mediambient-but

La batalla contra el plàstic d’un sol ús

Diverses entitats ecologistes aprofiten el Dia Internacional Lliure de Bosses per denunciar l'ús massiu d'objectes de plàstic d'un sol ús.
3 de febrer, 2023

La lluita contra les omnipresents bosses de plàstic d’un sol ús ve de lluny i s’han fet passos endavant. Però cada 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses perquè queda molt camí per recórrer. A Catalunya, la fundació Rezero ha tingut un paper clau perquè la problemàtica de les bosses d’un sol ús estigui sobre la taula. Per una banda, amb la campanya de sensibilització “Catalunya Lliure de Bosses”, que van iniciar fa dotze anys. Per altra banda, creant debat amb diferents agents socials, econòmics i ambientals, per impulsar que l’administració apliqués polítiques efectives de reducció.

­
D’aquestes, la més significativa ha estat la mesura dissuasòria del cobrament de 2 o 3 cèntims per cada bossa de nanses, activada el març del 2017. Ara bé, des de Rezero denuncien que aquesta mesura és insuficient. Creuen que, perquè la prevenció de residus esdevingui realment un dels eixos estratègics de la sostenibilitat al nostre país, es requereix una visió sistèmica del problema i polítiques transformadores. En el cas de la bossa de plàstic, ho demostren altres experiències europees: la prohibició total de la bossa de plàstic d’un sol ús (Itàlia, França) i el gravamen ambiental dissuasiu (com el cas d’Irlanda, on l’any 2002 van reduir el 90% de les bosses en tan sols tres mesos amb un gravamen equivalent a 20 cèntims d’euro). En el cas d’altres elements lligats a la proliferació d’envasos i embolcalls d’un sol ús (com safates de plàstic, envasos plurimaterial, embolcalls de plàstic i bosses sense nanses) també hi ha mesures efectives per reduir-ne el consum ràpidament i amb bons resultats.

Aquest diumenge 1 de juliol de 2018, entra en vigor el Reial decret 293/2018, de 18 de maig, sobre reducció del consum de bosses de plàstic i pel qual es crea el Registre de Productors, on es prohibeix la distribució gratuïta de les bosses lleugeres d’un sol ús pel 2018, amb excepció d’aquelles molt lleugeres i de les bosses de plàstic amb espessor igual o superior a 50 micres amb un percentatge igual o major al 70% de plàstic reciclat. Es fixa una prohibició progressiva fins al 2021 quan s’estableix la prohibició total del lliurament de bosses de plàstic lleugeres i molt lleugeres al consumidor en els punts de venda de béns o productes, excepte si són de plàstic compostable. Al mateix temps es crea un registre de productors de caràcter administratiu i declaratiu que permetrà el control del compliment del decret.

­

­

Més enllà de les bosses de plàstic d’un sol ús amb nanses

Una de les limitacions de la mesura del cobrament vigents és que només afecta les bosses plàstic amb nanses. Permet, en canvi, l’ús indiscriminat de les anomenades bosses de secció, les que s’utilitzen per comprar fruita i verdura a granel i també les que se serveixen en taulells de carn, embotits, formatges, peix i pa. És una mancança significativa si tenim en compte que l’any 2016 respresentaven un 43,2% del total de bosses distribuïdes a Catalunya.

­

Per altra banda, diversos col·lectius ecologistes apunten que cal ampliar el focus i denunciar el problema associat a tots els productes plàstics d’usar i llençar. Les bosses en són només un exemple. Campanyes com “Per una mar sense plàstic”, apunten en aquest sentit. L’impacte de les imatges aparegudes els darrers mesos sobre l’anomenada “illa de plàstic del Pacífic” juguen a favor del seu objectiu. A Opcions vam parlar dels residus al medi marí a l’article “Els residus que ‘desapareixen’… després reapareixen”, al número 47.

­

Està clar que la lluita contra la presència massiva de plàstics passa per un canvi d’hàbits de la ciutadania. A Opcions tenim diversos continguts que ofereixen pistes i recursos per aconseguir-ho, com ara “5 maneres d’esmorzar a l’escola sense residus”, “Refrescos casolans: fàcils de fer, barats i sense envasos!”, “Com fer pasta de dents casolana”, “Vols aprendre a fer iogurt?” i “Detergents a granel i ecològics, doblement ecològics”. La compra a granel, que s’està recuperant, també és una bona pràctica per evitar plàstics d’un sol ús. A Barcelona, podem localitzar els comerços que permeten comprar a granel amb el mapa Barcelona+Sostenible.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS