com fer melmelada

Com fer melmelada i conserves casolanes de tomàquet i fruita d’estiu

Per esmorzar, berenar o acompanyar un àpat. Com fer melmelada i conserves casolanes? Proposem algunes propostes per aprofitar els aliments de temporada.

Les melmelades i les conserves són una bona opció per donar sortida a la fruita i hortalisses que ens sobra en excés. També són una solució per aquelles fruites i hortalisses que han madurat massa i ja no ens resulta agradable menjar. De totes maneres, però, no necessitem cap excusa per fer melmelada o conserves. Són aliments rics en nutrients i que podem tenir emmagatzemats durant molt de temps. Per això en aquest article veiem com fer melmelada i conserves casolanes, així com altres variants interessants. D’altra banda, també és interessant recordar que si tenim hortalisses i fruita que no ens menjarem de seguida (i no en tenim amb prou quantitat com per fer melmelada o conserves), una altra possibilitat per conservar-les és congelar-les.

Una manera de conservar hortalisses i verdures que no podem menjar i estan a punt de fer-se malbé és congelar-les

Abans que res, cal tenir en compte que per conservar un aliment en condicions, cal posar-lo en un medi en el qual els microbis no puguin desenvolupar-se. Ens referim a entorns a temperatures extremes (molt càlides o molt fredes), sense ventilació, bruts o exposats a agents contaminants o tòxics, etc. 

El millor moment per fer conserves casolanes i melmelades

No hi ha una època de l’any en què sigui millor fer conserves i melmelades. És cert que l’estiu és un bon moment, ja que la varietat de fruites de què podem disposar es multiplica, i això fa que ens puguem posar més creatives. També convé recordar que el millor moment per menjar una fruita o una verdura és en el seu temps de collita natural, ja que és quan és més nutritiva. El calendari d’aliments de temporada ens ajudarà a saber quan és època de les hortalisses i fruites que podem consumir a Catalunya.

com fer melmelada
Una opció és fer conserves amb tomàquets que s’han fet molt madurs. Autor: Bob Bowie via Unsplash

Quan n’és el temps, però, n’hi ha tanta que no donem l’abast a menjar-nos-la. Què fem amb la fruita i hortalisses que “sobren”? Com hem dit, una opció és congelar-ho, però també podem recórrer a les conserves. La indústria conservera és el que fa, a nivell macro, és clar, per després distribuir les conserves i melmelades a botigues i supermercats. Però a casa nostra, també podem reproduir aquest model a petita escala. Ens serà molt útil si tenim un hort; però si no en tenim, també podem trobar ofertes per comprar quantitats grans de fruites i verdures fresques. També pot ser una opció per “rescatar” la fruita que està massa madura i que a la botiga estan venent a preus més baixos o, fins i tot, estan a punt de llençar.

De què podem fer conserves casolanes?

Podem fer conserves de molts aliments: de fruites, verdures, carn, peix, bolets… Només hem de conèixer quin mètode apliquem, ja que serà diferent segons el tipus d’aliment. Així per exemple, per fer conserves o melmelades de tomàquet i de fruites d’estiu, aplicarem el mateix mètode perquè tots són aliments àcids. Són conserves molt corrents a la nostra cuina i és habitual trobar-ne de pruna, pera, raïm, préssec, etc. En canvi, aquest mètode no és recomanable per a maduixes i móres perquè són massa fràgils.

Quina és la diferència entre una conserva i melmelada?

En realitat, una melmelada és un tipus de conserva. Quan parlem de “conserva”, ens referim a un mètode que serveix per conservar o donar-li més durada a un producte mitjançant el seu emmagatzematge hermètic. Una conversa tant pot ser un pot de préssec amb almívar, com una melmelada de préssec. La melmelada, doncs, és un tipus concret de conserva que es fa amb un pas addicional final, que consisteix a triturar la fruita perquè adquireixi una textura cremosa o de puré.

Com fer melmelada i conserves casolanes

Abans de començar

  • Reservem unes quantes hores per davant per fer les conserves casolanes o la melmelada, sobretot les primeres vegades que en fem. És una inversió que ens donarà fruit –mai més ben dit– durant mesos, però cal dedicar-hi una estona i fer-ho sense presses i gaudint del procés.
  • És important tenir les mans i els utensilis nets. Sembla una obvietat, però és realment important, ja que de no ser així, podríem obtenir un mal resultat. Si volem un nivell molt alt d’higiene (per exemple perquè ho consumiran persones amb les defenses baixes o nadons) podem bullir els pots i taps que farem servir durant 15 minuts. A més, si els pots encara són calents quan hi fiquem els aliments, estalviarem energia.
  • Els taps han de tancar bé, no poden estar esquerdats i no hi pot haver rovell. Canviem-los sempre que calgui.

Com fer conserves casolanes pas a pas

Un cop ja sabem de quina hortalissa o fruita volem fer la conserva, ja podem anar per feina! Suposem que volem fer una conserva de tomàquets. En qualsevol cas, podem aprofitar i fer grans quantitats. En els passos que compartim a continuació, sempre fem referència a un pot, però els passos seran els mateixos per si volem aprofitar i fer, per exemple, quatre pots de conversa de tomàquet.

1. Netegem els tomàquets i en traiem les parts marcades. Si volem, els podem pelar, especialment convenient si no són ecològics. Una manera de pelar-los és escaldant els tomàquets durant 10 o 15 segons en aigua bullent, així la pela saltarà fàcilment. Un cop retirada la pell (o no), podem optar per deixar els tomàquets sencers o tallar-los a la a trossos.

