puput-Multijoc mikado V (1)

Puput: el projecte que renaturalitza patis i fomenta la descoberta lliure 

El taller d’estructures de fusta forma part de la cooperativa Artijoc, que es troba a La Zona, i promou des del 2015 la diversitat i la coeducació als patis de les escoles
27 de juny, 2024

Puput és un projecte englobat dins de la cooperativa Artijoc, que fa més de 25 anys que ven jocs i materials per educar en valors, respecte i tolerància a la seva botiga. A través del joc i els llibres volen contribuir a cultivar el pensament crític i potenciar el joc lliure, la curiositat i la creativitat dels nens i nenes. 

En concret, Puput és un taller de fusteria on tallen i modelen estructures i jocs que ompliran patis d’escoles fent-los espais valuosos per a l’aprenentatge, la coeducació i la convivència.

Obrador de Puput. Autoria: Puput/Artijoc

Amb les seves creacions, l’equip de Puput promou la diversitat d’ambients i activitats lúdiques, assegurant el contacte amb la natura. Creen espais confortables i harmoniosos amb l’entorn, redistribueixen els espais de manera equilibrada i ofereixen usos diversos per a la comunitat educativa i el veïnat.

Diversificant els patis

En Nico Planterose és soci treballador de la cooperativa i encarregat de l’obrador Puput d’Artijoc. Planterose assegura que un dels objectius principals de la feina que fan a la fusteria és crear peces per repensar els patis i parcs com a llocs amables i estimulants, que ofereixin ambients vius, verds i amb possibilitats infinites de joc i diversió. 

“Volem que allà on portem els nostres dissenys els infants visquin la seva pròpia aventura i puguin viure experiències emancipadores”, apunta.

Una de les moltes escoles que comparteix objectius amb l’equip de Puput és l’escola Granullarius, a Granollers. La comunitat educativa del centre i l’equip directiu han treballat perquè durant aquest curs s’instal·lessin més d’una desena de jocs i estructures de Puput. Caseta de fusta, cuineta, rocòdrom lateral, tipi, mikado, jeep amb quatre volants, taula rodona amb seients… 

Caseta de fusta de Puput. Autoria: Puput/Artijoc

Segons la seva directora, Mercè Ruiz, “els nens i nenes van escollir què volien per als patis de l’escola en un procés participatiu i ara es reparteixen de forma autònoma i lliure en els diferents espais i trien en cada moment què els ve de gust sense la necessitat que hi hagi un joc preferit”, assegura. 

Contacte amb la natura

Des de Puput també fan dels patis de les escoles espais més agradables amb la voluntat principal de fugir del ciment i convertir-los en petits boscos i jardins on tingui cabuda la curiositat i el contacte amb la natura. “Volem que els nens i nenes s’apropin a la natura a través del joc i creiem que la fusta i les seves formes orgàniques ajuden a renaturalitzar amb materials de baix impacte i formes que evoquen la natura”, explica Planterose. 

D’entre els projectes que duen a terme s’hi troben la instal·lació de pèrgoles naturals, la construcció de petits horts o espais per a plantes aromàtiques, per exemple. També col·loquen menjadores per a ocells en els arbres. 

Un projecte sostenible i natural

Actualment, Puput treballa amb fusta d’acàcia robínia, que té una protecció natural per a exteriors i no li cal tractament perquè duri anys. Abans ho feia amb fusta de pi i això implicava haver de tractar-la perquè fos més resistent. “Hem triat la robínia perquè d’aquesta manera ja no hem de tractar la fusta, ja que per si mateixa aguanta 20 anys a l’exterior en perfectes condicions. Com a molt apliquem oli per nodrir-la i afavorir un acabat més bonic o una mica de tint, però res més”, comenta Planterose. També cal destacar que, gràcies a les propietats de la robínia, es poden modelar molt millor les creacions per a patis escolars i fer diferents formes naturals.

Ara per ara, la fusta de robínia prové de boscos d’Europa de l’Est perquè, segons afirma Planterose, aquí no hi ha indústria que la pugui comercialitzar, tot i que als Països Catalans se la considera espècie invasora. Des de Puput asseguren que s’està treballant per trobar la manera de fer servir els arbres de territori català.

Cooperativa dins de La Zona

Des de l’inici de La Zona, Artijoc -i també l’obrador Puput– en forma part perquè és una cooperativa que treballa per apropar els valors de l’Economia Social i Solidària (ESS) al sector educatiu. Artijoc és una cooperativa que forma part de l’ESS des del 1999 i des dels seus inicis amb la seva activitat fomenten l’aprenentatge i la diversió posant a l’infant al centre.

Al web de La Zona s’hi poden trobar diferents productes d’Artijoc que promouen la curiositat i que respecten el ritme de joc i evolució de cada infant. Són molt curoses amb allò que venen a Artijoc, per això seleccionen les joguines tenint en compte criteris pedagògics, socials i ambientals.

Tant a la botiga de joguines a Cardedeu com al taller Puput, la cooperativa s’esforça, segons Planterose, per construir un món millor a través de l’educació emancipadora i la transformació de la societat en què vivim.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS