Jo consumeixo, tu consumeixes, ell/a consumeix, nosaltres consumim, vosaltres consumiu, ells/es consumeixen. Des de les necessitats vitals a les més supèrflues, des de l’aire que respirem fins a les olivetes del vermut; el consum forma part del nostre dia a dia, ningú se n’escapa, ni tan sols l’Administració pública.
Tal com expliquem en l’inici d’aquest article, els ajuntaments, les diputacions, els consells comarcals… també necessiten consumir, tant productes com serveis. És el que entenem com a Compra Pública. I així com a títol individual procurem consumir tenint en compte els impactes d’aquest consum (i això que anomenem consum conscient), l’Administració pública també pot consumir parant atenció en aquests impactes per, així, fer un consum ambientalment i social responsable. Això és el que coneixem com a Compra Pública Responsable.
La Compra Pública Responsable (CPR) és la compra i contractació de productes i serveis que realitzen les diverses administracions públiques (ajuntaments, diputacions, etc.) tenint en compte l’impacte de la transacció en l’entorn. Especialment, contempla criteris ètics, ambientals i socials.
Però, com ho fan, les administracions, això de comprar productes i contractar serveis tenint en compte aquests criteris ètics, ambientals i socials? D’on sorgeix l’interès per tenir-los en compte? Hi ha algun aspecte més a considerar?
La importància de la Compra Pública Responsable en un minut
— Pròximament publicarem un vídeo que ho explica —
La Compra Pública Responsable explicada de manera fàcil i clara
Sigui pels conceptes o perquè aquesta realitat ens queda molt lluny, el món de la Compra Pública Responsable és complex, feixuc i, sovint, complicat d’entendre. Per això, des d’Opcions hem creat una sèrie de 7 articles on repassem els aspectes més importants de la CPR. I perquè aquesta realitat no ens quedi tan lluny, expliquem els conceptes clau equiparant la compra que pot fer l’administració de qualsevol producte o servei amb la que podríem fer nosaltres de, per exemple, tomàquets (producte de la terra, de proximitat i ben saborós).
- Capítol 1. Diversitat de tomàquets
- Capítol 2. La transparència del tomàquet
- Capítol 3. Competència entre tomàquets
- Capítol 4. A quin preu hem de pagar els tomàquets?
- Capítol 5. Tomàquets, més enllà dels nostres ulls
- Capítol 6. Vendre tomàquets amb fum
- Capítol 7. Massa imatges per a un tomàquet
Aquest article s’ha publicat gràcies al suport de l’Ajuntament de Barcelona.