estalviar-aigua

Estalviar aigua: rentar a mà o amb rentaplats?

Què és més eficient? Quins són els aspectes a tenir en compte per reduir i optimitzar l'ús d'aigua i energia?

Estem patint una situació de sequera sense precedents i estalviar aigua s’hauria de convertir en gairebé una obsessió. Potser no ens n’adonem, però la nostra activitat diària està vinculada a l’ús de litres i litres d’aigua. I no només la que consumim de manera directa (quan ens rentem o l’utilitzem per cuinar), sinó també de manera indirecta per, per exemple, produir els aliments que després menjarem.

Estalviar aigua és cosa de tots

En el camí cap a una nova cultura energètica, no podem oblidar que l’administració pública i el sector privat tenen un paper fonamental. Si bé és cert que com a consumidores podem fer molt per estalviar aigua -i per això hem compartit petites mesures quotidianes per estalviar aigua i ser més eficients- l’impacte de les nostres accions sempre serà menor que el que tenen grans organitzacions, siguin públiques o privades.

D’altra banda, com a consumidores, també ens hem de sumar a aquesta idea d’estalviar aigua i no malbaratar-la, per això ja us hem explicat quines podem dur a terme en la nostra llar per estalviar i ser més eficient.

Cadascuna en la seva mesura, podem aplicar pràctiques que permeten reduir les despeses econòmiques derivades de l’ús de l’energia i, alhora, protegir el medi ambient. Aquesta transició implica replantejar-se accions que sovint es realitzen de manera automatitzada i transformar els hàbits de consum. Per a qualsevol activitat que realitzem, utilitzem recursos que provenen de la natura i que, per tant, cal fer-ne un ús responsable i conscient. Perquè som éssers ecodependents.

En aquest article ens centrem en com podem estalviar aigua amb una activitat que, segurament, fem cada dia: rentar els plats.

Estalviar aigua rentant plats: a mà o amb rentaplats?

Rentar els plats és un d’aquests hàbits diaris que, en funció de com es faci, tindrà un determinat impacte en l’ús energètic i de l’aigua. Des del punt de vista d’e l’estalviar aigua, diversos estudis mostren que rentar amb un rentaplats amb l’etiqueta de màxima eficiència energètica és més eficient que fer-ho a mà, ja que es consumeix fins a vuit vegades menys aigua. Tanmateix, es poden seguir estratègies per aprofitar l’aigua de l’aixeta i reduir força aquesta quantitat.

Rentar amb un rentaplats amb l’etiqueta de màxima eficiència energètica consumeix fins a vuit vegades menys aigua.

A l’hora de calcular l’impacte energètic d’utilitzar el rentaplats, però, aquests estudis no tenen en compte la despesa energètica i de recursos que suposa la seva fabricació i transport, és a dir, el camí que ha recorregut per arribar a les llars i el que recorrerà un cop acabi el seu cicle de vida. Sovint, els residus elèctrics no es reciclen de manera adequada i acaben en abocadors descontrolats a països de l’Àsia o Àfrica. Per això, val la pena reparar el rentaplats si s’espatlla o plantejar-se l’adquisició d’un rentaplats de segona mà, ja que tindrà un impacte ambiental molt menor que comprar-ne un altre.

Un altre inconvenient dels rentaplats és que, generalment, utilitzen programes d’aigua calenta, mentre que rentant a mà es pot regular la temperatura a cada moment i prioritzar les temperatures baixes sempre que sigui possible. També requereixen l’ús de productes com sal, anticalç i abrillantador que, en canvi, el rentatge a mà permet estalviar. En qualsevol cas, tant si es renta a mà o com amb rentaplats, és important utilitzar detergents ecològics.

Segons fonts d’Ecoserveis, una associació especialitzada en l’assessorament sobre eficiència energètica i energies renovables, “la resposta dependrà de com es faci servir el rentaplats o com es rentin els plats a mà: si cal rentar pocs plats i es pot fer amb aigua freda, és preferible rentar a mà. En canvi, si sovint cal rentar molts plats, utilitzar el rentaplats farà que s’optimitzi l’ús d’aigua i energia”. Així, partint de l’impacte extra -derivat de la producció i distribució- del rentaplats, es pot valorar quina és l’opció més eficient per a cada llar, tenint en compte els següents consells.

