una història molt bonica. Parteix de l’impuls de diverses persones procedents de moviments socials, ecologistes, fins i tot d’alliberament nacional, i, alhora, professionals del sector de les assegurances, que van decidir integrar els seus coneixements en un model de negoci que els permetés guanyar-se la vida, però fer-ho de manera alineada amb les seves conviccions personals. La idea era crear un projecte polític, social, ambiental… i generar ocupació de qualitat.
Arç Cooperativa no és una corredoria d’assegurances qualsevol… expliqueu-nos què és allò que la diferencia? Per què o com convenceríeu algú de contractar els vostres serveis tenint en compte aquest valor afegit o diferencial?
IR: Som l’única corredoria d’assegurances en tot l’Estat que és cooperativa, no entenem la nostra activitat si no és vinculant el que fem amb l’Economia social i solidària i sempre prioritzem les necessitats de les persones i la societat. Som membres actius de la Xarxa d’Economia Solidària (XES) i de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) i sòcies d’entitats de les finances ètiques (compte, Coop57 no és un banc), com Coop57 i Fiare Banca Ètica. Fa 40 anys que actuem des dels valors del cooperativisme: la democràcia, l’ajuda mútua, la responsabilitat social i ambiental, la igualtat i la solidaritat. A més, hem desenvolupat, juntament amb l’Observatori de les Finances Ètiques, el concepte d’assegurança ètica, una assegurança basada en l’equitat, la mutualitat i la transparència.
AB: Situem els valors per damunt de l’interès comercial i això ens porta a ser una opció per aquelles persones que, d’acord amb les seves conviccions, decideixen consumir conscientment, en aquest cas productes i serveis financers. Haver pogut desenvolupar aquests valors en un sector com el de les assegurances ha estat un repte que ens ajuda molt a definir-nos. Si estem preocupades amb què fan els bancs amb els nostres diners mentre no ens els tornen, més ens ha de preocupar què fan les asseguradores, amb aquests diners. Les asseguradores són entitats financeres que, estructuralment, es basen en la inversió de les primes dipositades. Per altra banda, reivindiquem el sentit original de l’assegurança com a instrument de solidaritat i vehicle de cohesió social. I això ho portem a la pràctica, és una part inherent de la nostra aposta empresarial i social i la gent ho percep.
Els valors de què parleu, sovint són utilitzats per companyies que poc tenen a veure amb les finances ètiques; quines eines teniu per demostrar que no són només paraules o conceptes, sinó que són fets?
AB: Una de les eines és la certificació EthSI, que posa en valor les pràctiques internes. Aquest segell no només ens representa a nosaltres, sinó a les companyies asseguradores amb qui treballem. Alhora, més enllà d’aquesta certificació, cada any publiquem el Balanç Social de la XES, que posa en valor el conjunt d’aspectes relacionats amb la governança, gestió, excedents, compromís ambiental i social… Som una empresa cooperativa, ciutadana i compromesa amb la transició ecosocial, i tenim elements molt palpables, aquests dies ho estem dient: en els últims deu anys, Arç Cooperativa ha mobilitzat prop d’un milió d’euros en recursos que han retornat a la societat, als col·lectius amb què treballem o que han comportat aportacions significatives a les persones que formem part d’aquest projecte i en els processos d’articulació de l’ESS i el mercat social. Tot això també ho compartim a través de la nostra comunicació per arribar al públic en general.
Heu fet referència al Segell EthSI, ens podeu explicar amb poques paraules de què es tracta?
IR: És una marca de qualitat que valora la transparència i les bones pràctiques de companyies asseguradores i corredories, així com els productes que comercialitzen. Garanteix que aquestes companyies i productes compleixen uns estàndards ètics i solidaris i afavoreixen la transparència. D’aquesta manera, l’usuari pot triar l’assegurança que més s’ajusti als seus valors associats a la sostenibilitat social i ambiental. En unes altres paraules, el segell EthSI és una certificació que avalua aspectes relacionats amb el comportament ètic de les organitzacions, com la responsabilitat social, la inversió socialment responsable, la transparència, la vinculació a l’economia a social o el mutualisme.
Qui hi ha darrere d’aquesta certificació i com es va crear?
AB: És un instrument que es va integrar a l’assegurança i qui va liderar aquest projecte és FETS, a través de l’Observatori de les Finances Ètiques. Això permet avaluar les companyies asseguradores amb relació a aquests paràmetres de qualitat i compromís transformador.
Com puc saber que una pòlissa, una companyia d’assegurances o una corredoria està certificada amb el Segell EthSI?
AB: Hi ha companyies que fem una ostentació, per dir-ho d’alguna manera, del nostre compromís amb el segell.
