joguina de fusta

Joguines amb valor afegit

Artesanes, de KM0 i de materials naturals. No surten a la televisió ni ens n'arriben catàlegs a casa, però hi ha moltes opcions per fer una compra conscient de joguines.

Amb les festes a tocar, a les famílies es comença a parlar de regals. Tot i que sempre hi ha les opcions no materials, les joguines són les reines de la festa quan hi ha infants. Però davant la pluja de catàlegs comercials i anuncis televisius, l’elecció es presenta difícil. Un cop repassades les dues primeres claus del consum conscient, hi ha nombroses marques i botigues que faciliten la compra amb criteri: joguines artesanes, de proximitat, de materials naturals… Moltes oportunitats per oferir hores de joc amb valor afegit.

Jocs amb valors

Les expertes ho tenen clar: l’important no és la joguina, sinó l’estona de joc que facilita a la criatura i els valors que li transmet. L’objecte passa a segon terme i el que es valora és l’experiència i els aprenentatges. De fet, les docents són més partidàries de parlar de materials de joc que no pas de joguines, i sovint presenten propostes que ofereixen múltiples produccions lúdiques. Materials oberts, no direccionals, que propicien en tot moment que l’infant sigui el protagonista màxim. A més, com apunta Lucía Rivas, educadora d’un espai familiar 0-3, “si no pots tenir uns materials determinats, sempre te’ls pots fer a casa”.

Tweet sobre la publicitat sexista a Carrefour.
Denúncia a Twitter del sexisme a la secció de joguines de Carrefour.

Les joguines han d’acompanyar el desenvolupament dels infants. Els primers mesos de vida no necessiten més que el propi cos i el de les seves cuidadores principals. Després arriben els desplaçaments, es comença a relacionar objectes (encaixar, posar i treure) i arriba el joc simbòlic. Més endavant, vindran els jocs normatius i abstractes, com els trencaclosques o els laberints. “Triarem les joguines en funció no tant de l’edat, sinó de l’etapa madurativa de l’infant, que no sempre respon a l’edat cronològica”, diu la Marta López Quintana, Coordinadora de la comunitat de grans de l’escola Encants de Barcelona.

 

A més, les joguines han d’estimular la imaginació i la creativitat dels infants; “s’han d’intentar evitar les que estableixin una relació passiva amb les criatures”, explica l’Alba Monchón Domínguez, docent de l’escola Planas i Casals de Barcelona. Monchón desaconsella les que parlen i també les bèl·liques. Pel que fa a les sexistes, recomana “defugir dels passadissos de les grans superfícies comercials, que les classifiquen per sexes, on veus clarament un passadís rosa i un blau”.

 

Quines propostes ens ofereix el mercat?

El mercat de la joguina genera més de 1.000 milions d’euros de vendes a l’Estat espanyol, segons dades de l’Asociación Española de Fabricantes de Juguetes. La venda de joguines a Espanya sobrepassa la mitjana internacional i es concentra principalment a l’últim trimestre de l’any, quan es venen el 75% de les que es consumeixen.

En aquest mercat conviuen les propostes més convencionals amb les d’empreses que busquen innovar o cobrir el nínxol de les consumidores més conscients, que van fent un gir a les seves propostes i les enfoquen cap a materials cada vegada més curosos amb el medi ambient, naturals, sostenibles i KM0.

La marca Bufallums n’és una. Tenen un taller a Tona, on fan titelles artesanals des del 2004. Elaboren els seus ninos amb la tècnica del paper maixé, fent la pasta amb papers i cartrons reciclats. Modelen les peces una a una; cadascuna resulta única i diferent. Fan titelles de dit i de mà, però també donen forma a personatges per encàrrec. Un exemple dels seus productes és la capseta de cançons petita, que inclou quatre titelles per cantar diverses cançons populars.

El Nan va néixer a Reus com un petit projecte de tres dones joves al voltant d’un joc de construcció inspirat en el món casteller. Consisteix en petites peces de fusta descartada per a altres usos i provinent de boscos locals sostenibles. Les joguines que produeix la marca busquen impulsar el joc cooperatiu, evitar la competició i afavorir la col·laboració. A partir del joc inicial, n’han anat desenvolupant d’altres. Totes les seves propostes estan pensades per preparar els infants per al treball en equip, per a compartir espai, objectius i també per treballar les discrepàncies amb els companys. També es caracteritzen per ser inclusives i no reproduir els estereotips de gènere.