Consells per rentar a mà i estalviar aigua

Rentant a mà s’evita la generació de residus innecessaris (si es fan servir sabons ecològics) i, si ho fem seguint aquests consells, podrem estalviar aigua:

  1. Utilitzar recipients
    Una aixeta de cuina oberta consumeix entre cinc i deu litres per minut i, en la majoria de casos, bona part de l’aigua es malbarata. Utilitzant un recipient per ensabonar i una altre per esbandir, es poden estalviar fins a 115 litres d’aigua, segons Ecologistes en Acció.
  2. Tancar l’aixeta
    És important no deixar córrer l’aigua inútilment i tancar l’aixeta mentre s’ensabona.
  3. Utilitzar dispositius reductors del cabal
    Aquests aparells s’enrosquen a l’aixeta i redueixen el consum d’aigua fins a la meitat. Si cal canviar les aixetes, és recomanable posar-les de monocomandament: permeten regular alhora el cabal d’aigua i la temperatura.
  4. Regular la temperatura perquè sigui més baixa
    Com més freda estigui l’aigua, menys energia es consumeix.

10 consells per estalviar aigua amb el rentaplats

Si optem per utilitzar el rentaplats, és molt recomanable comprar un aparell que s’ajusti a les necessitats de cada consum, apostar per aparells de qualitat i durables i reparar-los sempre que sigui possible per allargar-ne la vida útil.

Electrodomèstics de proximitat

Si volem minimitzar l’impacte ambiental de l’ús del rentaplats, o per valorar l’adquisició d’un aparell o un altre, recomanem tenir en compte aquests aspectes:

  1. Triar aparells classe A+++
    Els rentaplats de classe energètica A+++ consumeixen un 30% menys d’energia que els aparells de classe A. Tot i que, d’entrada, el seu cost és més elevat, l’estalvi energètic permet amortitzar la despesa en poc temps. De mitjana, els rentaplats de classe A+++ utilitzen una mitjana d’entre deu i quinze litres d’aigua per càrrega. Aquesta quantitat augmenta de manera considerable, fins a quaranta litres per ús, amb rentaplats antics i menys eficients.
  2. Prioritzar temperatures baixes
    Si la vaixella no està molt bruta, és recomanable prioritzar els programes de rentatge de baixa temperatura, ja que com més baixa sigui la temperatura, menor serà el consum d’energia. Els programes ecològics, normalment, impliquen un consum menor d’aigua i energia, tot i que el temps de rentatge s’allargui.
  3. Estalviar aigua
    Fregar els plats amb una esponja o una espàtula abans d’introduir-los al rentaplats permet eliminar les restes sòlides i reduir la necessitat d’utilitzar programes més potents, d’alta temperatura. És important no treure les restes amb aigua de l’aixeta, ja que suposaria una doble despesa d’aigua.
  4. Controlar el temps
    Els programes de rentatge ràpid no sempre són els més eficients, ja que acostumen a utilitzar aigua calenta i poden gastar-ne molta en tot el procés. En canvi, els programes llargs no sempre estan actius, s’aturen i utilitzen menys aigua. És important consultar la taula de consums del llibre d’instruccions del rentaplats per triar el programa més eficient.
  5. Optimitzar la capacitat perquè sigui l’adequada
    És recomanable no comprar rentaplats (ni electrodomèstics en general) excessivament grans si no són necessaris, per molt eficients que siguin, necessitaran més energia que els més petits.
  6. Triar producció local
    Comprar un electrodomèstic fabricat localment, o el més a prop possible, farà que s’evitin les emissions derivades del seu transport i, per tant, es redueixi l’impacte ambiental de l’activitat.
  7. Aprofitar la càrrega
    Cal omplir el rentaplats abans d’utilitzar-lo (però sense que els utensilis es toquin), per reduir el nombre de vegades que s’utilitza.
  8. Apagar l’aparell
    És convenient apagar el rentaplats manualment quan no es faci servir perquè, en cas contrari, queda en estat d’espera i continua consumint energia. Aproximadament, els aparells en estat d’espera consumeixen entre deu i quinze watts per hora.
  9. Prescindir de l’assecat
    El cicle d’assecat de la vaixella implica un ús innecessari d’energia. És recomanable optar per programes sense assecat i eixugar la vaixella obrint la porta del rentaplats un cop hagi acabat el programa, deixant sortir el vapor d’aigua durant deu minuts. L’aigua s’evaporarà i, en qüestió de minuts, la vaixella estarà seca.
  10. Utilitzar energia verda
    Contractar la llum a una cooperativa d’energia verda i ajustar la potència contractada a les necessitats de la llar. D’aquesta manera, es fomenta l’estalvi energètic, l’ús d’energies renovables i un model de servei no lligat a les grans corporacions del sector elèctric, amb més transparència i participació ciutadana.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023