La majoria de comercialitzadores de gas formen part de l’oligopoli que posa traves a la transició energètica cap a fonts renovables i xarxes descentralitzades.
El poder de les grans comercialitzadores
Un dels pilars estratègics d’un model energètic més sostenible és l’anomenat autoconsum: la instal·lació de plaques fotovoltaiques que proveeixen electricitat al punt on s’instal·len i bolquen l’excedent a la xarxa. Espanya és dels països més assolellats d’Europa, però no és fàcil veure-hi teulades cobertes de plaques. Això és degut al fet que la proliferació de l’autoconsum minvaria el colossal poder que acumula l’oligopoli elèctric, que és el conjunt de quatre empreses (Iberdrola, Endesa, Gas Natural Fenosa i EDP, seguides a certa distància per Viesgo) que subministren l’electricitat, i també el gas, a la immensa majoria de ciutadans. L’informe “Atrapados por el gas. El lobby oculto tras el impulso de la UE a las infraestructuras gasísticas”, elaborat per Ecologistas en Acción i el Corporate Europe Observatory, analitza les estratègies d’aquest lobby per imposar els seus interessos en la definició de polítiques públiques.
En l’article “Elèctriques: opcions fora de l’oligopoli” presentàvem les opcions que tenim per evitar ser clients d’aquestes grans empreses en el cas de l’electricitat: tenim prop d’un centenar de possibilitats. En el cas del gas n’hi ha molt poques i cap comercialitza gas d’origen renovable (biogàs).
Comercialitzadora de gas per les renovables i l’autoconsum
Una alternativa és Feníe Energía, que comercialitza gas i electricitat. És una empresa que va fundar el 2010 la Federació Nacional d’Empresaris d’Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions d’Espanya (FENIE). És, per tant, una empresa formada pels professionals que donen servei als clients finals.
Feníe Energía posa uns quants granets de sorra al plat de balança de les renovables:
- Genera electricitat a dos parcs eòlics, a les províncies de Salamanca i Lugo.
- Ofereix assessorament d’eficiència energètica perquè els clients redueixin el consum d’energia, que és un objectiu estratègic de l’empresa. Aquestes actuacions han aconseguit estalviar 10 GWh fins ara (el consum total dels seus clients és de 1.500 GWh).
- Fa instal·lacions d’autoconsum d’energia fotovoltaica, i des dels inicis treballa per aconseguir una legislació que permeti i promogui l’autoconsum, amb contactes amb els partits majoritaris al Congrés dels Diputats.
- Instal·la carregadors de cotxe elèctric a domicilis particulars i a empreses. El cotxe elèctric és l’única possibilitat per aconseguir que els vehicles particulars es moguin gràcies a energies renovables. El 2014 Feníe Energía va llençar el projecte “Experiencia 100% eléctrica”, que va recórrer tot el país amb un cotxe elèctric durant un any per promoure’l.
- Actua al mercat elèctric majorista com a representant d’empreses generadores a partir de fonts renovables.
Per altra banda, Feníe Energía proporciona més viabilitat a les empreses i professionals instal·ladors que formen part de FENIE (més de 15.000): poden oferir més serveis als seus clients (la comercialització d’energia) i diversificar les fonts d’ingressos, i ho fan formant part d’un grup extens amb prou envergadura com per plantejar-se competir amb l’oligopoli.
Actualment l’empresa té més de 300.000 clients.
Una comercialitzadora catalana
L’altra alternativa que presentem és Catgas Energia, de Santa Coloma de Gramenet. Va néixer el 2015 com a evolució d’una empresa que distribuïa gas propà i feia instal·lacions de gas a escala local. Actualment segueix fent les mateixes activitats i a més comercialitza gas i electricitat.
Ni en llum ni en gas l’empresa no té cap tret particular pel que fa a aspectes ambientals.
Es dirigeix a clients tant domèstic com empreses. Actualment en té uns 2.500, la majoria de Catalunya. Pensa que els seus atractius són oferir molt bon servei i atenció propera al client; “no els atenem a través d’un call center“, diu el gerent de l’empresa.