Enrosca ofereix joguines artesanals fetes de materials naturals, fonamentalment fusta. Van néixer a l’espai de la cooperativa Impulsem, però han crescut i actualment donen feina a persones amb capacitat intel·lectual reduïda que, des del seu taller de l’Hospitalet de Llobregat fan aquestes peces úniques. En la mesura del possible, reutilitzen materials sobrants de la producció d’altres empreses.

Si teniu una criatura fan dels gegants, bèsties i capgrossos, podeu fer-li una sorpresa amb una peça de l’empresa reusenca Festiari, que reprodueix, en goma i a mida dels infants, les figures que participen a les festes tradicionals. És una manera de donar-los la possibilitat de tenir com a element de joc un bocí de la cultura popular. Tenen figures de gairebé totes les poblacions catalanes i també fan encàrrecs a mida. El seu producte estrella són el gegant i la geganta del Pi.

Joguines amb valor afegit de l'empresa Grapat.
Una mostra de les joguines elaborades per Grapat.

Grapat és un petit projecte familiar que s’ha convertit en una de les marques de referència de material no estructurat. Fan peces de fusta que conviden al joc lliure: anelles, cases, esferes i el seu joc estrella, els nins. Treballen amb materials naturals, amb tints que acompleixen la normativa europea i no són tòxics. Procuren que els seus col·laboradors siguin de proximitat i estiguin ubicats a Catalunya, per tal de poder conèixer la seva forma de treballar i garantir les condicions laborals dels seus treballadors. A més, la fusta que utilitzen prové de boscos sostenibles i les bosses de roba que inclouen en alguns dels productes provenen de grans companyies que descarten material quan troben un petit defecte. Des de 2019 han eliminat l’ús de plàstic dels seus embalatges. Treballen al seu taller de Cabanes, a l’Alt Empordà, amb una estructura autogestionada i no piramidal. El seu producte estrella són els ninos de fusta.

Si parlem d’empreses que s’han convertit en referents en joguines de fusta, Grimms n’és un exemple que ha creat escola. Aquesta empresa alemanya fabrica amb materials naturals sostenibles des de 1978. Les seves joguines estan fetes amb colors bàsics i inspirades en les línies pedagògiques Montessori i Waldorf, molt de moda actualment.

També és molt coneguda l’empresa Haba que, com Grimms, és d’Alemanya i per tant no compleix el requisit de la proximitat. Haba és pionera en la producció de joguines i jocs de fusta: construccions, circuits, jocs simbòlics i cooperatius. Fan servir nous materials biològics procedents de matèries primeres regeneratives per fabricar els seus productes i també utilitzen fusta procedent de la silvicultura sostenible, els teixits, el cartó i, en alguns casos, el plàstic.

Lubulona és una petita empresa familiar que dissenya els seus productes a Barcelona i els fabrica a Europa. Totes les seves joguines són de fusta i pintades a mà. Només utilitzen pintura i cola amb certificació. Tots els seus productes estan empaquetats en caixes de cartró i bosses de roba. El seu producte estrella són les casetes de fusta que permeten crear ciutats fent diferents combinacions amb les seves peces.

Me and mine és una marca de Barcelona que ha optat per oferir io-ios, fones, cordes per saltar, bitlles, bales, baldufes, cuinetes i tota un seguit de jocs tradicionals no sexistes fets de fusta.

Una altra empresa de proximitat és Xela joguines. La Xela treballa amb peces de fusta autòctona al seu taller de Ripoll. Elabora encaixos, peces per representar contes, mòbils, giradors, joguines amb moviment, musicals o puzles, entre d’altres. Fa encàrrecs especials i creacions originals, a més d’activitats de construcció de joguines amb material reciclat del seu propi taller per a escoles. Són especials les seves cintes voladores i les varetes màgiques.

 

Joguines i peces grans

Si busquem joguines de format més gran, fins i tot per a ús col·lectiu, com ara un moble, una cabana o un triangle de Pickler, podem escollir entre les opcions que ens ofereix la Cooperativa L’Albera, que fabrica a Badalona i és una de les marques comercials d’Ergokids. Elaboren els seus productes amb fusta de pi massís i vernís ecològic.

Rampa i triangle de Piker, joguines artesanes
Rampa i triangle de Pikler de L’Albera (Erogkids).

