bombeta

Anticipem-nos a l’avaria!

15 de desembre, 2022

On comprem, què triem i com ho tractem. Una bona compra i un ús cuidadós ens poden estalviar avaries i els maldecaps que aquestes comporten. Tot i que la industria segueix fabricant amb obsolescència programada, podem evitar algunes avaries seguint aquestes pautes.

Compra

1. Escollim botigues on el personal siguin professionals que ens puguin assessorar bé, que responguin amb coneixement a qualsevol pregunta que els puguem fer.

2. Comprem aparells de qualitat, a la llarga els sortiran més barats en diners i en temps, i per descomptat en recursos naturals. Segons els expertis, un aparell molt econòmic difícilment pot tenir components de qualitat.

3. Sobretot, que puguem trobar peces de recanvi durant molt de temps. Acostuma a ser el cas de les marques més conegudes, però el millor és preguntar a la persona que ens atén. Així, de pas, veurà que ens interessa la durabilitat.

4. Que siguin fàcilment desmuntables. Els cargols poden estar a la vista, amagats sota els peus de goma de l’aparell, o a sota d’una plaqueta metàl·lica. Hi ha tapes que no s’aguanten amb cargols sinó amb clips interiors de plàstics que van a pressió. En aquest cas, la tapa es treu fent palanca amb un tornavís pla. Demanem al professional que ens atengui que ens ensenyi com s’obre l’aparell.

5. Els cargols han de ser estàndard. A més dels que es poden desenroscar amb un tornavís comú (pla, d’estrella o claus Allen), ara s’utilitzen molts models nous de cargol com els Torx (estrella de 6 puntes); els tornavisos corresponents s’acostumen a trobar a les ferreteries. Un cas extrem és el de les cafeteres Nespresso, per les quals han creat el seu propi cargol, i el tornavís que s’hi adapta no està a la venda.

Ús

6. No estirem els cables –quan desendollem, per exemple estirem de l’endoll i no del cable–, ni els dobleguem amb plecs massa tancats. Sobretot, no s’ha de doblegar la junta del cable amb l’aparell, deixem que faci el seu gest natural.

7. Mentre no utilitzem els aparells, protegim-los amb una funda o guardem-los en un armari. A la cuina, la brutícia que s’acumula inclou greix.

8. Desendollem els aparells quan no els utilitzemlos aparatos cuando no los usemos. Mentre un aparell estigui endollat, hi ha activitat elèctrica (un tansformador transforma encara que l’aparell estigui apagat, una tele en “stand by” alimenta la llumeta que indica aquest estat, etc.). Tots els components tenen un temps de vida, i tots els consums elèctrics sumen (i es multipliquen pel número de vivendes). Un lladre amb interruptor (com per exemple, una regleta) ens facilita el fet de desendollar diversos aparells amb un sol gest (ordinador, impressora i altaveus, TV, DVD i equip de música, etc.) i agafar la rutina d’apagar aquests interruptors és tant fàcil com habituar-se a carregar el mòbil cada nit.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS