Hi ha moltes maneres d’embolicar esmorzars sense generar residus. O aconseguir que, com a molt, en quedin peles i pinyols de fruita, molles de pa i closques de fruita seca.
En canvi, una ullada a les escombraries de l’aula, del pati o de l’oficina després de l’esbarjo ens demostra que els residus orgànics són una part molt petita del que contenen. El que domina és el paper d’alumini, els plàstics i els brics. I molts centres no fan separació de residus.
Incidir en la prevenció encara és més necessari per evitar el malbaratament de recursos.
A continuació donem cinc alternatives per prescindir del paper d’alumini, els plàstics i els envasos lleugers d’un sol ús.
1. Farcells 2.0
Els antics farcells de tota la vida, però perfeccionats per evitar taques i fuites. A un rectangle de roba hi afegim una làmina de plàstic flexible i algun sistema per fixar el farcell un cop embolicat. I ja tenim la solució perfecta. No pesa gens, es renta fàcilment amb un drap humit i es pot posar a la rentadora. Si som manetes, no ens costarà gaire fer-nos-en un. A internet trobem diversos tutorials que ens poden ajudar.
Una altra opció és comprar-lo ja fet. El Boc’n’Roll és el producte estrella de Roll’eat, una empresa barcelonina. Van crear el Boc’n’Roll inspirats pel que havien vist fer tota la vida a l’àvia. Ara estan especialitzats a dissenyar i fabricar envasos reutilitzables per quan ens emportem menjar fora de casa. El Boc’n’Roll, que es fabrica a la Xina, està confeccionat amb roba de cotó i polièster (o polièster sol, segons el model) i una làmina de plàstic sense bisfenol A. El tancament es fa amb un velcro, que permet ajustar l’embolcall a la mida de l’entrepà. És fàcil trobar-ne a ferreteries i altres botigues amb productes de parament de la llar.
La marca canadenca Keep Leaf també fabrica embolcalls. Els seus estan fets, a l’Índia, amb cotó ecològic i la capa interior és polièster impermeable. En tenen a Mimook, una botiga en línia, amb seu a Cardedeu (Barcelona), especialitzada en productes sense plàstic. La Granoleta també en distribueix a la seva botiga física al barri de la Sagrera de Barcelona o a La Zona.
Ara bé, si a més d’evitar residus no volem que menjar entri en contacte amb cap producte derivat del petroli, l’alternativa ideal és la roba encerada. No és altra cosa que això, un tros de roba amb una capa de cera d’abella adherida. No duren per sempre, però es pot anar refent la pel·lícula de cera. En alguns videotutorials d’Internet expliquen com fer-ne de casolans però també podem comprar-ne.
L’empresa BeeDraps fabrica uns draps, fets a mà, a Catalunya i amb productes naturals, són reutilitzables i compostables que es poden comprar a La Zona. A més, també venen una pastilla de cera per reencerar els draps quan han perdut les seves qualitats originals.
També coneixem l’empresa familiar canadenca Abbego, que treballa amb cotó ecològic i es poden comprar, per exemple, a Mimook. Una altra marca és Wrapped in Nature, amb un peu a Dinamarca i l’altre a l’Estat espanyol i certificat ecològic GOTS. Els venen al web de Sinplástico, un projecte cooperatiu de Bilbao.
2. Estoig o carmanyola
A les ferreteries i altres botigues amb productes de parament de la llar hi trobem diferents models d’estoigs adaptats al format dels entrepans. N’hi ha per triar i remenar: per a entrepans de pa anglès o de barra; rígids o flexibles (de silicona o tèxtils amb cremallera i interior aïllant), i de colors llisos o amb dibuixos. Alguns tenen un compartiment per posar-hi el tovalló i fins i tot n’hi ha que duen mosquetons per penjar-los a la motxilla. Hi ha models que es poden posar al rentaplats. D’altres es netegen passant un drap humit per l’interior.
Des del punt de vista del consum conscient, una opció interessant és l’Ecotó. És un dels productes d’Estel Tàpia, una empresa dedicada a la inserció laboral de persones amb algun tipus de discapacitat. L’Ecotó es fa amb cotó, com el seu nom indica, un plàstic per evitar taques i velcro o botons per tancar-lo. Podem comprar-lo a la seu de l’empresa, al barri del Raval de Barcelona, o a La Zona. A partir de les cent unitats, ofereixen la possibilitat de personalitzar-los, una opció interessant per a escoles, associacions de famílies i organitzacions que treballen per a la reducció de residus.