La proposta estrella de Trígonos es basa en la combinació de peces de roba i de fusta que permeten fer construccions, com ara cabanes, túnels o amagatalls. La comercialitzen en diferents mides. Trígonos és una petita empresa que treballa amb productors locals i de l’Estat espanyol i està situada a Sant Joan de Mediona.

De grans estructures també en saben a Jocs i trons, una empresa familiar de la Garrotxa compromesa amb el medi ambient. Treballen amb troncs i fusta i elements naturals com la sorra, l’aigua o la vegetació i fan casetes, torres, túnels i sorrals. La fusta que utilitzen prové dels boscos del Parc Natural de la Garrotxa provinents de tales responsables que afavoreixen la recuperació de boscos autòctons.

A l’article “Joguines: guia ràpida per triar el millor material”, s’esmenten altres fabricants de proximitat.

Quines botigues ofereixen aquesta mena de productes?

Els darrers anys, les consumidores hem vist com botigues de tota la vida han sucumbit davant l’envestida de grans cadenes de distribució de joguines, la pujada de preus dels lloguers dels locals comercials i el creixement de les vendes en línia, sector que va representar el 20% de les vendes fetes amb targeta el 2018.

Entre les botigues emblemàtiques que encara resisteixen hi ha la llibreria i botiga de joguines Fabre, fundada el 1860. Compten amb més de seixanta anys d’especialització en joguines de fusta pintades amb productes ecològics.

Amb menys anys de vida però molt de renom, La Carpa és una petita botiga que ofereix joguines tradicionals a Girona des de fa més de trenta anys. Tenen baldufes, calidoscopis, titelles, fones, estels i tota mena de joguines de llauna. Treballen amb banca ètica.

A Barcelona trobem Jugui Juga, una botiga especialitzada en joguines de fusta, ecològiques i de les línies pedagògiques Waldorf i Montessori.

Artijoc és una cooperativa nascuda el 1999 especialitzada en jocs i joguines de fusta, jocs de taula i jocs cooperatius. Quan seleccionen la seva oferta, tenen en compte la procedència dels jocs i joguines. Intenten substituir, tant com poden, les que es fan més lluny per les que comencen a aparèixer als Països Catalans i països veïns. Tenen dues botigues, una a Mataró i una altra a Cardedeu, on hi ha l’obrador de joguines de fusta pròpies.

Bateau Lune és una petita botiga del barri de Gràcia de Barcelona que amb setze anys s’ha convertit en referent per la seva selecció de joguines. Tenen peces de fusta natural pintades a mà amb pintura eco, titelles de tota mena, varetes màgiques, jocs de cartes KM0, cuines, arcs i fletxes o pissarres, entre d’altres. Seleccionen amb molta cura els materials que ofereixen: treballen amb marques que promouen el joc no sexista, materials que ressalten el paper de la dona a la història i miren de promoure, mitjançant les seves joguines, els valors del respecte a les persones i el medi ambient.

Al mateix barri, la llibreria Luz de lula ofereix bosses, coixins, titelles, corones, màscares i motxilles fetes a mà per la propietària de la botiga, samarretes de gegants i castellers d’una empresa local, titelles de roba fetes per una veïna, penjolls i petits objectes de fusta. Tots, productes artesans.

Si parlem de llibreries, Casa Anita és una de les botigues referents en llibre infantil i juvenil. Creada el 2004, treballa amb una selecció de segells que no només editen, sinó que també imprimeixen a Barcelona, com ara Babulinka books, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, Editorial Viena i edicions Takaluka. També ofereix joguines relacionades amb contes infantils fetes a mà.

Olokuti és una empresa especialitzada en productes ecològics i de comerç just. Tenen dues botigues a Gràcia i una al Gòtic de Barcelona, on venen io-ios, cordes per saltar, bales, fireta, titelles i joguines de fusta fetes per empreses locals, entre d’altres.

A Surotecnia, una botiga especialitzada en productes de suro i elements per fer manualitats, hi trobem peces bàsiques per fer les nostres joguines i materials. Tenen una gran varietat de peces de suro bàsiques (anelles, pilotes, monedes) per fer paneres del tresor i diversos elements no estructurats.

Aúpa! Orgànics és un petit comerç situat al Poble Nou barceloní, compromès amb el medi ambient i el consum responsable. Aposten pels productes naturals fabricats de manera sostenible, respectant l’entorn i prioritzant el treball fet a mà i el producte de qualitat. Treballen amb fabricants amb certificació de comerç just. Col·laboren amb marques, associacions, dissenyadors i artesans que advoquen per ser empreses ètiques, sinceres i amb consciència social i mediambiental. Tenen peces de fusta i materials naturals, joguines no sexistes, ninos de feltre i vaixelles per a jugar a cuinetes de canya de sucre.

