Núm. 22. Consum conscient de turisme

Descarrega’t aquí el pdf.

ESTUDI CENTRAL
T’apuntes al viatge? Consum conscient de turisme

per CRIC
On aniràs aquest any per vacances? Què feu pel pont? Viatjar s’està convertint en una cosa tan habitual (i barata!) que ja confonem l’oci amb el turisme. És viatjar l’ingredient imprescindible d’unes vacances? El turisme, gran motor de l’economia… Alguns dominicans, mallorquins o barcelonins ens expliquen històries desmitificadores. Però i si no, què? Té sentit parlar d’un turisme sostenible o responsable? Amb tanta globalització, cada vegada es fa més difícil distingir un francès d’un alemany. On queda el plaer de viatjar? En aquest estudi fem un passeig per totes aquestes qüestions i proposem idees que potser et sorprendran. T’hi apuntes?

 

ARGUMENTS
Programari lliure: tecnologia participativa

per CRIC
No ens estranya que quan una persona o empresa fa un invent prengui mesures, de vegades ben complexes, perquè no se’n pugui lucrar ningú més que ella i per mantenir-lo en secret. El programari lliure fa just el contrari, perquè creu que és més beneficiós i agradable col.laborar per gaudir, tots, dels millors invents. A la secció Eines expliquem com passar-nos a programari lliure. Per saber-ne més: >> Free Software Foundation (en anglès) >> Proyecto GNU Organitzacions per la promoció del programari lliure en català: >> LaFarga.cat >> Codilliure >> GNUinos >> Càtedra de Programari Lliure de la UPC.

 

IDEES
Al·lucina amb el vinagre! Et deixarà el bany net com una patena

per CRIC
Quan ens disposem a fer neteja del bany, molts anem a buscar automàticament uns quants productes. Contínuament ens n’ofereixen de nous, que suposadament s’inventen perquè no hàgim de fregar fort, per deixar olor ‘de net’, per desinfectar cada vegada més… La publicitat no deixa d’anunciar-nos com en són de miraculosos. Però també resulta que aquests productes, siguin tòxics o no, són del tot innecessaris!! Amb només quatre elements senzills i barats que tots tenim a casa: aigua, vinagre, bicarbonat i sabó podem fer autèntics miracles.

 

EINES
Alliberem l’ordinador: la cooperació fa realitat el somni

per CRIC
A la secció Arguments hi expliquem la diferència tan gran que hi ha entre la filosofia del programari lliure i la del privatiu. Aquí donem algunes indicacions per passar-nos als programes lliures. ‘Alliberant’ l’ordinador ens en podrem servir gràcies a milers de persones mogudes més per l’ànim de proporcionar-nos bones eines que pel lucre. Una sensació ben especial.

 

MIRADES
I això del consum transformador? Donant voltes a la proposta

per CRIC
Plantejar la transformació del nostre món exclusivament des del consum pot ser ingenu i fins i tot perillós. Però pretendre transformar-lo sense tocar el consum pot ser il·lusori i irreal. El consum conscient pot ser transformador; conèixe’n els límits i potencialitats ens hi ajudarà.