Oli de palma i aliments ecològics: amistats perilloses

Si volem que l'agricultura i l'alimentació ecològica siguin una alternativa real, cal anar més enllà de l'etiqueta.

Molt s’ha parlat de l’oli de palma i dels impactes tan negatius que té per al medi ambient i la salut, però hi ha productes certificats com ecològics que inclouen aquest ingredient. És compatible l’oli de palma amb una alimentació bio? A algunes veus interessades a desprestigiar el sector els ha faltat temps per denunciar-ho. Qualsevol excusa és bona per demonitzar una alternativa que cada cop té més seguidors.

La majoria dels que apostem des de fa anys per una producció i un consum ecològics ho diem: una etiqueta no garanteix que el que mengem sigui més just, sostenible ni necessàriament saludable. La certificació assegura que l’aliment en qüestió s’ha elaborat sense utilitzar substàncies químiques de síntesi (com pesticides), però enlloc diu res del seu origen. Podem trobar pomes amb l’etiqueta bio que ens arriben de Xile o maduixes conreades a Huelva en grans explotacions. Un producte pot ser etiquetat com a tal, i a la vegada utilitzar oli de palma i ser molt processat.

Si volem que l’agricultura i l’alimentació ecològica siguin una alternativa real, cal anar més enllà de l’etiqueta. La clau és apostar per una producció orgànica (amb certificació o sense, ja que hi ha experiències a petita escala amb una relació directa amb el consumidor que no els cal), de proximitat (quin sentit té consumir aliments que venen de l’altra punta del món quan aquests es conreen localment?), de comerç just (quan es tracta de productes incorporats a la nostra dieta però que aquí no es poden elaborar, com el cafè), pagesa (dignificant i visibilitzant aquest treball imprescindible) i garantint unes condicions laborals dignes als treballadors que intervenen en tota la cadena. No oblidem tampoc el lloc de compra. Hi ha supermercats que ara ens ofereixen aquest tipus d’aliments, però les seves condicions de producció, distribució i consum ho són tot menys justes. Millor comprar al comerç local compromès, a un grup de consum o als mercats pagesos.
I si volem cuidar la nostra salut, mengem menjar: fruita i verdura ecològica i de temporada, cereals i proteïna bio de qualitat. Com menys aliments processats, per més certificació que tinguin, millor. Tornar, en la mesura de les possibilitats, a la cuina i als fogons. Si mantenim aquestes premisses, poc oli de palma trobarem als productes eco que consumim.


Esther Vivas

Periodista i investigadora en polítiques agrícoles i alimentàries. Twitter: @esthervivas.


2 comments on “Oli de palma i aliments ecològics: amistats perilloses

 1. Marc Masmiquel on

  Un encertat text. Una realitat creixent.
  Visc en un barri de Palma on han proliferat els locals de menjar sa, però amb preus nòrdics. Es fa gala del seu caràcter ecològic, però molts dels seus ingredients són de mar enllà.
  A tall d’obsequi els deixo un calendari de temporada de productes agrícoles per al clima mallorquí: https://goo.gl/RAhg1d
  Gràcies Esther per la teva mirada crítica.

  https://uploads.disquscdn.com/images/3c586f7e106c0864fba2d265349068b674e698bbd377a979abb1fac8c844411f.jpg

  • usuari Esther Vivas on

   Mercès pel comentari i pel calendari 🙂
   I sí. Cal treballar per una alimentació ecològica accessible per a tothom!

Comments are closed.