El Senat ha ajornat per a d’aquí a 15 dies l’aprovació de la llei de residus, que s’havia de dur a terme aquest dimecres 9 de març. Aquesta ampliació del termini per a la votació respon a la proposta del PSOE a la resta de grups parlamentaris de donar-se més temps per continuar negociant.
Podem llegir aquest marge de temps afegit com una nova oportunitat per millorar la llei i aturar algunes de les retallades que podia arribar a tenir. I és que el cert és que, en el procés de votació de la llei, s’hi estaven incorporant algunes esmenes que modificaven de forma notòria la llei que havia sortit del Congrés, tal com alerten les entitats ecologistes que fan el seguiment de la llei.
Què està en perill?
· La prohibició de ftalats i bisfenol A en envasos alimentaris
L’article 18 de la llei aprovada al Congrés contemplava la prohibició de ftalats i bisfenol A en envasos. Aquesta mesura és fonamental per a la protecció de la salut de les persones, ja que aquests components funcionen com a disruptors endocrins un cop entren al nostre organisme. Si bé haguessin pogut incloure altres components a la llista, PP i PSOE es van aliar per votar-hi en contra i eliminar aquesta mesura i, així, permetre que aquests elements continuïn estan presents en els envasos alimentaris.
· Responsabilitat Ampliada del Productor: qui contamina, paga
El que coneixem com Responsabilitat Ampliada del Productor (RAP) també podria veure’s afectat després del pas pel Senat. Les normatives europees apunten a mesures per ampliar aquesta responsabilitat i dur-la més enllà de l’assumpció dels costos del reciclatge i incloure-hi també la neteja de carrers i platges, així com de les infraestructures necessàries per al tractament d’aquests residus; però el que veiem és que el Senat està mantenint, només, la responsabilitat al cost de reciclatge. Això faria que entitats com Ecoembes i Ecovidrio continuin sense fer-se càrrec de tots els envasos que acaben a l’entorn natural i que el cost per la neteja d’aquests espais continuï sent assumit per les administracions locals en la seva majoria.
· El cànon per abocament de residus i incineracions
Un altre punt calent serà la implementació d’un cànon per abocament de residus i incineracions únic o bé un cànon que no interfereixi en altres ja activats des d’algunes comunitats autònomes.
Signa la petició si vols una llei valenta i que realment ens encamini cap a una societat residu zero!