IR: Sí, i si no, sempre podeu visitar la web ethsi.net, on trobareu el llistat de corredories i entitats asseguradores certificades. Hi estan llistades i actualitzades totes les companyies i corredories certificades. A la nostra pàgina web també ho fem constar. Però el més fàcil és anar a la pàgina del segell EthSI.
- QUADERN RELACIONAT
FRAGMENT EXTRET DEL QUADERN
En realitat, Arç Cooperativa parleu d’assegurances i finances ètiques, però la vostra tasca va molt més enllà, ja que teniu un ferm compromís amb el consum conscient, per exemple. Quina relació hi ha entre el consum conscient i les assegurances ètiques?
AB: nosaltres som economia social i solidària, no només cooperativa, i aquesta aspiració de l’ESS d’ubicar les persones, les comunitats, els ecosistemes… en el centre dels cicles econòmics ens porta a entendre que el cicle econòmic ha d’incloure la producció sostenible, la distribució responsable, un finançament i un consum conscient que aposti per aquesta economia dins del mercat social. El paper del consum conscient és fonamental perquè genera un cercle virtuós de producció, distribució i finançament. Som la mateixa aposta transformadora, és inqüestionable: ens relacionem amb els valors del consum conscient.
De fet, vau ser, podríem dir, l’embrió d’Opcions, volíeu promoure el mercat social i el consum conscient. Expliqueu-nos com va anar això.
AB: l’impuls i el compromís pel consum conscient o crític i pel relat del poder transformador del consum ens ve del CRIC/Revista Opcions, que és històrica. Això conflueix en un moment donat amb la nostra proposta per cooperativitzar el consum d’assegurances, sobretot entre el públic particular. Existia el CRIC/Revista Opcions i existia Arç Intercooperació Econòmica, que era una cooperativa de consumidores per accedir a la compra col·lectiva d’assegurances, tot garantint uns valors i uns preus cooperatius. A partir de la confluència del relat del consum responsable i de l’aposta cooperativista per col·lectivitzar el consum de productes i serveis va néixer MésOpcions (l’actual Opcions). Estem molt orgulloses de formar-ne part. La voluntat sempre ha estat impulsar eines, consum transformador i construcció de mercat social. I aquest és el paper que reconeixem i demanem a Opcions.
IR: Arç no només està focalitzada en el sector de les assegurances, sinó que està implicada en fer alguna cosa més, construir alguna cosa més global.
Quina és la vostra relació, ara, amb Opcions?
AB: Hem volgut tenir aquest compromís de participar a Opcions, alhora que per Arç, Opcions també esdevé una eina de distribució dels nostres productes a les persones consumidores, al final som una activitat econòmica. Participem en els processos i dinàmiques de la cooperativa, en el Consell Rector… i ho fem tenint en compte la nostra experiència i trajectòria, aportant el millor que podem per l’èxit del projecte.
A part d’Opcions, també utilitzeu i promocioneu altres eines com el Balanç Social, que ja l’heu destacat, o el Pam a Pam; per què?
AB: Té a veure amb el fet que entenem que el mercat social no és només una sèrie d’agents que intercanvien productes i serveis entre ells, sinó que també té una altra dimensió. I en aquest sentit necessitem mecanismes que permetin relligar aquest conjunt d’agents i generar una certa cultura compartida. Aquesta cultura troba expressió en eines com el Balanç Social, que permet mostrar-nos, consolidar les nostres pràctiques i transmetre valors; o Pam a Pam, que dona visibilitat entre un públic conscient; i també el propi sistema de les finances ètiques, que neix de la voluntat dels diferents agents i s’ha treballat molt per poder tenir entitats financeres, com per exemple un banc. Tot i això, encara necessitem reforçar-nos i fer créixer la base social que tenim.
Per acabar, quins reptes teniu com a cooperativa?
IR: Mantenim un fort compromís amb la transició ecosocial, per això hem desenvolupat productes i serveis que donin resposta a les necessitats derivades de la transició ecosocial (com assegurances per a les comunitats energètiques, els projectes d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús…). També parem especial atenció a col·lectius que són susceptibles de patir discriminació i exclusió social, també pel fet assegurador. Ens hem proposat innovar i dissenyar nous serveis que ofereixin una major qualitat i atenció personalitzada pels nostres assegurats, creant espais de consulta amb canals digitals o híbrids. I tot això ho volem fer impulsant el creixement de les persones de la cooperativa, establint uns itineraris de formació i un mapatge del talent intern amb l’objectiu de desenvolupar al màxim el potencial col·lectiu d’Arç.