semafor

Com consumir sense que et consumeixi el temps

“Quan et regalen un rellotge, tu ets el regalat”. Això ho deia Julio Cortázar, novel·lista, narrador i traductor argentí, en el seu conte Instrucciones para dar cuerda a un reloj, on reflexiona sobre la temporalitat, el pas del temps i la inevitable mort.

Lluny de fer un assaig literari, volem donar 5+1 consells ràpids que ens ajudaran a portar una vida més assossegada i humil, perquè el temps, per més rellotges que portem, no està a les nostres mans.

1. Valora bé les teves necessitats i consumeix allò que necessitis

La primera clau del consum conscient ens diu que hem de reduir el nostre consum, sempre que això sigui possible, és clar. Anar a comprar, revisar factures, fer canvis en el teu consum diari per consumir millor, cuinar… requereix temps. Però, abans de fer tot això, aturem-nos a pensar quines són les nostres necessitats i com les podem resoldre. Potser ens adonarem que dediquem molt temps a unes falses necessitats.

2. Planifica per optimitzar

Si, per exemple, planifiquem el menú de tota la setmana, quan anem a comprar podrem ser més eficients, ja que ens haurem fet una llista de la compra, podrem anar per feina i, a més, evitarem compres i despeses innecessàries. Amb el tema alimentari és un clàssic, però la planificació la podem utilitzar en tots aquells àmbits que ho permetin: les compres nadalenques, la feina, els estudis… Si aconseguim utilitzar el temps d’una manera òptima, a canvi obtindrem més estones de temps lliure.

3. Converteix satisfer una necessitat en un petit plaer

De vegades, canviar el punt de vista ens obre possibilitats i ens ajuda a veure les coses d’una altra manera. Si ens volem informar abans de consumir, gaudim de la recerca i lectura. Si necessitem algun estri que ens pot deixar un amic o familiar, gaudim de la trobada i de l’oportunitat de veure’ns. Si hem d’anar a comprar menjar, fem-ho pensant en què passejarem pel barri o municipi que xerrarem amb les botigueres. I si sou manetes i us agrada el do it yourself, busqueu maneres per resoldre les vostres necessitats manualment, fareu els deures tot passant una bona estona.

4. Pensa en el temps real de les accions

Correm si sentim que el metro se’ns escapa; però el següent no tardarà més de 5 minuts en arribar. No podem esperar que el semàfor es posi verd; però la realitat és que de mitjana només hem d’esperar uns 40 segons. Estem mirant una pel·lícula i, alhora, mirant Twitter o Instagram. I tot això ho fem “perquè no tenim temps”, perquè ens sentim més hàbils i amb la gran capacitat d’estar per sobre del temps i controlar-lo.

És cert que aquestes petites accions ens fan sentir que aprofitem més el temps. Però també contribueixen a crispar-nos per dins, com un cuquet de la festa que va roent per dins. Córrer, anar amb presses o sumar-nos a la moda del multi-tasquing no tenen per què ser bones companyes nostres. I això aplica per aquelles tasques rutinàries del dia a dia, però també en la manera com vivim i gaudim de l’oci.

5. La manca de temps, és manca de prioritats

No poder dedicar temps a “A” vol dir que aquest temps l’has de dedicar -o prefereixes dedicar- a “B”. Hi ha “prioritats” que són menys controlables, com anar a treballar, alimentar-se, tenir cura de… Però sí que podem jugar amb altres accions que ens permeten més flexibilitat i, el que és important, capacitat de decidir quina prioritat i, per tant, temps, volem dedicar-hi. És important reflexionar sobre quines obligacions són reals, quines són impostades o per quines podem demanar ajuda per no suportar tota la càrrega. Alliberar-nos d’aquestes o reduir-ne el pes ens permetrà reordenar la llista de prioritats i reestructurar el nostre temps i agenda.

Extraball!

Per la gent que sou fan dels números, les gràfiques i les estadístiques, podeu fer un joc: durant un dia, cronometreu quant tardeu a fer aquelles accions que no us agraden, us molesten o sentiu que són obligacions. En acabar, traieu conclusions. Quines i quantes obligacions tenim? Realment dediquem tant temps a coses que no ens agraden i necessitem? Estem prioritzant coses que no voldríem?

No data was found

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023