num50-petjada-era-digital-opcions

Núm. 50. La petjada de l’era digital

Descarrega’t aquí el pdf. ESTUDI CENTRAL Consum conscient d’internet: la petjada de l’era digital per Opcions Uns 900.000 quilòmetres de cables submarins de fibra òptica i uns 100 milions de servidors a tot el món mostren que Internet té un alt component material. El núvol ‘pesa’, i molt. Els centres de dades on s’allotgen els ...

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
Consum conscient d’internet: la petjada de l’era digital

per Opcions
Uns 900.000 quilòmetres de cables submarins de fibra òptica i uns 100 milions de servidors a tot el món mostren que Internet té un alt component material. El núvol ‘pesa’, i molt.
Els centres de dades on s’allotgen els servidors són responsables només del 17% del consum d’energia total d’Internet. Un 61% depèn del nostre ús final a través de dispositius connectats.
La reutilització de dispositius electrònics no només suposa una opció més sostenible, sinó que també és rendible i pot ocupar molta gent. Per què, llavors, és encara tan incipient a Europa?
Si un servei és gratuït, el producte ets tu. Les nostres dades personals, ubicació i comportament a la xarxa esdevenen el futur ‘petroli’ per als data brokers.
Una connexió basada en el procomú va ser l’origen d’Internet i ho hauria de tornar a ser, amb l’empoderament dels consumidors i la cerca del benefici col·lectiu.
Ser fora del mainstream (el que fa la majoria) pot resultar incòmode, però esdevé transformador.
Emprem l’smartphone de manera intel·ligent? Reduir el consum de dades és el punt de partida vers un consum sostenible d’Internet.

MÓN EN MOVIMENT
Món en moviment

per Ana Perea
Menys CO2 i més vacances, colors naturals i teixits slow, els municipis també fan consum transformador, més mitjans transformadors…

EL PODER DELS COSTUMS
Consumar més = viure millor?

per Toni Lodeiro i Verónica Ramilo
En aquest article fem una mirada des del consum conscient cap a la sexualitat. El primer cop d’ull ens fa topar amb l’omnipresent “sexualització” d’imatges públiques de tota mena, que per una banda potencia tot un sector de consumisme, i per una altra limita i condiciona les nostres vivències eròtiques. Nosaltres proposem fer més cas del nostre cos que de tots aquests missatges, i també explorem opcions interessants, tant en pràctiques com en productes, per quan volem evitar que el sexe derivi en procreació.

EL PODER DE LES REGLES DEL JOC
Les economies transformadores davant del canvi polític en marxa

per Álvaro Porro
L’Álvaro Porro, part fonamental del cor d’Opcions durant molts anys, entrevista el politòleg Joan Subirats. Amb trenta-set anys, els coneixements, trajectòria i compromís de l’Álvaro l’han portat a dirigir una àrea de desenvolupament local de l’Ajuntament de Barcelona dedicada en bona part a promocionar les “altres economies”. En Joan Subirats combina, als seixanta-quatre anys, la seva àmplia experiència amb una mirada fresca, curiosa i innovadora.
La conversa ens ajuda a veure ponts: entre generacions, entre moviments socials i polítics, entre l’acadèmia i el periodisme… Vols travessar-los amb nosaltres?

ALTRES QUADERNS