Sant Jordi roses

Els impactes ocults de regalar roses per Sant Jordi

És compatible viure el Sant Jordi sense caure en el consum desmesurat de regalar roses a tort i a dret?
16 d'abril, 2025

Sant Jordi és un dia que ens agrada especialment. És una diada que combina amor, cultura i tradició. Els carrers s’omplen de llibres i roses, la gent surt a passejar i tot plegat crea un ambient alegre, especial i molt singular, molt nostre. I és un d’aquells casos en què la tradició agrada a tothom, des de la persona més tradicional fins a la més modera: ens regalem llibres i roses.

sant jordi llibres
Per Sant Jordi és habitual que les llibreries exposin els seus llibres al carrer. Foto via Canva.

És una tradició molt ben acceptada, arrelada i admirada des de fa segles: primer vam començar regalant només una rosa, al segle XV, i a mitjan segle XX es va incorporar la idea de regalar, també, un llibre amb motiu de Dia del Llibre. La tradició ha evolucionat i ja no només és l’home qui regala una rosa a la seva enamorada, també ho fan les dones als homes, els fills als pares, els llibreters a qui compra llibres, fins i tot al mercat i als supermercats podem veure com les botigues regalen roses juntament amb la compra. I és així com els carrers s’omplen de roses: en parades, de la mà de la gent, a les parades de llibres…

El impactes ocults de regalar roses per Sant Jordi

Segons dades del 2024, es calcula que es van regalar uns 7 milions de roses (un 20% més que el 2023). De totes aquestes, només un 2% provenien de cultivadors locals (principalment del Maresme i València); la majoria, doncs, van ser importades. Aquestes xifres reflecteixen l’enorme impacte i arrelament de la diada, però també posen de manifest qüestions com la sostenibilitat i l’impacte social d’aquesta tradició. El transport aeri massiu, les condicions laborals en origen i l’empremta ecològica associada són aspectes que mereixen una reflexió crítica.

Veiem 5 impactes associats a l’excessiu consum de roses concentrat en un únic dia de l’any.

1. Origen llunyà de les roses
La majoria de les roses importades provenen d’Amèrica (Colòmbia i l’Equador) i algunes també d’Holanda. Importar aquesta quantitat de roses de tan lluny implica, necessàriament, transport aeri, amb l’impacte ambiental que això suposa per les emissions de CO2.

2. Contaminació de terres
El cultiu de la majoria d’aquestes roses es fa sense seguir pautes ecològiques. Per mantenir la flor perfecta durant dies (ha de ser capaç de mantenir-se “fresca” tot i passar per transport aeri i terrestre), es fan servir pesticides, fongs i fertilitzants químics nocius tant per a les persones que treballen en el cultiu, com per als ecosistemes locals (filtració a aigües subterrànies, contaminació del sòl…). Per tot això, en la majoria dels països importadors, aquesta agroindústria pot provocar desforestació i degradació del sòl. A més, acostumen a explotar territoris on abans s’hi conreaven aliments, fet que tensiona les poblacions locals.

3. Gran consum d’aigua
Els cultius de roses consumeixen grans quantitats d’aigua. Això és especialment perillós en països amb escassetat hídrica, ja que suposa destinar un recurs limitat com l’aigua a un cultiu no essencial en lloc de prioritzar-ne l’ús per a l’alimentació o el consum domèstic. Aquest tipus de producció pot esgotar els aqüífers, assecar rius i reduir l’aigua disponible. A més, la pressió sobre l’aigua pot provocar conflictes socials, empitjorar les condicions de vida i augmentar la dependència econòmica d’un model d’exportació insostenible. També pot generar una degradació ambiental considerable, afectant la salut dels sòls i la biodiversitat dels ecosistemes aquàtics.

4. Pèssimes condicions laborals
La floricultura en països del Sud global es basa en mà d’obra barata i feminitzada. Les condicions laborals solen ser precàries i sovint vulneren drets fonamentals: reben salaris molt baixos, treballen jornades llargues i no tenen accés a prestacions socials ni a protecció sindical. A més, les feines es fan sovint en ambients exposats a productes químics tòxics com pesticides i fertilitzants, amb poca o gens de protecció, cosa que pot provocar problemes greus de salut. Aquesta realitat s’agreuja pel fet que la major part de la producció està orientada a l’exportació i les pressions per complir terminis i volums de comandes poden accentuar l’explotació laboral.

Alhora, la producció massiva afavoreix les grans empreses, en detriment dels productors locals, els quals no poden competir en preu. Aquest fet provoca una forta pressió en els petits productors, de manera que sovint es veuen obligats a prescindir del seu negoci.

5. Generació de residus
El consum de tantes roses també genera molts residus, ja que la majoria es venen embolicades en plàstics, cel·lofana, llaços i embolcalls no reciclables. Aquest embalatge efímer acaba en abocadors o incineradores pocs dies després.

sant jordi roses residus
Roses embolicades amb cel·lofana. Foto via Canva.

Tot això queda invisibilitzat i eclipsat pel romanticisme de la tradició, de manera que molta gent no sap d’on ve la rosa, ni en quines condicions s’han produït, ni quins efectes i impactes implica.

8 idees per revertir aquests impactes

Plantejàvem l’inici d’aquest article preguntant-nos si és compatible viure el Sant Jordi sense caure en el consum desmesurat de regalar tantes roses. No cal acabar amb la tradició, com tampoc no cal regalar una rosa per comprar un quilo de patates o quatre pots de llegums. Per tant, com sempre fem en el consum conscient, el primer pas serà qüestionar-nos què estem fent i valorar el sentit, valor i necessitat a la qual respon.

I ara sí, un cop feta la reflexió, tenim 8 propostes per no alimentar l’espiral viciós de regalar i rebre roses per Sant Jordi.

  1. Informa’t de l’origen de la rosa i tria-la de proximitat i ecològica.
  2. No compris roses de colors artificials, per aconseguir aquests colors s’ha hagut de tractar la planta amb químics.
  3. Evita comprar roses que estiguin embolicades amb molts plàstics i altres elements de guarnició que, ràpidament, es transformaran en un residu.
  4. Valora l’opció de comprar roses fetes de roba, de paper, de material reciclat… és diferent i dura més! Per exemple, des d’Opcions recomanem les roses solidàries de Diambaar que pots comprar anticipadament a La Zona!
  5. Si tens accés a un roser, mira si en pots collir una amb delicadesa.
  6. Regala la planta en un test o, fins i tot, una llavor. També té impactes, però menys i, alhora, implica l’exercici de tenir cura de la planta, conèixer-la i apropar-se una mica més al món vegetal i a la natura.
  7. Informa’t! A part d’aquest article, pots donar una ullada a campanyes d’organitzacions com SETEM o Fairtrade.
  8. I, com acostumem a recomanar tot sovint, difon aquest article. Potser si anem a la fruiteria i els diem que no volem la rosa que ens estan regalant, no ens entendran; però si els expliquem els motius que hi ha darrere, potser l’any vinent es plantejaran l’acció.

Aquest Sant Jordi, repensa la diada com una oportunitat per sembrar consciència. Que un acte d’amor no impliqui invisibilitzar injustícies!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS