Sovint, les reticències sobre l’ús del transport públic tenen relació amb els temps d’espera o les dificultats per arribar a certs punts del territori. Els darrers anys, però, com ens detalla l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP), han aparegut nombroses aplicacions que faciliten la planificació dels itineraris, fins i tot combinant diversos mitjans.
Això darrer és el que fa l’eina Mou-te, un intent d’unificar tots els autobusos i ferrocarrils de Catalunya. Només té versió web, no aplicació mòbil, i no és del tot fiable, però pot ser una gran ajuda per escollir rutes. A més, contempla l’opció de combinar transport públic i privat (park and ride) i indica els aparcaments, gratuïts o no, que són al costat d’estacions de transport públic. Un altre recurs que també integra diversos tipus de transport públic és la pàgina web i l’aplicació de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. En aquest cas, no es contempla l’ús del transport privat, però sí que permet consultar el millor itinerari entre dos punts de Catalunya, no tan sols dins l’àrea metropolitana.
Ara bé, si tenim clar que ens hem de moure en tren, tenim diverses eines específiques. Tant els Ferrocarrils (FGC) com la Renfe tenen pàgines i aplicacions mòbil pròpies que ens permeten consultar els horaris i trajectes oferts. Per als FGC tenim el web i l’app, mentre que per a la Renfe hi ha les aplicacions Adif, Renfe Cercanias (consulta d’horaris, plànols i afectacions del servei) i Renfe Ticket (compra de tiquets). Per consultar horaris de rodalies, també hi ha una plataforma de la Generalitat en versió web i app mòbil.
A escala local, alguns municipis posen a disposició eines específiques per a la mobilitat. En el cas de Barcelona, per al metro i l’autobús, tenim l’aplicació tmb-app i el web Vull anar, i també una pàgina web dedicada al tramvia. Si som usuaris de la bicicleta pública a Barcelona, hi ha la pàgina web i l’aplicació de Bicing que ens permeten consultar la disponibilitat de bicicletes i planificar el nostre recorregut. Altres municipis ofereixen aplicacions per al mòbil i/o l’ordinador amb informació sobre el servei de busos urbans. És el cas de com Reus i Sabadell, per exemple.
Principals operadores d’autobusos interurbans
Província | Operadores |
Barcelona | Moventis (franja litoral) |
Girona | Moventis (franja litoral)
Sagalés (Gironès i la Selva) |
Tarragona | Empresa Plana |
Lleida | Alsa (Alsina Graells) (també fa capitals de província)
Moventis (Segrià) |
Combinar transports per ampliar possibilitats
Hi ha casos en què la distància entre el domicili i el lloc de feina, per exemple, obliguen a descartar fer el viatge en bicicleta. En canvi, potser sí que és viable fer el trajecte combinant bicicleta i transport públic. Només cal informar-se de les condicions de cada operadora per a l’accés amb bicicleta.
Una opció a tenir en compte són els sistemes públics de bicicleta, que alliberen de carregar el vehicle quan es puja al transport públic. A Catalunya n’hi ha a les ciutats de Barcelona (Bicing, bici elèctrica o no), Girona (Girocleta, bici no elèctrica) i diversos municipis del Baix Llobregat i el Vallès (bici elèctrica).
Per a més detalls, l’Observatori de la Bicicleta Pública a Espanya va fer un estudi analitzant el paper de diversos d’aquests sistemes públics de bicicleta.
Per a quan la bicicleta no és opció, hi ha el park and ride: és a dir, fer un tros del trajecte en cotxe, aparcar-lo i agafar transport públic. És una estratègia que permet reduir l’ús del vehicle privat i ajuda a reduir els problemes d’accés a les grans ciutats en hores punta. Per a Barcelona, hi ha l’aplicació smou, que ofereix diversos serveis relatius al cotxe (aparcaments públics i punts de recàrrega), la moto (servei Muving) o la bicicleta (serveis de Bicing i xarxa de carrils bici).