cafetera italiana

Les cafeteres més sostenibles

Les cafeteres més sostenibles són les que generen menys despesa energètica, menys residus i són de fabricació local. Quines opcions hi ha?

Al mercat pot trobar-se una àmplia varietat d’aparells per fer cafè, amb característiques concretes per adaptar-se a les diferents maneres i preferències de prendre’l: amb més o menys sabor, cos i concentració. En els darrers anys, ha crescut especialment l’oferta de cafeteres de càpsules, que s’han popularitzat a llars, oficines i establiments comercials. Però segons dades recollides per l’empresa d’envasos biodegradables Halo, cada minut es llencen al rebuig 91.324 càpsules de cafè. Per més que hi hagi unes opcions més ecològiques que altres, el consum de càpsules genera un greu impacte ambiental.

Tenint en compte el criteri ecològic, les cafeteres tradicionals, com les italianes o les d’èmbol, són les més adequades: consumeixen menys energia i generen menys residus un cop finalitza la seva vida útil. Un altre avantatge és la mida: com que són petites ocupen poc espai a casa i fins i tot caben a la maleta per marxar de viatge.

La cafetera italiana

La cafetera italiana utilitza un sistema de dos compartiments i un filtre d’acer que, amb la pressió generada per l’escalfor, permet que l’aigua bulli a més de 100 graus. D’aquesta manera, el cos i el sabor del cafè és especialment intens.

Cafetera italiana
La cafetera italiana. Autor: Eric Barbeau

Les cafeteres italianes més sostenibles són les d’acer inoxidable i fabricació local

En cas d’haver-ne de comprar una, és recomanable evitar les cafeteres d’alumini i les que tenen components plàstics. L’acer inoxidable, per la seva gran durabilitat, és l’alternativa més sostenible, ja que assegura una vida llarga a la cafetera. A més, és un material fàcil de netejar i amb baixa adherència a la brutícia i als agents externs. A banda dels materials, per reduir la petjada ecològica de la cafetera, convé apostar per la fabricació local. Actualment, l’empresa Ritinox és l’únic fabricant que produeix cafeteres d’aquest tipus a l’Estat espanyol. El model Long Life és una cafetera exprés, íntegrament d’acer inoxidable, que es fabrica a Santa Margarida i els Monjos i que pot usar-se a tota mena de cuines. Pot trobar-se a l’Espai René, un negoci familiar de Barcelona que aplica criteris de sostenibilitat ambiental en la selecció dels seus productes.

Perquè la cafetera italiana tingui una vida útil llarga, cal dedicar un temps a tenir-ne cura. És recomanable revisar de tant en tant que la vàlvula de seguretat no estigui bloquejada, i, en cas que ho estigui, netejar-la. Periòdicament, també cal comprovar que els filtres no estiguin obstruïts i que no calgui renovar la goma que separa el dipòsit d’aigua i la part superior.

La cafetera d’èmbol

Cafetera d'èmbol
Cafetera d’èmbol.

La cafetera d’èmbol és una opció sostenible per preparar un cafè més suau

La cafetera d’èmbol és una altra opció tan sostenible i econòmica com la cafetera italiana, especialment per a les persones a qui agrada un cafè menys concentrat.

Va ser fabricada a França per primera vegada a la meitat del segle XIX i és una de les cafeteres més antigues.

El seu funcionament és molt simple: consisteix en una gerra de cafè on es barregen l’aigua calenta i el cafè molt. L’èmbol permet separar el cafè molt de la infusió. Com que no utilitza filtres els olis del gra passen a la infusió, donant-li el seu gust i cos característic. Segons el temps que es deixi infusionar, el cafè serà més o menys amarg.

Per al manteniment de la cafetera d’èmbol cal netejar-la i eixugar les peces per separat després de cada ús. És un procés molt senzill que pot fer-se a mà o al rentaplats si l’empresa fabricant així ho indica.

La cafetera elèctrica

En cas d’haver valorat les altres opcions i haver de comprar una cafetera elèctrica, cal tenir presents l’etiqueta energètica i la classe, és a dir, que la certificació tingui associada una classe d’eficiència energètica tipus A+++.

També és important valorar que la cafetera s’adapti a les necessitats i, per tant, no comprar mai electrodomèstics excessivament grans si no són necessaris, ja que per molt eficients que siguin, probablement utilitzaran més energia que els més petits. Així mateix, és recomanable apagar-la i desendollar-la quan no se’n faci ús per evitar el consum elèctric.

Per últim, si és possible, cal prioritzar els productes fabricats localment. D’aquesta manera, s’estalvien part de les emissions derivades del transport. Amb cafeteres elèctriques, l’alternativa més pròxima és la marca Briel, que fabrica a Portugal tots els productes i components. Les cafeteres elèctriques més venudes a l’Estat espanyol són les expresso. Briel en té diversos models i l’Espai René les comercialitza.

 

Cafè ecològic, just o a granel per moldre a casa

Aquestes cafeteres permeten trencar la dependència i les restriccions de marques i fabricants que imposen les càpsules i ampliar el ventall d’iniciatives productores a altres opcions de cafè ecològic i de comerç just. Tan sols és important comprovar, a l’hora de comprar el cafè, que el grau de molta sigui l’adequat per a la cafetera. Alguns exemples de cafè ecològic o de comerç just que poden trobar-se a botigues de proximitat o de venda online són el Cafè Rebeldia, cafè d’espècie aràbiga cultivat per cooperatives zapatistes a Chiapas, o les alternatives de cafè ecològic i de comerç just d’Alternativa3 o d’Intermón Oxfam.

També és possible comprar el cafè a granel per evitar envasos innecessaris. Hi ha botigues de proximitat que tenen cafè torrat en gra, el molen al moment i el lliuren en una paperina. Una altra alternativa pot ser adquirir un molinet per a casa, així es pot adaptar la molta desitjada a la cafetera. De fet, les expertes en cafè recomanen moldre el cafè just abans de prendre’l per conservar-ne l’aroma i evitar que s’oxidi.

 

 

 

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023