2. Ara arriba pròpiament el moment de la conserva. Distingirem entre dos processos diferents, segons si volem fer la conserva dels tomàquets en cru o cuits:

· Conserva de tomàquets en cru. Col·loquem els tomàquets al pot, el qual omplim fins a 1,5 cm del tap. Han d’estar ben pitjats perquè no hi quedi aire, fet que podria malmetre la conserva. Una manera de treure l’aire és acabar d’omplir els pots amb aigua bullent; recordem, però, que sempre hem de deixar lliure 1,5 cm entre els tomàquets i el tap.

· Conserva de tomàquets cuits. Posem els tomàquets a bullir en aigua calenta, amb un grapat de sal; deixem que bullin uns quants minuts (segons com de cuits els vulguem conservar). Aboquem els tomàquets (o el sofregit) al pot tal com hem dit abans i encara en calent, per aprofitar l’energia. Alerta, caldrà haver atemperat els pots prèviament perquè no es trenquin o, si més no, procurar que no estiguin a una temperatura molt freda. Podem tirar un raget d’oli sobre el tomàquet per fer una pel·lícula protectora.

3. Tanquem el pot fort. Comprovem que ha quedat ben tancat posant-lo de cap per avall i mirant que no degoti. El col·loquem en una olla de pressió*. Omplim l’olla amb aigua (calenta si envasem en cuit;, natural si envasem en cru) fins a una mica més de la meitat del pot. Tapem l’olla i la feum bullir a mig foc. Per a pots de menys d’un litre ho haurem de bullir 15 o 20 minuts si hem envasat en cuit, 30 minuts si és tomàquet cru. L’estona s’ha de comptar des que ha sortit el piuet de l’olla.

*Si no tenim olla a pressió, podem fer-ho igualment. Simplement, haurem de posar més aigua a l’olla, fins a un dit per sobre dels pots, i doblar el temps de cocció.

4. Apaguem el foc i traiem els pot amb unes pinces. El col·loquem sobre un drap i deixem que es refredi a temperatura ambient i sense corrents d’aire. Un cop fred, comprovem que hagi quedat ben tancat, el rotulem amb la data d’envasament i el guardem en un lloc fresc i fosc.

com fer melmelada
Podem afegir trossets de fruita sense triturar. Autor: Mateusz Feliksik via Unsplash

Aquests serien els passos a seguir si volem fer conserva de tomàquets sencers. Però potser volem tenir al rebost pots de sofregit que ens durin tot l’hivern, per exemple. Si volem fer sofregit, el procediment serà el mateix, simplement que, en lloc de posar els tomàquets sencers (en cru o cuits), posarem el sofregit que haurem fet prèviament al nostre gust.

I si volem fer conserves de fruita?

En el cas de la fruita, ho farem tot igual, però tindrem en compte el següent:

  • Si la volem pelar, novament recomanem escaldar-la perquè surti la pell més fàcil. En aquest cas, però, la tindrem bullint més estona, entre mig i un minut.
  • Si volem fer la conserva de fruita trossejada, recomanem treure’n el pinyol i coure-la amb una cullerada de sucre a l’aigua.
  • Si la volem fer en almívar, hem d’afegir 1 part de sucre per cada 2 o 3 parts d’aigua (segons si el volem lleuger o fort).
  • Si l’envasem crua, haurà de bullir 20-25 minuts.

El calendari d’aliments de temporada és útil si volem consumir hortalisses i fruites locals i de temporada

A tenir en compte…

  • Aconseguir els aliments i fer les conserves pot ocupar-nos un matí o una tarda sencera. Tinguem-ho en compte per no deixar el procés a la meitat.
  • Podem aconseguir fruita i verdura de temporada a bon preu si n’agafem una bona quantitat i està ben madura.
  • Tot i que el procediment és senzill, les primeres vegades pot ser que ens surti malament. No ens frustrem!
  • Bullir els pots gasta energia. Per tant, si volm ser més eficients, aprofitem l’ocasió per fer més quantitat de conserves.

Avantatges de fer conserves casolanes

  • Prenem consciència dels aliments de cada temporada i del seu valor fora d’època.
  • Aprofitem l’abundància de fruites i verdures a cada estació, les tenim de qualitat i a bon preu.
  • Tenim menjar en bon estat tot l’any sense necessitat de conservants químics.
  • Ens entretenim fent coses que ens seran útils i bones; menjar-nos les pròpies conserves ens pot omplir, i no només la panxa.
  • El sofregit de tomàquet en conserva és un recurs de menjar ràpid molt saludable.

 

Recomanacions per a quan consumim conserves

  • Si optem per comprar conserves, millor les artesanals, locals i/o ecològiques.
  • Les conserves poden durar anys. Abans d’obrir-les, però, comprovem que el tap no estigui abonyegat (senyal d’activitat bacteriana). En obrir un pot mirem que el menjar no estigui florit o fet malbé. Un cop obert aguantarà, com a mínim, 3 o 4 dies a la nevera; si té sucre durarà setmanes, més com més sucre dugui.

Aquest article és possible gràcies a les persones que col·laboren amb OPCIONS

ARTICLES RELACIONATS

Núm.65

NOU

Confort tèrmic. Com el generem en moments d’emergència climàtica?

HIVERN 2023