com fer sabó casolà

Com fer sabó casolà

Si no saps com fer sabó casolà, t'expliquem com fer-ho de manera fàcil de fer i amb ingredients molt econòmics i fàcils de trobar!
20 de setembre, 2023

Si t’estàs preguntant com fer sabó casolà estàs al lloc indicat. En aquest article, a més de trobar indicacions, trucs i idees per fer sabó casolà, també podràs conèixer alguns dels sabons casolans més sostenibles del mercat.

Molts productes que adquirim a les botigues els podríem consumir sense comprar. A Opcions hem parlat de fer pasta de dents, desodorant… i avui és el torn de veure com fer sabó casolà.

Avantatges de fer sabó a casa

  • Reduïm residus.
  • Ens permet reutilitzar oli de cuina.
  • Consumim sense comprar (així posem en pràctica la segona clau del consum conscient).
  • Amb poca quantitat d’ingredients, obtenim una bona quantitat de sabó: no n’haurem de comprar durant mesos!

Advertències abans de fer sabó casolà

Fer sabó és fàcil i no és perillós si anem amb compte, sense presses i conscients que estem fent en cada moment. Si no fos així, no recomanaríem fer sabó casolà en un article. Però sí que volem recalcar que cal conèixer amb quins ingredients treballarem i que, donades les seves característiques, serà convenient protegir-nos com a mesura de prevenció.

Un dels ingredients que utilitzarem per fer el sabó és la sosa càustica, també coneguda com a hidròxid de sodi. Hem de tenir en compte que la sosa càustica és molt corrosiva i, quan es posa en contacte amb l’aigua i l’oli, pot desprendre fum tòxic i altes temperatures, de manera que haurem de prendre mesures de protecció mentre fem el sabó. Aquest procés químic que es produeix quan barregem aquestes substàncies és, precisament, la saponificació.

Les mesures de protecció que recomanem consisteixen a cobrir les parts del cos que poden estar més exposades quan fem el sabó: utilitzar màniga llarga, guants de goma i, si és possible, ulleres protectores per protegir-nos de possibles escatxigades. Alhora, seguiu les recomanacions de l’etiqueta de la sosa càustica o les que us hagin donat en el moment de comprar-la.

I, ara sí, veiem com fer sabó casolà!

Com fer sabó casolà pas a pas

Ingredients

  • 600 grams d’oli. Podem utilitzar oli de cuina en la seva totalitat (nou o reutilitzat) o barrejar-lo amb un altre oli, com el de coco o d’ametlles.
  • 80 grams de sosa càustica. Es pot obtenir fàcilment en drogueries.
  • 200 mil·lilitres d’aigua.

Aquests són els ingredients bàsics. Si voleu que desprengui olor o que tingui un color o textura determinada, hi podeu afegir més ingredients: olis essencials, cafè, herbes aromàtiques, coco…

Estris

  • 2 gerros de vidre que tinguin una bona obertura. Podem utilitzar els pots de conserva de mida extra gran.
  • Cullera de fusta.
  • Batedora.
  • Balança per pesar les quantitats exactes dels ingredients.
  • Campana extractora de la cuina (opcional).
  • Motlles. Podem utilitzar carmanyoles petites, un motlle més gran i després fer trossos…

Passos

  1. Afegim els 200 ml d’aigua en un dels gerros.
  2. Obrim la campana extractora al màxim. Això ho fem per eliminar ràpid els gasos que es desprendran durant la saponificació. Si no és possible treballar sota la campana extractora, és molt important que el lloc de treball sigui ampli i molt ben ventilat.
  3. Afegim la sosa càustica al gerro amb aigua a poc a poc. Si té la boca prou ampla, remenarem amb una cullera de fusta; si no és massa ampla, però és un gerro alt, podem remenar agafant el gerro i fent-lo rodar suaument. No hem d’afegir els 80 gr de sosa càustica de cop, fem-ho de mica en mica per evitar una reacció molt ràpida i abrupta. El fum i gasos marxaran per la campana extractora.
    • És molt important que l’ordre sigui aquest: aigua + sosa càustica. No ho farem mai al revés (afegir aigua a la sosa càustica), ja que és molt perillós.
  4. Deixem reposar la mescla perquè baixi la temperatura com a mínim, fins a 40ºC.
  5. Mentre es refreda la mescla d’aigua i sosa càustica, escalfem els 600 gr d’oli i, un cop calents, els afegim a l’altre gerro de vidre.
  6. Quan tinguem la seguretat que la mescla d’aigua i sosa s’ha refredat i l’oli s’ha escalfat, ho barregem (afegim la mescla a l’oli) i remenem amb la mateixa cullera de fusta uns segons.
  7. Batem la nova mescla (aigua+sosa càustica+oli) amb la batedora fins que agafi una textura semblant a la d’un puré. En aquest punt és important vigilar que la batedora no escatxigui i protegir-se.
  8. Si volem afegir alguna fragància o textura, ara és el moment.
  9. Omplim els motlles amb la mescla. Hem de tenir en compte que la mescla està a una temperatura alta, de manera que evitarem tocar la mescla, el gerro o els motlles directament amb les mans: utilitzarem draps, guants… per protegir-nos.
  10. Deixem reposar el sabó durant 24 hores en un lloc sec i sense olors fortes.

