Lingots d'or Comerç de minerals

Punts foscos de la regulació del comerç de minerals

Com afecta la normativa internacional sobre comerç de minerals la població que pretén protegir? Un documental produït per Justícia i Pau, en mostra les conseqüències a la província congolesa del Kivu Nord.
15 de desembre, 2022

L’any 2017 el Parlament Europeu aprovà un reglament per regular la importació de minerals de conflicte (estany, tàntal, tungstè i or), que serà d’obligat compliment a partir del 2021. Aquesta notícia seria motiu de celebració si no fos pels antecedents agredolços que ha deixat la normativa reguladora del comerç d’aquests minerals aprovada l’any 2010 pels Estats Units. Aquesta llei obliga a les empreses a certificar l’origen dels minerals, requisit que ha provocat un desplaçament de part de l’explotació a altres zones del món, deixant a les comunitats de les regions mineres congoleses sense una de les seves principals fonts de riquesa i activitat econòmica.

Per tot això, regular el comerç de minerals a la República Democràtica del Congo (RDC) és necessari, però cal que aquesta regulació no acabi deixant sense mitjans de subsistència la població local. Aquesta és la premissa de la qual parteix el documental Kichwa Tembo, el somni d’un tresor amagat, que mostra com han afectat les regulacions internacionals a aquelles persones a les quals pretenen protegir: la població que depèn de l’extracció dels minerals.

Per això, el documental ens desplaça a la província congolesa del Kivu Nord, on s’està produint un conflicte armat entre diferents guerrilles i grups armats i, mitjançant un seguit d’entrevistes a membres de la comunitat, il·lustra la delicada situació de la població local, molt deteriorada per la decadència del sector miner a la zona.

Dona República Democràtica del Congo. Extracció de minerals
Fotograma del documental.

D’aquesta manera, en donar veu a les comunitats que normalment no la tenen, podem apreciar com la seva situació segueix sent molt precària. A les males condicions en què ja es trobava la població durant el pic l’explotació dels minerals –salaris baixos, inseguretat i conflicte, infraestructures precàries, abandonament escolar per treballar a les excavacions…– avui dia cal sumar-hi una manca de mitjans per a l’extracció del mineral encara més pronunciada i una reducció de les opcions de subsistència econòmica.

Finalment, el documental trasllada a l’espectador un seguit de preguntes de quines mesures cal abordar per a aconseguir que es respectin els drets humans de la població local, actualment invisibilitzada i víctima dels efectes perversos de la regulació actualment en vigor i dels processos de diligència deguda (plantejats per evitar la comercialització de minerals provinents de zones en conflicte). Algunes d’aquestes mesures es proposen a l’informe final de la investigació recentment publicada per Justícia i Pau sobre el comerç actual de minerals de conflicte a l’RDC i els reptes que encarem des d’Europa, desenvolupada per BetterChain.

 

Fitxa tècnica

Títol: Kichwa Tembo, el somni d’un tresor amagat

Direcció, edició i muntatge: GADHOP (Groupe d’Associations de Defense des Droits de l’Homme et de la Paix)

Producció: Justícia i Pau

Suport audiovisual i comuntatge: La Bretxa

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS