Mapa del web Alimentando alternativas

Alimentant alternatives

Neix un portal participatiu per situar al mapa iniciatives pràctiques de sobirania alimentària. L'objectiu és oferir un espai d'intercanvi i reflexió.

Fa unes setmanes, Etxalde – Nekazaritza Iraunkorra, el sindicat agrari Ehne Bizkaia i l’Associació Bizilur vam presentar oficialment el portal web Alimentant Alternatives i Polítiques Públiques. Aquest mapa és el resultat d’un procés de reflexió i aprenentatge col·lectiu que parteix de la sobirania alimentària com a enfocament polític per a la transformació dels nostres territoris.

Una xarxa per continuar alimentant alternatives

Per a que aquesta proposta de la sobirania alimentària pugui estendre’s i ser adoptada per diversos agents i sectors, tant a l’àmbit local com l’internacional, necessita dotar-se d’eines pròpies amb les quals poder comunicar-se des de diverses perspectives i formats. En aquest sentit, el web vol ser un espai virtual, un observatori que serveixi com a fons de referència per a aquelles persones i organitzacions que vulguin trobar experiències innovadores per veure-s’hi reflectides i aprendre’n. En aquest moment, hi ha més de seixanta experiències que ja poden consultar-se des del web, que recullen la construcció d’alternatives al territori, que promouen l’àmbit públic des d’una perspectiva transformadora.

Com dèiem, el web Alimentant Alternatives i Polítiques Públiques és fruit d’un procés que va començar amb una socialització d’experiències pràctiques de sobirania alimentària a través del documental Bide Berriak: Sobirania Alimentària a Euskal Herria. Vam continuar amb una reflexió que va generar el marc teòric presentat a Sembrando Soberanías para otros modelos de vida en Euskal Herria, i la recopilació de claus i eines de moltes experiències concretes d’Euskal Herria.

Diversitat de projectes

A partir d’aquesta recerca, considerem que són necessàries tres claus per entendre l’enfocament de la sobirania alimentària: el dret a decidir; la construcció col·lectiva i popular de les alternatives; i les economies pageses i l’agroecologia com dos conceptes que materialitzen la proposta. Així mateix, per construir propostes col·lectives des de l’àmbit local i des de la sobirania alimentària que intentin desenvolupar les claus  esmentades, creiem que és necessària una intersecció de sobiranies, és a dir, àmbits de sobirania o eixos sobre els quals anar articulant aquestes propostes alternatives. Aquests àmbits estratègics són, a la nostra manera de veure (i podent ser molts més): els béns naturals; l’energia; els sistemes alimentaris locals; l’autonomia i dret de les dones; i organització del comuna i coneixement libre.

En funció d’aquests àmbits, podreu trobar classificades les diferents experiències que es recullen al web. A més, es poden seleccionar en funció de les eines que estan emprant, és a dir, del com s’està fent: coneixent i reflexionant; planificant; regulant; posant en marxa o creant xarxes. I, finalment, segons el tipus d’agent promotor, institució local, organitzacions socials, col·lectius feministes o de dones, acadèmia, organitzacions pageses o xarxes.

Precisament, les primeres experiències que s’han inclòs al mapatge són les recollides en aquesta recerca. També estan incorporades al web les polítiques públiques locals recollides al seminari Alimentant polítiques públiques, i les que vam conèixer al Fòrum Europeu Nyéléni a Romania.

 

Molt més que punts en un mapa

Aquest projecte s’engloba dins d’una estratègia més àmplia que busca la construcció d’una aliança entre el moviment pagès, les institucions públiques i altres organitzacions socials. L’objectiu és treballar en una estratègia conjunta per enfortir la societat com a subjecte actiu i per generar alternatives sota els principis de la sobirania alimentària i el feminisme. En aquest sentit, és fonamental l’intercanvi de sabers i de coneixement des de diferents àmbits, agents i experiències.

Per això, volem continuar alimentant aquest mapa, perquè no sigui sol un repositori, sinó un lloc viu d’intercanvi i reflexió entre diferents agents involucrats en la transformació des de la sobirania alimentària. I perquè aquest projecte continuï sent col·lectiu, necessitem la participació de totes. Podeu pujar la informació de les experiències que conegueu a través del web, en la pestanya PARTICIPA. I, d’altra banda, podeu posar-vos en contacte amb aquelles que us inspirin i puguin ajudar-vos a desenvolupar-ne de noves, així com amb nosaltres perquè incloguem aquells canvis que identifiqueu com a necessaris.

Esperem que aquest web sigui de totes i tots, per a construir des del petit, des del local, des d’allò que realment canvia les nostres vides.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023