Al cap de les 24 hores, ja podrem treure el sabó del motlle. És preferible deixar-los a l’aire lliure o embolicats amb paper de cuina per eliminar restes d’aigua i sosa càustica. Tot i que segur que tenim ganes d’utilitzar el sabó, és preferible esperar un mes perquè es regularitzi el pH.

Més idees per fer sabó casolà

Un cop ja es té pràctica fent sabó (o, si més no, ja n’hem fet com a mínim una vegada), ens podem animar a innovar per obtenir resultats diferents i personalitzats, que parlin de nosaltres. Aquestes són les idees que proposem:

  • Utilitza motlles per aconseguir formes específiques. I no cal que siguin motlles específics per fer sabó casolà: pots utilitzar motlles de les magdalenes, de gelats, fins i tot, si vols sabonets més petits, pots utilitzar un motlle per fer glaçons!
  • Li vols donar un toc especial? Si has utilitzat la fragància aromàtica d’alguna planta, com per exemple espígol o romaní, inclou algunes fulles o una petita branca.
  • Pots aportar qualitats exfoliants si afegeixes llavors, coco ratllat o cafè mòlt. En el cas del coco i el cafè, a més de textura aportaràs fragància.
  • Vols regalar el sabó casolà? Embolica’l amb una peça de roba o, simplement amb un cordill i una etiqueta personalitzada que posi la data de fabricació, els ingredients o el que tu vulguis.

Si prefereixes comprar el sabó en lloc de fer-lo…

Presentem tres històries. Tres botigues. Tres espais on practicar el consum conscient! Aquests tres projectes naixen de la valentia i ganes de canviar (una mica) el món o, si més no, llançar un altre missatge: un altre consum és possible.

A les seves botigues (físiques i virtuals) hi trobareu productes amb certificació ecològica, de proximitat, vegans i residu zero (o residu mínim).

A Granel

És una botiga, en forma de cooperativa, sense ànim de lucre. Tot va sorgir quan la Leila, una de les fundadores, es va adonar que, a la seva cooperativa de consum, no podia comprar productes de cosmètica, higiene i neteja ecològics a granel. Sense pensar-s’ho dues vegades, va decidir posar-hi remei l’any 2013 i va crear el projecte “Grano de Arena”. De mica en mica, la cosa va anar creixent fins que el 2017 la iniciativa va convertir-se en l’A Granel que coneixem avui dia, una cooperativa que, finalment, va obrir una botiga física l’any 2019 al costat del recinte modernista de Sant Pau de Barcelona.

Dos anys més tard, van entrar a formar part de La Zona, on també es poden comprar els seus productes digitalment, ideal pels fans dels seus productes que no es poden desplaçar fins a la botiga física!

Granoleta

Entrar a la Granoleta és com entrar en un lloc conegut, encara que sigui la primera vegada que hi poses els peus. La decoració de l’espai, l’olor, el tracte de les persones que t’atenen… fan que et sentis com a casa. A la seva botiga, que anomenen graneria, hi tenen una gran varietat de productes ecològics, naturals i de proximitat. Són productes d’alimentació, de neteja de la llar i d’higiene corporal. Amb tota la seva oferta és impossible no fer una compra més sostenible i reduint els residus innecessaris. I és que els seus productes, difícilment els podrem trobar als supermercats habituals. 

Elma Natura

La Sònia, enginyera tècnica agrícola i tècnica de laboratori, ja fa temps que va decidir emprendre un projecte de cosmètica natural. Volia crear els seus propis productes i per això va començar a buscar els millors ingredients per tenir cura de la nostra pell. I així va néixer Elma Natura, una botiga de sabons, olis corporals i perfums sòlids fets, bàsicament, amb olis vegetals i plantes i, com diu la Sònia, amb compromís i honestedat. A La Zona hi ha publicats tots els seus productes.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS