Calendari d’aliments de temporada

Ideal per penjar a la nevera o guardar-te al mòbil; així, quan vagis a comprar, sabràs identificar quins són els autèntics productes de la terra!

Tomàquets tot l’any i melons per Nadal. Ens hem acostumat a menjar moltes hortalisses i fruites a qualsevol època de l’any. Això sovint implica que ens arriben de molt lluny, que s’han cultivat en hivernacles, que s’han conservat en càmeres… I tenim molts motius per prioritzar els aliments de temporada!

Hem editat un calendari on mostrem quan és la temporada de les hortalisses i fruites del país. Així podem saber quan consumir carbassó, bledes, albergínia, préssec… i fer un consum més respectós amb els cicles de la terra.

Descarrega’t i imprimeix-te el calendari per reconèixer els productes de la terra!

Com llegir el calendari?

Abans que res, cal recalcar que el calendari només és una referència per associar la recol·lecta de productes amb les estacions. Els climes i les condicions per a l’agricultura que es donen al país són molt variats i no se’n pot fer un retrat precís sense dedicar-hi un llibre sencer. Per tenir dades més concretes sobre la nostra zona podem seguir les indicacions que donem a continuació, o preguntar als pagesos o botigues locals.

El calendari correspon a la comarca del Bages, que és la zona climàtica intermèdia entre les que es donen a Catalunya. Per a lectors i lectores d’altres comarques, la manera d’utilitzar-lo seria la següent:

  • A les zones que tenen condicions climàtiques similars, a grans trets, es pot aplicar el mateix calendari.
  • A les zones més fredes (com ara el nord i les zones de muntanya), en general els períodes s’escurcen: es comença a collir una mica més tard i s’acaba una mica abans. A zones molt fredes les plantes que necessiten més sol i calor (tomàquets, albergínies) es poden conrear només en hivernacle, fins i tot a l’estiu. Els estius suaus permeten que plantes amb tendència a espigar-se i a fer-se amargues amb la calor, com l’enciam, l’escarola o els espinacs, aguantin bé l’estiu.
  • A les zones més càlides, els productes de primavera, estiu i tardor poden avançar-se mitja estació i allargar-se’n mitja més. En aquest cas els conreus amb més restricció són els que necessiten molta aigua. Per a les plantes que s’espiguen amb la calor, les temporades s’escurcen.

També cal tenir present que:

  • A totes les regions hi ha àrees amb microclimes on les condicions per al conreu poden variar significativament en pocs quilòmetres.
  • Les temporades es poden desplaçar, escurçar o allargar segons el temps que faci cada any.
  • Una hortalissa pot tenir varietats que constitueixin excepcions al calendari.

Álvaro Porro

Antic investigador d'Opcions i antic director del Centre de Recerca i Informació en Consum