Calidoscopi es presenta com una botiga que té “joguines que no surten a la tele”. Petita empresa familiar nascuda el 2006, es va crear amb l’objectiu d’oferir alternatives a les joguines comercials tradicionals. Tenen encaixos de feltre i fusta, ninos de feltre, disfresses, tipis, taules de sorra i tota mena de peces i joguines de fusta.

A Cardedeu, El gat Corneli ofereix joguines educatives seleccionades amb cura com ara ninos, ocells de feltre o roba, baldufes, titelles, joguines de fusta, artesanes i musicals.

 

Ciutat Botiga Adreça
Banyoles Calidoscopi Llibertat, 5
Barcelona Fabre Aribau, 84
Barcelona Beatou Lune Pl. de la Virreina, 7
Barcelona Luz de lula Ramón y Cajal, 158
Barcelona Olokuti Asturies, 23
Barcelona Olokuti Palla, 6
Barcelona Surotècnia Muntaner 56
Barcelona Aúpa! Orgànics Maria Aguiló, 1
Barcelona Jugui Juga Passeig de Sant Joan, 35
Barcelona Casa Anita Vic, 14
Cardedeu Artijoc Llinars, 76
Cardedeu El gat Corneli de Baix, 3
Girona La Carpa Ballesteries, 37
Mataró Artijoc Sant Cristòfor, 9

 

Botigues i recursos en línia

La compra en línia planteja un seguit d’impactes que fan aconsellable plantejar-se alternatives abans d’encarregar un producte per aquesta via: prioritzar les botigues de proximitat amb una oferta similar, buscar a mercats d’intercanvi o aprofitar les que ens puguin passar de segona mà les famílies amigues i conegudes. Però, si no hi ha més remei que recórrer el consum digital, una pràctica recomanable és intentar aglutinar comandes de diverses famílies en un mateix punt d’entrega.

Entre les botigues en línia més reconegudes trobem Jugar i Jugar, una empresa familiar amb seu a Banyoles i especialitzada en joc infantil de qualitat. Segueixen criteris d’exigència de sostenibilitat i tenen joguines i materials de joc i d’aprenentatge: Waldorf, Montessori, Pikler i Hengstenberg.

Jugaia és una petita empresa de Sant Quirze del Vallès que va obrir en 2012 la seva botiga on line. Ofereixen jocs cooperatius i elements de joc no dirigit, entre d’altres, imparteixen xerrades sobre joc i també organitzen espais de joc per a esdeveniments especials. Tenen una sala d’exposicions a Sant Quirze del Vallès on es poden veure els productes.

Dekimba és una associació barcelonina que té entre les seves línies de treball la creació de materials lúdics, joguines i contes amb valors de respecte i empatia cap als animals. Destaca la seva selecció de jocs col·laboratius.

A Mamamadera hi trobem materials de fusta i materials d’experimentació molt originals, com peces de colors translúcides, caixes de llum, objectes de tot tipus de fusta, peces sòlides geomètriques de colors i blocs sensorials. Tenen el taller a Cartagena (Múrcia).

Kinuma.com és una botiga en línia especialitzada en joc educatiu, simbòlic, experiments, titelles i paneres del tresor. Tenen local a Les Franqueses del Vallès, des d’on fan els enviaments i on es poden recollir les comandes.

Juguetes la Shimia proposa materials biodegradables, de fusta de boscos gestionats responsablement o reciclats; a més, estan pintats amb pintura no tòxica a base d’aigua i olis biològics. Fomenten el joc sostenible, la creativitat i el consum responsable. Tenen la seu a Madrid.

I si com suggeria la Lucía Rivas volem preparar materials a casa, la docent i pedagoga en matemàtiques Lara Gimenez, té un recull de propostes variades de joc matemàtic, on trobem idees i molts recursos per elaborar materials casolans.

 

La informació sobre les empreses esmentades en aquest article ens l’han facilitat elles mateixes. Opcions no en rep cap tipus de contraprestació. Per això la informació que en donem no està condicionada per interessos comercials. Si ens vols ajudar a continuar publicant amb aquesta independència, uneix-te a Opcions!

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023