No és inusual la situació en què un infant que rep un regal acaba jugant amb la caixa de la joguina. O que jugui tres minuts amb ella i passi a fer-ho amb una altra. I és normal. Moltes criatures tenen tantíssimes joguines que sovint es saturen i prefereixen la senzillesa d’aquelles joguines que desperten la seva imaginació. No cal haver de comprar joguines per gaudir del joc.
A més de cuidar i reparar les joguines, existeixen altres opcions per jugar sense comprar i evitar el model de consum actual que ens porta a acumular-les. Malgrat que encara no són majoritàries i algunes són poc conegudes, aquest tipus d’alternatives ens permeten dur a terme un consum més sostenible i responsable, a més d’allargar-ne la vida útil molt més enllà del temps que estiguin amb nosaltres.
Apropar el consum conscient als infants
Algunes d’aquestes opcions permeten recuperar els béns col·lectius compartits, d’altres connectar-nos amb la natura a través del joc, o bé revaloritzar els objectes utilitzats i acostumar-nos a cuidar-los i allargar-ne la vida. A més, trenquen amb la concepció que les joguines de segona mà són pels infants sense recursos: socialitzar el seu ús dignifica tant les joguines de segona mà com als infants sense recursos, que es saben diferents quan les úniques joguines que tenen són les que no vol algun altre infant.
I totes poden implicar la participació dels infants, convidant-los a formar part d’un consum diferent i responsable. D’aquesta manera, creixeran entenent-lo com una opció vàlida per extrapolar a altres àmbits de la seva vida. A més, és una manera de fomentar la responsabilitat dels més petits al requerir de joguines ben cuidades i netes.
Apropar el consum responsable a les criatures a través del joc farà que des de les primeres edats el concebin com una opció vàlida i que, en créixer, l’extrapolin a altres àmbits de la seva vida.
Espais de joc
Actualment existeixen molts espais de joc on els infants tenen accés a un munt de joguines seleccionades amb criteris pedagògics per l’equip educatiu: ludoteques, casals infantils, esplais,… són llocs magnífics perquè gaudeixin del joc lliure mentre es relacionen i socialitzen amb altres infants.
Joguines comunitàries
A més, alguns d’aquests espais disposen d’un servei de préstec de jocs perquè la mainada en pugui gaudir també a casa. És una molt bona opció perquè coneguinels jocs abans de comprar-los, assegurant-nos que el’hi agradaran. El Casal Infantil de Fort Pienc o a la Ludoteca La Guineu, a Barcelona, disposen d’aquest servei pels infants inscrits. La Biblioteca Pública de Tarragona o l’Associació Tothom a Taula també realitzen préstecs de jocs de taula.
Social Toy és un moviment que omple de caixes de joguines els parcs de la ciutat en emplaçaments fixes. D’aquesta manera, les famílies s’estalvien anar carregades fins al parc i haver de rebuscar per trobar-les un cop ha acabat el joc. Les famílies s’encarreguen de gestionar les caixes, reomplint-les quan es buiden. Si encara no heu trobat cap d’aquestes caixes, podeu començar una nova comuna de joguines al vostre parc!
La iniciativa Alquiler de juguetes convida a una altra forma de consumir joguines, evitant l’acumulació, la despesa econòmica i la generació de residus. I, a més, permet que els infants gaudeixin de joguines diferents, mantenint la seva motivació i interès per elles. És molt senzill: a la pàgina web s’escull un paquet de juguets i arriba a casa (net i desinfectat). Tres mesos després el recullen també a casa. Tenen un fons lúdic amb més de 200 joguines per infants des dels 0 al 7 anys.
Intercanvi de joguines
Existeixen diverses xarxes i mercats d’intercanvi de joguines a tot el territori
D’altra banda, són molts els mercats d’intercanvi que tenen lloc a tot el territori i cada cop són més habituals els mercats temàtics, centrats en un objecte concret. En el cas de les joguines, abans i després del Nadal, podem trobar mercats o projectes d’intercanvi específics de joguines.
A Barcelona, ja fa anys que es du a terme, dos cops a l’any, el Renova les teves joguines, una xarxa d’intercanvi de joguines en la qual participen més de 20 centres infantils, de lleure o cívics de tota la ciutat. També hi ha altres equipaments que organitzen el seus propis espais d’intercanvi, alguns fins i tot mensualment. Però trobem mercats d’intercanvi de joguines a poblacions de tot el territori: El Prat del Llobregat, Figueres, Vic o Calaf en són només alguns exemples.
Joguines de segona mà
Són varies les botigues de joguines que actualment disposen d’un espai reservat per la compra i la venda de jocs de taula de segona mà. D’aquesta manera, permeten que circulin els jocs i que molts més infants, joves i adults en puguin gaudir. A Barcelona, a Kaburi i a Jugarxjugar trobareu un munt d’opcions per triar!
Joguines amb valors
A més, totes aquestes iniciatives parteixen de la idea de reduir el consum de joguines actual i facilitar la seva sostenibilitat. Però, sovint, van més enllà i fomenten altres valors: per exemple, el Renova les teves joguines no accepta joguines bèl·liques o sexistes.
De la mateixa manera, entre els fabricants de jocs i joguines també hi ha opcions amb valors, destinades a facilitar una educació ètica als infants. És el cas d’Ekilikuá, editorial especialitzada en jocs de taula ecològics que tenen com objectiu comú fomentar el respecte al medi ambient, la pau i el Comerç Just. També el de Goldie Box, capses de construcció destinades a fomentar que les nenes també es sentin atretes per les politges i les palanques.
Hi ha, doncs, moltes opcions per tal de fer un consum responsable de jocs i joguines. D’aquesta manera és més senzill reduir el gran volum de residus que generen les joguines que arriben a les cases.