Si bé aquests productes han estat pensats precisament per transportar entrepans fora de casa, també podem fer-ho amb qualsevol carmanyola que ja tinguem per casa i s’ajusti a la mida de l’esmorzar. Així ens estalviem la inversió inicial que impliquen les opcions anteriors. També serveixen si optem per uns quants bastonets de pa, un grapat d’avellanes o quatre trossos de poma, per exemple. Si preferim evitar que el menjar entri en contacte amb el plàstic, podem buscar carmanyoles d’acer inoxidable a botigues de parament de la llar. A les esmentades Sinplástico i Mimook, hi trobem carmanyoles d’acer inoxidable, amb tapa d’acer inoxidable, de plàstic o de silicona.
3. Bosseta de roba
Si optem per una poma, un grapat de fruita seca o uns bastonets de pa, per exemple, podem resoldre’n el transport amb una simple bosseta de roba, com les dels esmorzars de tota la vida. És un projecte de costura senzill, a la xarxa, hi ha molts tutorials per fer-ne, com aquest.
També en podem trobar de fetes a merceries de barri. A l’article Les millors alternatives a les bosses de plàstic donem informació de marques interessants, des del punt de vista del consum conscient, que fabriquen bossetes per a la compra a granel i que poden servir també per als esmorzars.
4. Cantimplora
Si utilitzem carmanyoles o cantimplores de plàstic, cal vigilar que no sigui un envàs amb bisfenol A (BPA) o algun dels seus substituts, com el bisfenol S. L’Agència Europea de Substàncies Químiques, el juny d’aquest any, va incloure el bisfenol A a la llista de químics molt preocupants. El bisfenol S encara no hi figura, si bé sí que consta a la llista SIN de Chemsec.
Cada cop és més estès el costum d’incloure un bric de suc o preparat lacti. Per hidratar-nos no cal recórrer a envasos d’un sol ús. L’aigua de l’aixeta és potable i acostumar a trobar fonts d’aigua postable arreu.
Amb una cantimplora evitarem el residu. Si volem una beguda diferent de l’aigua, hi ha opcions casolanes que ens permeten estalviar diners i envasos d’un sol ús. Són preferibles als sucs i preparats lactis industrials, ja que la majoria contenen edulcorants i sempre impliquen un envàs d’un sol ús i els costos del transport. Si, tot i així, optem per complementar l’esmorzar amb alguna beguda envasada, una manera de reduir el volum de residus generats és evitar els envasos petits. És millor comprar-los en envasos grans i anar omplint cada dia l’ampolla reutilitzable.
I si volem mantenir la beguda calenta, com un te o cafè, podem obtar per l’ús de termos, com aquests que ofereix la Granoleta i A Granel.
A l’hora de triar cantimplora, els materials de més confiança són:
- L’acer inoxidable: la marca espanyola Laken en té, de fabricació nacional. Altres opcions d’importació són de les marques Onya, australiana, i Klean Kanteen, americana.
- El vidre (protegit per una malla de silicona per fora): les de Lifefactory es fabriquen a Europa.
5. Aliments casolans
És clar que si la nostra opció és la brioxeria industrial o productes lactis ja envasats, el residu està servit. Per això, sovint cal que ens replantegem no només el com (transportem), sinó també què. Si volem seguir les recomanacions alimentàries a l’etapa escolar, hem d’evitar incloure pastes i pastissos a la dieta diària. En cas que optem per mantenir un esmorzar amb altes dosis de sucre, si no volem generar residus, al forn ho tindrem més fàcil. Alguns, a més de pastes, venen galetes a granel. Si portem el nostre envàs reutilitzable, també ens estalviarem el paper.
Una altra possibilitat, si només agrada el dolç, és dedicar un temps a preparar brioxeria casolana. I posats a fer, llavors val la pena investigar receptes que utilitzen altres formes d’aconseguir el punt de dolçor, com la fruita o l’estèvia. Per estalviar temps, hi ha la possibilitat de cuinar-ne més quantitat el dia que ens hi posem, i després congelar les porcions individuals.
També és força habitual, cada vegada més, incloure un lacti en l’esmorzar d’escola. Al mercat també podem trobar iogurt envasat en recipients grans, d’on podem anar agafant les dosis i posant-les en recipients reutilitzables fàcils de portar. De cara a estalviar residus, però, la millor opció és que ens animem a preparar un iogurt casolà.
I els tovallons de paper?
També és habitual trobar tovallons de paper entre les restes dels esmorzars. Sovint es fan servir com a doble embolcall per als entrepans, per evitar taques, com ara les d’oli o melmelada. Dosificant bé la quantitat d’aquests aliments que poden tacar i utilitzant farcells, estoigs o carmanyoles, el tovalló de paper no és necessari. I per eixugar mans i boca, la millor alternativa és un tovalló de roba.
Article actualitzat el 25 de març de 2022.