Les 3 claus del consum conscient

Les 3 claus del consum conscient

Les pràctiques de consum conscient són infinites. Es resumeixen, però, en tres grans claus: consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri.

Cada vegada més gent adopta decisions de consum conscient: des de dir adéu al plàstic a tallar per sempre amb les grans empreses de subministrament, passant per participar en xarxes d’intercanvi.

Tots aquests exemples són el resultat d’aplicar les tres claus del consum conscient.

Una estratègia per viure més bé

El consum conscient és una eina molt poderosa que tenim al nostre abast per viure de forma més sostenible i sense contribuir a injustícies socials.

Implica pensar en les conseqüències de les nostres decisions de consum i acostar les nostres pràctiques als valors que professem. La primera conseqüència i la més directa, és la satisfacció personal de viure més d’acord amb el que pensem. En aquest sentit, el consum conscient és una valuosa font d’alegria i benestar personal.

Quines són les 3 claus del consum conscient?

Totes les pràctiques de consum conscient se sintetitzen en les tres claus: consumir menys, consumir sense comprar i comprar amb criteri.

A continuació t’expliquem com posar en pràctica cadascuna de les tres claus. I, al final d’aquest article, trobaràs un vídeo que, amb menys d’un minut, et resumeix aquesta informació. Ideal per compartir a les xarxes o entre els teus contactes!

1r. Consumir menys

La millor manera de reduir l’impacte del nostre consum és prescindir de consums superflus i donar valor al que ja tenim.

Com?

  • Replantejar-nos les necessitats i evitar consums superflus
  • No malbaratar, és a dir, gastar només els recursos estrictament necessaris
  • Mantenir en bon estat els objectes que tenim o usem
  • Reparar allò que se’ns espatlli o s’hagi fet malbé

2n. Consumir sense comprar

Els efectes de consumir sense comprar són que desmercantilitzem el nostre dia a dia i propiciem l’eficiència de recursos. Alhora reforcem els llaços comunitaris, la integració al territori i l’acció col·lectiva. Com afirma la Charo Morán parlant de com afrontar el canvi climàtic, cal “apostar per estils de vida més frugals en el vessant material però més complexos i rics en la dimensió col·lectiva”.

Com?

  • Accedir a l’ús: béns públics, préstec o lloguer
  • Intercanviar
  • Aprofitar materials de rebuig

3r. Comprar amb criteri

Si comprem tenint en compte com és el tipus d’empresa, les característiques del producte que adquirim o les dues coses alhora, afavorim amb les nostres compres iniciatives que treballen vinculades al territori, des del compromís social i ambiental i reduïm l’impacte ambiental del nostre consum.

Com?

  • Adquirir béns usats i reutilitzables
  • Afavorir iniciatives orientades a les persones, com les de comerç just o empreses d’inserció social
  • Afavorir l’economia local
  • Escollir béns de baix impacte ambiental

Les 3 claus explicades en un vídeo

La jerarquia de les 3 claus del consum conscient

Consumir és un concepte molt més ampli que comprar. En canvi, sovint, quan es parla de consum conscient, es pensa en allò relacionat amb les decisions de compra: comerç just, productes ecològics, botigues de proximitat… En canvi, la clau “comprar amb criteri” és la tercera en importància. Perquè amb les 3 claus del consum conscient passa el mateix que amb les 3 erres de l’ecologisme: l’ordre no és anecdòtic. En relació amb els residus, el prioritari és reduir, per sobre de reutilitzar i, en darrer lloc, queda reciclar. En el cas del consum, també la prevenció, és a dir, el consumir menys, passa per davant de la resta, deixant el comprar amb criteri en tercer lloc.

Això és així perquè la primera clau, com hem dit, és la més eficient a l’hora de reduir l’impacte negatiu del nostre dia a dia. Alhora, passar per la clau 1 i 2 abans de disposar-se a comprar amb criteri ens permet afrontar amb més diners el possible sobrecost que impliqui pagar un preu just per allò que comprarem.

El consum conscient a la pràctica

La pràctica del consum conscient, requereix fer els passos següents:

  • Reflexionar sobre la necessitat que hem de cobrir: és una necessitat autèntica o induïda? ho necessito o ho desitjo? vull permetre’m aquest desig? puc cobrir aquesta necessitat sense consumir res? El consum conscient no obliga a renunciar a res en concret, només exigeix aquesta reflexió prèvia en cada cas. Això sí, de forma global, d’acord amb la primera clau, la reducció és requisit indispensable. Com ha recordat en nombroses ocasions Joaquim Sempere, autor del llibre Mejor con menos, cal autocontenir les nostres expectatives de consum.
  • Informar-nos de les opcions de consum que tenim al nostre abast. Com més opcions coneguem més podem trobar la que s’ajusta més bé a la nostra sensibilitat i les nostres possibilitats. També es pot valorar la possibilitat de promoure accions col·lectives per ampliar aquestes opcions: iniciatives com plataformes de préstec o cooperatives de consum són una realitat gràcies a l’empenta de persones consumidores que no s’han conformat amb les alternatives que han trobat al seu entorn immediat. Aprofundir en aquestes formes col·lectives de consum és necessari per desenvolupar el potencial de transformació social del consum conscient. De la mateixa manera, si es reforcen els vincles comunitaris és més fàcil que sorgeixin accions col·lectives que forcin canvis legislatius i en l’estructura econòmica.
  • Decidir amb responsabilitat social i ambiental, és a dir, triant la que ens dona més garanties de tenir menys impacte en el medi ambient i més impacte positiu en l’àmbit social i en la nostra salut. Això darrer passa també per tenir en compte la nostra capacitat de sostenir la tria que haguem fet.

És gairebé impossible seguir aquests passos en totes les nostres pràctiques de consum. Fins i tot, aspirar a la màxima coherència ens pot portar molt malestar i arribar a bloquejar-nos. En canvi, si poc a poc i sense exigir-nos impossibles, anem prenent més decisions de consum des del compromís ambiental i social, transformem el nostre dia a dia i vivim més d’acord amb els nostres valors. D’aquesta manera, el consum conscient esdevé una font de satisfacció personal.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023