Consum nadalenc

Consum conscient per Nadal: missió impossible

Et proposes reduir el consum nadalenc i, any rere any, i et frustra no aconseguir-ho? Et costa no deixar-te portar per l'eufòria consumista?

Les festes nadalenques són el pitjor moment de l’any per fer un consum responsable. D’entrada pot semblar el contrari, perquè la desmesura és més evident que mai. De fet, molts mitjans de comunicació dediquen espais al consum nadalenc i algunes institucions fan crides a la contenció. Per Nadal, el consum està a l’ordre del dia: es compra molt i això també fa que se’n parli. Benvinguda sigui qualsevol iniciativa que ens ajudi amb la nostra causa però, el Nadal és realment una bona ocasió per dur a la pràctica el consum conscient?

Barreres per a un consum nadalenc conscient

El cas és que hi ha alguns factors que ens compliquen la contenció. En primer lloc, sota tota la parafernàlia amb què vivim avui dia aquestes festes, s’hi amaga una necessitat ancestral. L’arribada de l’hivern ens recorda la nostra vulnerabilitat com a individus: la climatologia és adversa i la natura ens escatima els seus fruits. Llavors sentim més que mai la necessitat de reforçar els vincles amb les persones que representen la nostra comunitat perquè això ens dona seguretat. Alhora, ens cal mantenir viva l’esperança que la natura reviurà i tornarà a regalar-nos els aliments que necessitarem. Sembla que d’aquí vénen rituals com el tió o l’arbre de Nadal.

En segon lloc, i lligat amb això, són dies de moltes tradicions. El consum conscient molt sovint implica anar en contra d’hàbits molt arrelats i aquesta és una de les dificultats de reeixir. Però les tradicions estan un grau per sobre dels costums. A la força de les inèrcies, s’hi suma el desig de reviure records entranyables. D’alguna manera, necessitem ser fidels a un calendari interior fixat any rere any. És com si faltar a una cita o viure-la d’una manera diferent, alterés el pas del temps. No vol dir que no es pugui fer, esclar, però les emocions lligades al consum poden ser més intenses aquests dies.

En tercer lloc, també relacionat amb l’anterior, podem topar amb les resistències del nostre entorn. El consum sempre és un assumpte relacional, però el que fem durant les festes afecta més que mai la família i les amistats. Alterar les compres de Nadal pot voler dir deixar sense el seu plat preferit la cunyada o reduir el nombre de regals dels nebots. Compte que el consum conscient no ens acabi arruïnant la sobretaula del 25!

Per acabar, durant aquestes festes lluitem contra una allau d’estímuls al consum, ja ho sabem. Moltes empreses i comerços esperen la campanya de Nadal per arrodonir els números de l’any. S’inverteixen ingents sumes de diners per aconseguir que consumim. S’utilitzen sofisticades estratègies de màrqueting per modular els nostres desitjos. Hi ha un clima general que ens aboca a les botigues més que mai. A buscar-hi adornaments nadalencs, regals per parents, amics i coneguts i els ingredients per preparar els àpats més copiosos, cars i sofisticats de l’any.

Pistes per portar-ho més bé

No, les festes nadalenques no són el moment idoni per voler fer un consum responsable. Però així i tot hi ha algunes idees que ens poden ajudar a reduir la desmesura i que les nostres compres tinguin un impacte positiu. Per exemple, reduir el nombre de regals, fer-ne d’immaterials o regalar objectes que ens ajudin a evitar residus cada dia de l’any. Una altra opció és triar menjar d’empreses amb valor afegit. Per exemple, podem regalar melmelades d’Es-Imperfect, marca d’una iniciativa compromesa contra el malbaratament alimentari, els vins i olis de L’Olivera, una cooperativa d’integració social, o les galetes d’El Rosal, elaborades per persones amb discapacitat o transtorn mental. També podem fer un repàs als criteris de la compra conscient i aplicar-los a l’hora de triar.

Perquè el cas és que, tot i les dificultats enumerades, hi ha un argument a favor del consum conscient per festes: com que aquests dies es compra tan desaforadament, és impossible no prendre consciència de la desmesura i, precisament perquè es consumeix tant, també és més fàcil reduir una mica. I encara hi ha una altra bona raó per revisar aquests dies les claus del consum conscient, segurament la millor: enmig de les festes vivim un canvi d’any, una ocasió excel·lent per plantejar-se reptes de consum conscient per al paquet de 365 dies que estem a punt d’encetar. Per tant, si ja veiem que no ens en sortirem gaire, a l’hora de contenir el consum nadalenc, agafem els bons propòsits i agendem-los: tenim tot un any per davant per aconseguir reduir l’impacte negatiu del nostre consum!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023