portada17

Núm. 17. Consum d’aigua

Descarrega’t aquí el pdf. ESTUDI CENTRAL Traiem-ne l’aigua clara. Consum d’aigua per CRIC L’aigua, aquest element tan màgic i esmunyedís com la vida mateixa. El pots tocar però no el pots palpar, tot i contenir milions de substàncies i éssers vius és transparent, tot i ser transparent et pot encegar en un dia boirós.Tan íntim ...

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
Traiem-ne l’aigua clara. Consum d’aigua

per CRIC
L’aigua, aquest element tan màgic i esmunyedís com la vida mateixa. El pots tocar però no el pots palpar, tot i contenir milions de substàncies i éssers vius és transparent, tot i ser transparent et pot encegar en un dia boirós.Tan íntim que som nosaltres mateixos, i tot i això tan maltractat. Saber com l’embrutem i com podem no embrutar-la, quines repercussions tenen les diferents maneres d’agafar-la del medi o com evitar potenciar el sobreconsum, ens acosta a una relació més harmònica amb la natura i amb nosaltres mateixos.

 

PERQUÈS
Més oferta o menys demanda? Perquè cal una altra cultura de la sostenibilitat

per CRIC
La forma convencional de gestionar l’aigua xoca frontalment amb la sostenibilitat i l’equitat. La ‘nova cultura de l’aigua’ proposa gestionar la demanda acceptant els límits de l’oferta natural. Mesures concretes com les tarifes progressives i l’espai vital sostenible són passos cap a aquesta nova cultura, que seria bo d’estendre a tots els recursos que fem servir.

 

IDEES
En comprem un de nou? Pluja d’idees per mantenir les coses en bon estat

per CRIC
Per no haver de renovar els objectes que tenim a casa gaire sovint, podem retardar el moment en què s’espallen o deixen de tenir un aspecte agradable. Aquí trobarem unes quantes idees.

 

EINES
Estalviar aigua a casa: ajudes tècniques al nostre canvi d’hàbits

per CRIC
A la secció ‘Opcions’ hem conegut una sèrie de mesures i hàbits que podem anar adoptant per gastar menys aigua a casa. En aquest article coneixerem mecanismes domèstics que ens hi ajudaran.

 

TRAMPES
Les arrels de les flors

per Ferran Garcia
Per aconseguir una rosa no cal pas anar gaire lluny: el roser és una planta ben pròpia de la nostra terra. I tanmateix, cada cop comprem més roses cultivades a Colombia o Zimbabwe, i amb unes formes de cultiu que generen moltes injustícies i problemes ambientals. Val la pena conèixer i valorar diferents alternatives per gaudir de les flors.
Si vols conèixer més informació sobre aquest tema, et recomanem l’article de Ferran Garcia “Les arrels de les flors”.
Llegeix tot el text: Roses quilomètriques per Sant Jordi?

 

MIRADES
La bona vida? No és or tot el que lluu

per Pablo Moros
Moltes vegades ho hem escoltat: mai s’ha viscut tan bé com ara. L’autor ens assenyala que juntament amb les comoditats materials la societat de consum ens proporciona també insatisfacció, malalties, injustícies socials i degradació ambiental. Per això conclou que és necessari reorientar el nostre model de bona vida.

 

ECONOMIA ALTERNATIVA
L’equitat

per Jordi Panyella
S’anomena ‘economia alternativa’, ‘solidaria’ o ‘social’ aquella que, més enllà de buscar un benefici monetari en la seva activitat productiva de béns o serveis, persegueix la generació de riquesa social, mediambiental i humana. Assolir els objectius econòmics és un mitjà per complir també els altres objectius. En les empreses d’economia alternativa l’activitat es posa al servei de les persones, i no al revés.

ALTRES QUADERNS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023