1. Aprofita l’ombra
A l’ombra només hi arriben els rajos reflectits (la radiació difusa), que seran menys com més àmplia i densa sigui l’ombra. Per exemple, a dintre d’una casa amb finestres, només hi arriba un 10% de les radiacions UV, però sota una ombrel·la en un dia clar n’hi pot arribar un 40%.
2. Vesteix-te de forma adequada
A l’estiu voldrem portar roba que no ens faci calor: ampla, de colors clars i de fibres naturals.
Les fibres més protectores del sol són les sintètiques, sobretot el polièster, però també són les menys fresques.
El lli i el cànem són fibres fresques i alhora protectores. El lli pot ser equivalent a un factor de protecció solar de 20, i el cànem a un factor 10-15. També una llana lleugera: podem tenir la idea que la llana abriga, però el que fa és aïllar!
El cotó sense blanquejar també té certa capacitat protectora, per les ceres que conserva. És comú trobar-ne en el món del vestir natural o ecològic. En canvi, el cotó blanquejat té un efecte protector pràcticament nul. Tenyint-lo en guanya una mica, però poc.
La seda és fresca i pot equivaldre a un factor de protecció de 9, però al sol el teixit es deteriora força.
Com més tupit sigui un teixit, més protegirà. Però, aleshores, també farà més calor. De fet, la roba que filtra més rajos UV és la que duem més aviat a l’hivern: teixit espès, de color fosc, i de llana o polièster.
També convé saber que com més humida estigui la roba (per exemple per la suor), menys ens protegeix dels UV.
Actualment podem trobar peces de roba anti-UV, com samarretes o gorres, de teixits tècnics, que filtren els rajos ultraviolats per la manera com estan teixits. També poden haver estat tractats amb substàncies que absorbeixen rajos UV. Sembla que poden arribar a ser equivalents a un factor de protecció 30, però cal preguntar-ho en cada cas i informar-nos del temps que el teixit conservarà la capacitat protectora. En trobarem, per exemple, a botigues de roba per a infants i a botigues d’esports.
3. Protegeix-te amb barrets o gorres i ulleres de sol
Els barrets i les gorres, segons com siguin, ens poden protegir, a més del cap, la cara, el coll i el clatell. Com més amples siguin les ales o viseres, millor.
Les ulleres de sol han de dur protecció 100% per als rajos UV (en general en duen totes les que es venen en òptiques) i protecció lateral.
4. Augmenta gradualment l’estona d’exposició al sol
Com més sol portem acumulat, menys mal ens farà. Si ja ens hem cremat o estem a punt, descansar una estoneta del sol no serveix de res perquè no tindrem més melanina disponible fins al cap d’un o dos dies. Els banys de sol esporàdics són especialment nocius. Tinguem present, però, que fins i tot quan estem molt colrats arriba un moment que el sol continuat ens fa mal. Es calcula que una pell blanca molt bronzejada pot estar al sol quatre vegades més estona sense cremar-se que abans de posar-se morena.
5. Ajuda’t amb l’alimentació
Hi ha aliments que afavoreixen la producció de melanina, els rics en carotens. Són, en general, els de color ataronjat (per exemple, pastanagues, moniato, carabassa o albercocs) i també d’altres com espinacs, julivert, créixens o bròquil. Part de les conseqüències nocives dels rajos UV (els radicals lliures) són contrarestats per les vitamines A (n’obtenim dels mateixos aliments que els carotens), C (pebre vermell, julivert i fruita, entre d’altres) i E (per exemple, fruita seca, espàrrecs i olives).