Vins que expliquen el territori

De vi, se'n pot fer de moltes maneres. Hi ha poques iniciatives que ho facin amb la filosofia dels nostres avantpassats, com Vins Desantesos.
tisora-en-ma

Avui coneixem l’Ariadna, l’Abel, en Marc, la Montse i en Josep a través d’un gra de raïm. I és que aquesta colla són les persones que hi ha darrere de Vins Desantesos: les ments què pensen com fer funcionar el projecte; les mans que poden la vinya i cuiden la terra; els cors que bateguen per posar-hi passió. Els seus perfils són tots ben diferents i, precisament, creuen que aquest és un fet que enriqueix el projecte, ja que cadascú aporta el millor d’ell mateix i els coneixements en la seva àrea.

El projecte va néixer de la mà de l’Ari. Amb només 25 anys va decidir començar a fer els seus propis vins amb una singularitat: recuperant la filosofia dels seus avantpassats. Més endavant s’hi van sumar l’Abel -agricultor i ramader-, en Marc -mecànic de professió-, la Montse -diplomada en turisme- i, per últim, en Josep -pagès i apassionat del camp-. I així, sent un grupet, es van animar a crear el seu propi celler.

Vols visitar les terres i celler de Vins Desantesos? Hem organitzat una activitat per conèixer les seves vinyes i fer un tast dels seus vins.

La seva producció és limitada: actualment produeixen al voltant d’unes 5.000 ampolles de vi a l’any, i també produeixen oli, uns 200 litres. A més, per donar a conèixer el territori i aquesta manera tradicional de produir, organitzen activitats enoturístiques i educatives, com visites i tasts a les seves vinyes, les quals s’ubiquen en un entorn privilegiat. Una visita a Vins Desantesos és una alegria i festa pels nostres sentits, especialment per la vista, que pot gaudir d’un bon paisatge natural, i per l’olfacte i el gust, que vibren amb els sabors del vi i del raïm.

Què caracteritza el vostre projecte?

Volem ser una alternativa econòmica a la indústria actual existent a la comarca amb una visió respectuosa amb la terra i l’entorn, fomentant la conservació del paisatge, la dinamització econòmica del territori i la recuperació de vinyes, oliveres i terrenys de la zona que han quedat sense cultivar com a conseqüència del despoblament de la comarca. Oferim productes de qualitat, elaborats artesanalment i de proximitat. Al mateix temps volem impulsar un turisme sostenible i responsable.

L’Ari amb uns grans de raïm

Com és el procés que converteix un gra de raïm en una goteta de vi?

La nostra verema és molt tradicional, com ho feien els nostres avantpassats. Treballem vinya vella i la verema la fem en caixes de, màxim, 12 kg. Per tant, la recol·lecció la fem a peu i tisora en mà, així assegurem que la qualitat del fruit arribi intacta fins al celler. En el moment de la recol·lecció ja intentem fer una primera tria dels grans, rebutjant els que poden estar fets malbé o les panses. Un cop arriba el gra al celler, passa per una derrapadora, la màquina que separa el gra de la rapa. Després, els raïms els posem en dipòsits de material inoxidable on fan el procés de fermentació.

Com que fem vins brisats, tant els raïms blancs com els negres fermenten amb la pell. Els propis llevats del raïm són els que duen a terme aquest procés. Un cop acabada la fermentació, els criança passen a les botes velles de roure francès. Com mínim s’hi estan 6 mesos perquè acabin de fer el seu procés. Els joves, en canvi, són els primers que embotellem, també de forma manual, i posteriorment etiquetem (a mà). Segellem nosaltres mateixes les ampolles amb cera, ja que creiem que és la forma més sostenible i ecològica. No filtrem ni clarifiquem cap dels nostres productes. El que trobeu en una ampolla de Vins Desantesos, és raïm i només raïm.

Què caracteritza els vostres vins?

Són vins que, per una banda, pretenen recuperar l’essència dels vins brisats que tradicionalment s’han fet a les Terres de l’Ebre i, per una altra, recuperar el patrimoni natural de la comarca: vins que procedeixen de vinyes velles, les quals quedarien abandonades o serien arrencades i replantades si no les treballéssim nosaltres.

L’equip de Vins Desantesos

Ens expliqueu breument en què consisteix la biodinàmica?

El  mètode de l’agricultura biodinàmica és considerat com el primer mètode d’agricultura ecològica europea i es basa en els principis del filòsof austríac Rudolf Steiner. L’agricultura biodinàmica té en compte tot el que ens envolta: animals, plantes, planetes, el cosmos… i utilitza els recursos naturals de forma responsable, sense fer servir substàncies químiques com a fertilitzants, pesticides, etc. Per a nosaltres, la terra està viva i per a mantenir-la viva, fèrtil i sana, l’hem d’alimentar. Amb aquesta finalitat, s’utilitzen els preparats biodinàmics, fets amb substàncies vegetals, animals i en algunes ocasions minerals. Aquests preparats ens ajuden en la prevenció de plagues i a enfortir els cultius. L’objectiu és mantenir un ecosistema saludable.

Per què us vau interessar per aquesta metodologia? 

Creiem en els equilibris naturals de la vida a la Terra. Ens agrada aquest pensament i enfocament holístic, ecològic i ètic de la Biodinàmica i, per això, vam decidir aplicar-lo a la nostra feina, fent servir de forma responsable els recursos naturals. 

Per què creieu que és important produir respectant la terra i la natura al màxim?

La nostra és una comarca essencialment agrícola, però que ha patit una gran industrialització en els darrers anys. A nivell general, creiem que els humans hem “desconnectat” del medi natural, hem perdut el vincle amb la resta d’elements i  cal un “tornar als orígens”. No hem inventat res, moltes de les tècniques que utilitzem o aspectes que tenim en compte a l’hora de fer les feines, com ara la fase lunar més propícia per a cada tasca, ja ho feien els nostres iaios. Per tant, una mica és això, respectar l’essencial, allò que produeix, que ens dona el seu fruit i fomentar canvis en la relació amb la Natura que ens ajudin a connectar de nou més amb ella.

Us ajuden, La Zona i Opcions, per donar a conèixer la teva feina, vendre els productes i arribar a gent?

Per descomptat. Som molt joves en aquest sentit i el fet de formar part de la Zona i Opcions no només ens ajuda a vendre i arribar a més gent, sinó que ens ajuda a fer xarxa, cooperar i col·laborar amb altres petites productores i artesanes i fomentar el producte de proximitat, el consum conscient i responsable. 

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023