Autor: Max Fischerx

Consum conscient i Black Friday

El consum conscient ens proposa tres principis bàsics a l’hora de resoldre les nostres necessitats:

  1. Consumir el just i necessari
  2. Consumir sense comprar 
  3. Si s’ha de comprar, compra amb criteri

El 26 de novembre se celebra, un any més, l’anomenat “Black Friday” una jornada sencera (si no més) a l’exaltació del consum massiu basat en els descomptes i en la sobreoferta. Opcions, entitat referent en l’impuls del consum conscient, no pot ni vol participar d’una proposta com aquesta, que contradiu tots els valors que sempre hem defensat.

Podríem, doncs, ignorar-ho i no contribuir a donar-li més visibilitat. Tanmateix, hem cregut que tenim el compromís de posicionar-nos públicament en contra d’aquesta celebració i de tot el que significa. Les raons d’aquest posicionament són moltes i molt diverses, però pensem que val la pena fer-hi esment, si més no, per mirar d’oferir arguments a la ciutadania a l’hora de decidir què fer davant de l’allau d’ofertes i de propostes que està rebent. 

En cap cas, però, i volem que això també quedi clar, estem sent crítics amb les persones que, per una raó o altra, aprofiten aquest dia per a fer compres. Som conscients que, per a molta gent, amb economies precàries, és una oportunitat per estalviar. 

Dit això, quins són, per Opcions, els principals elements de reflexió davant del Black Friday:

  1. Estem consumint pel damunt de la capacitat del planeta i, per tant, afectant de forma greu el medi ambient i la capacitat de les generacions futures de viure en un món habitable. Fomentar el consum amb aquestes jornades significa explotar més els recursos i incrementar els residus.
  2. Ajuda a consolidar un model empresarial basat en l’explotació laboral, la precarietat i l’atac als drets humans. Oferir productes a molt baix preu es pot fer, en bona part, perquè es produeixen en condicions infrahumanes.
  3. Fomenta el consum irreflexiu i compulsiu de manera que podem arribar a gastar diners de forma innecessària. Afectem la nostra economia i el medi ambient sense cap necessitat.
  4. Una bona part de l’oferta és enganyosa i respon a estratègies de venda que no abarateixen realment els productes. S’aprofita l’ocasió per a donar sortida a productes de molt baixa qualitat. En realitat, no es tracta de descomptes sinó de frau. La falta d’honestedat és contrària als nostres principis.
  5. Afavoreix les grans corporacions en detriment del comerç local i de proximitat així com de les opcions de comerç just o d’economia social i solidària. 

Us convidem a pensar en aquestes qüestions i a què aprofiteu aquest esdeveniment per fer-vos preguntes sobre si aquest és el model de consum que volem per les nostres vides, pel nostre medi ambient i per la nostra salut mental. I, si de cas heu de comprar aquests dies, plantegeu-vos, si podeu, de fer-ho en les alternatives de consum responsable, comerç just o comerç de proximitat. Estem convençudes que és molt millor que deixar-se endur per la bogeria del Black Friday.

Seguiu-nos a xarxes per consultar el contingut que hem generat aquests dies per parlar sense embuts de què és el Black Friday!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023